MTInyomtatott 2007.12.13 12:58 Frissítve: 2010.10.28 02:39

Cseh László és Hosszú Katinka is brillírozott az előfutamban

Jól kezdődött magyar szempontból a debreceni rövidpályás úszó Európa-bajnokság, amelynek csütörtöki selejtezőiből hat hazai versenyző jutott döntőbe, míg további öt úszó számának elődöntőjébe került.

Cseh László az Eb igazi sztárja
Cseh László az Eb igazi sztárja

Nem okozott gondot a finálés hely kivívása 200 m vegyesen a címvédő Cseh Lászlónak, aki 1:55.00 perces eredményével toronymagasan kiemelkedett a mezőnyből.

A nők ugyanezen számában is kiválóan teljesítettek a magyarok, Hosszú Katinka 2:10.83-as országos csúccsal a harmadik, míg Verrasztó Evelyn a hatodik helyen jutott döntőbe. Szintén mindkét magyar fináléba úszta magát női 200 m pillangón, amelynek kvalifikációja során Kovács Emese a második, Boulsevicz Beatrix pedig a hetedik eredményt érte el.

A csütörtök este hatodik biztos magyar döntőse Kis Gergő lesz, aki 400 m gyorson a negyedik legjobbként vívta ki fináléba kerülést.

Az előfutamokból Mutina Ágnes 100 m gyorson, Kovács Ágnes 50 m mellen, Szepesi Nikolett 100 m háton, Takács Krisztián 50 m gyorson és Gyurta Dániel 100 m mellen jutott be az elődöntőkbe. A nyolc csütörtöki fináléból így akár hat számban is lehet magyar érdekelt, hiszen a női 50 m mell és a férfi 50 m gyors fináléit még csütörtök este megrendezik.

Kilenc magyarnak, Bor Katalinnak (50 m mell), Nagy Péternek, Balogh Gábornak (mindkettő 200 m hát), Hős Péternek, Bordás Péternek (mindkettő 200 m pillangó), Bodor Richárdnak (100 m mell), Verrasztó Dávidnak (400 m gyors), Tompa Orsolyának (100 m gyors) és Szekeres Dorina (100 m hát) ugyanakkor nem sikerült túlélnie a selejtezőket.

KAPITÁNYI NYILATKOZAT KISS LÁSZLÓTÓL

Okkal volt elégedett a magyar úszóknak a debreceni Eb nyitónapján mutatott matinés teljesítményével a válogatott szövetségi kapitánya, Kiss László, aki az országos csúcs mellett annak is örült, hogy többen egyéni csúccsal jutottak tovább a selejtezőkből. "Cseh Laci úszása kívánkozik az élre, aki 200 m vegyesen könnyedén versenyzett, a táv második felében visszafogta magát, így is toronymagasan a legjobb idővel lett döntős. Kovács Emese is ragyogóan teljesített 200 m pillangón, nagyon biztató, amit tőle láttam, s ugyanez vonatkozik a 200 m vegyesen országos csúcsot úszó Hosszú Katinkára. Mutina Ágnes a 100 m gyorson remekelt - ahol emberemlékezet óta világversenyen nem volt női elődöntősünk -, ráadásul nagy egyéni rekordot repesztve lépett tovább a selejtezőből. Kis Gergő is tetszett 400 m gyorson, és Kovács Ági is jobbat úszott 50 m mellen, mint az országos bajnokságon, remélem, 100-on még jobb lesz" - összegzett Kiss László.
A nyitónap selejtezőiben érdekelt 20 magyarból hatan döntőbe, míg öten számaik elődöntőibe jutottak. Csütörtökön nyolc finálét rendeznek Debrecenben.