KOVÁCS ERIKA jelenti Eindhovenbőlonline 2008.03.25 07:04 Frissítve: 2010.10.28 02:39

Cseh a kontinens trónján

Két éremmel, egy arannyal és egy ezüsttel zárta a magyar csapat az eindhoveni kontinensbajnokságot: Cseh László Európa-rekorddal győzött 400 méter vegyesen, míg Kovács Emese országos csúcsot úszva végzett a második helyen 200 méter pillangón.

Joggal féltettük, félthettük őt.

Cseh László ugyanis már a hétfő délelőtti előfutam során harcolt. Kénytelen volt, hiszen 400 méter vegyesen négy magyar (Cseh mellett Kis Gergő, Verrasztó Dávid és Kerékjártó Tamás) is elindult, ám a fináléba csak kettő juthatott. Cseh László tehát már délelőtt harcra kényszerült, vagyis nem tehette meg, hogy nem veszi komolyan az előfutamot, mert tudta: a másik három magyar is döntőt szeretne úszni.

A nagy ellenfél, Luca Marin ezzel szemben lubickolhatott hétfő délelőtt. Az olasz nem indult el a 200 hát döntőjében vasárnap este, aminek oka egyértelmű volt: hétfőn meg akarta verni 400 vegyesen Cseh Lászlót.

Cseh Lászlót, aki az előfutamok során messze kimagaslott a mezőnyből. Örültünk neki, de ekkor még nem tudhattuk: csak a magyarok házi csatája miatt van ez így vagy azért, mert ennyivel jobb a vetélytársaknál.

Cseh mellett végül Kis Gergőnek sikerült a fináléba jutás – időeredménye alapján mind Verrasztó, mind Kerékjártó döntős lehetett volna, Marin könnyed megmártózása pedig a negyedik legjobb időt érte.

„Úszhattam volna gyengébben is, de egész egyszerűen nem kockáztathattam a döntőbe kerülésemet” – erősítette meg a fentieket Cseh László.

Féltettük – de nem volt rá okunk, hiszen a halászteleki fiú ismét bizonyított: jöhet ő „munkából” az Európa-bajnokságra, úszhat ő négyhetes magaslati edzőtábor után, Európában nincs nála jobb vegyes úszó. A döntőben Cseh egy pillanatra sem engedte át az uralmat senkinek, és bár pillangón a görög Joannisz Drimonakosz igencsak vehemensen próbálkozott, a második kétszázon ő is rájött: Cseh verhetetetlen. Marin önmagához képest elég gyengén muzsikált, de ez legyen az ő gondja… Cseh „munkából” – ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni –, csak úgy, mellesleg Európacsúcsot repesztett (4:09.59), saját, Montrealban (2005) úszott rekordját írta át.

Athén bronzérmese mellett érmet vártunk hétfőn Kovács Emesétől is 200 pillangón, és ő is ezt várta saját magától. A döntőbe a második legjobb idővel került a Jövő SC versenyzője, a négyesen úszó francia Aurore Mongel nagyon erős vetélytársnak tűnt. Ezt a magyar lány is érezte, de úgy ugrott a medencébe: „Szeretném megverni a franciát!” Kovács ennek megfelelően kezdett, az erős kezdés amúgy is már-már védjegyévé válik. Csakhogy most nem fáradt el a táv második felére sem! Egyértelmű volt: vagy magyar, vagy francia nyakba kerül az aranyérem. Ugyan a kék-fehérpiros trikolór kúszott a legmagasabbra az eredményhirdetéskor, de látva Kovács Emesét, egyértelműen kijelenthetjük: lesz ez még másként is. Annál is inkább, mert Kovács 2:05-ös időt ígér Pekingre. Az ezüstérem mellett hatalmas országos csúcsot is úszott (2:06.71) a fiatal magyar lány, a korábbit még Risztov Éva tartotta 2003-ból (2:07.68).

A hétfői esti programban amúgy is sok rekord született. Rögtön világcsúccsal indult, a holland Marleen Veldhuis 24.09re javította az 50 méteres női gyorsúszás 2000 óta fennálló rekordját (24.13, Inge de Bruijn). Nem így folytatódott, igaz, az 50 méteres férfi gyorsúszás győztese, a francia Alain Bernard megtette már a vasárnapi középdöntők során (21.50). Női 400 gyorson is megdőlt a világrekord, Laure Manaudou Budapesten úszott 4:02.13-as ideje immár a múlté, az új rekord 4:01.53, tulajdonosa az olasz Federica Pellegrini. A nap zárásaként pedig mind a férfi, mind a női 4x100-as vegyes váltó döntője Európa-rekordot hozott – előbbit az oroszok, utóbbit a britek úszták.

S ne feledkezzünk meg a vasárnapi éremről sem: Mutina Ágnes 200 gyorson országos csúcsot úszott (1:58.06), és a dobogó harmadik fokára állhatott fel, akárcsak Debrecenben, a rövid pályás Európa-bajnokságon 400 gyorson. Mutina után Verrasztó Evelyn érkezett a célba negyedikként. Ötven háton is volt döntősünk, mégpedig Szepesi Nikolett, aki ezúttal a nyolcadik helyen végzett magyar rekorddal (29.01). Barta Nórának a műugrás háromméteres döntőjében nem sikerült újabb érmet szereznie, hatodik lett. „Egyáltalán nem vagyok elkeseredett – mondta el az Eindhovenben élő magyar lány. – Egy érmet mindenképpen szerettem volna nyerni az Európa-bajnokságon, ez sikerült, igaz, egy méteren.” Ha már műugrás: hétfőn Hajnal András bejutott a toronyugrás döntőjébe, és a 11. helyen zárt.