KOVÁCS ERIKA
KOVÁCS ERIKA
online 2008.06.16 02:28 Frissítve: 2010.10.28 02:39

Éremeső a záró napon

Két arany- (Cseh László és Kis Gergő), három ezüst- (Gyurta Dániel, Verrasztó Evelyn, Szepesi Nikolett) és két bronzéremmel (Hosszú Katinka, Verrasztó Dávid) zárta a magyar csapat a Mare Nostrumsorozat franciaországi állomását.

„Várjon egy kicsit, mindjárt szó lok Lacinak, csak éppen levezető edzést tartunk a verseny után – kezdte Turi György edző. – Egyébként most próbálják ki a srácok az Arena új úszódresszét, nagyon elégedettek. Én csak azt mondhatom, amit tőlük hallok, de állítólag azok a sokat hangoztatott másodpercek valóban a ruhában rejtőznek.”

Az edző érthetően derűsen fogadta hívásunkat, hiszen tanítványai remekeltek Caneten-Roussillonban. Cseh László újabb aranyérmet szerzett 200 méter vegyesen, idejével (1:57.43) az idei világranglista második helyére ugrott a halászteleki fiú, és csak 51 századdal maradt el saját kontinenscsúcsától. Április végi kéztörése után Szepesi Nikolett egyre jobb formába lendül, ezt mutatja 200 méter háton elért második helye. Dara Eszter szombaton olimpiai A-szintes időt úszott 200 méter pillangón, majd vasárnap a rövidebbik távon egyéni csúccsal (59.60, régi: 1:00.55) lett ötödik. Kovács Norbert 200 méter gyorson B-szintes időt ért el (1:50.92).

Turi György nem titkolta elégedettségét: „Megemelem a kalapomat kis csapatom előtt. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy nagyon értékes volt a háromhetes balatonfűzfői edzőtábor. Természetesen kiemelkedik Lacika szombaton négyszáz méter vegyesen úszott Európa-csúcsa, de valóban mindenkivel elégedett lehetek. Látom a gyerekeken, hogy bíznak magukban, ez pedig nagyon fontos. Na, várjon, itt van Laci, adom a telefont!”

Cseh László is boldogan fogadja a gratulációt, bár érződik, most leginkább az új fürdőruha foglalkoztatja.

„Nagyon tetszik az új dressz, valóban remek – mondta Cseh. – A felsőtestemen nem tudom megszokni a fürdőruhát, így biztos, hogy nem egyrészesben úszom majd, hanem csak derékig érő nadrágban, és már nagyon várom, hogy elkészüljenek számomra a ruhák. Ami a versenyt illeti, hát… Nagyon-nagyon elfáradtam a végére. Erős mezőny jött össze, kiélezett küzdelem volt, örülök, hogy nyertem. A mell és a gyors ezúttal is remekül sikerült.”

Szombati bronzérme után (200 méter mell) Gyurta Dániel ezúttal a második helyig jutott, ám ami ennél sokkal fontosabb: új egyéni csúcsot úszott (1:01.61, a korábbi: 1:01.70) a rövidebbik mellúszószámban. Új országos rekordot ért el Verrasztó Evelyn 200 méter vegyesen (2:12.91, a korábbi: 2:12.93), az ő nyakába is ezüstérem került a finálé után. Ugyanitt Hosszú Katinka a dobogó harmadik fokára állhatott. Kis Gergő 1500 méter gyorson magabiztosan utasította maga mögé a mezőnyt, köztük a harmadik helyen célba érkező Verrasztó Dávidot. „Összességében jónak ítélem meg a magyar csapat franciaországi szereplését – mondta Kiss László szövetségi kapitány. – Cseh Laci Európa-rekordja és kétszáz méter vegyesen elért ideje, Verrasztó Evelyn országos csúcsa kétszáz méter vegyesen, a több egyéni egyéni csúcs, Szepesi Niki ezüstérme kétszáz méter háton, Kis Gergő győzelme ezerötszáz gyorson, Dara Eszter kétszáz méter pillangón úszott A-szintes ideje mind-mind azt bizonyítja, jó úton járunk. A hétvégén újabb nemzetközi verseny vár a csapat nagyobb részére, ezúttal Zágrábban, majd a július eleji országos bajnokságig a Margitszigeten és a Komjádi-uszodában készül az olimpiai csapat.”

Eredmények 20. oldalon