Nemzetisport.hu nyomtatott 2008.01.28 12:15 Frissítve: 2011.03.18 00:05

Ian Thorpe úgy véli, Phelps nem állítja be Mark Spitz rekordját

Ian Thorpe nagyon drukkol Michael Phelpsnek, de úgy véli, a kiváló úszó képtelen lesz beállítani Mark Spitz csúcsát. A legendás amerikai úszó a müncheni olimpián hét aranyérmet nyert, ezt szeretné honfitársa is beállítani.

Michael Phelps Athénban hat aranyat nyert, Pekingben ezt is túlszárnyalná
Action Images
Michael Phelps Athénban hat aranyat nyert, Pekingben ezt is túlszárnyalná

A pekingi olimpia után is Mark Spitz tartja majd a csúcsot – véli Ian Thorpe. A 2006 novemberében, mindössze 24 évesen visszavonult egykori kiváló úszó szerint az idei világjátékokon sem fog senki hét aranyérmet szerezni.

Márpedig ez a terve Michael Phelpsnek, a 22 éves versenyző ugyanis még az athéni remek szereplését is felül akarja múlni. Az amerikai klasszis akkor hat aranyérmet zárhatott a vitrinjébe, emellett még két bronzzal is gazdagodott.

„A legjobbakat kívánom Phelpsnek. Nem hiszem, hogy sikerül neki, de remélem, hogy tévedek” – nyilatkozta Thorpe egy pekingi sajtótájékoztatón.

A még mindig csak 25 éves ausztrál hozzátette, hogy motivációs problémák miatt döntött jó egy éve a visszavonulás mellett, és nem szándékozik visszatérni. Thorpe egyébként korábban doppinggyanúba is keveredett, ám előbb az ausztrál doppinghatóság, majd a FINA is tisztázta őt a vádak alól. Az öt olimpiai aranyéremmel rendelkező úszó egyébként végig tagadta, hogy doppingolt, sőt, saját a tiltott szerek elleni harc egyik vezetőjének nevezte.

Mark Spitz 1972-ben minden olyan versenyszámban, ahol elindult, érmet tudott nyerni, négy évvel korábban, Mexikóvárosban két arannyal, egy ezüsttel és egy bronzzal zárta az olimpiát.