BÁLINT MÁTYÁS
BÁLINT MÁTYÁS
online 2007.11.13 14:48 Frissítve: 2012.01.30 02:42

A sportág királynője

Az elmúlt években egyértelmű volt, hogy ha visszapillantunk a teniszidényre, Roger Federerrel foglalkozunk. Az idén azonban a hölgyek mezőnyében kell keresnünk az ászt. Vasárnap a WTA-világbajnokság megnyerésével az évadot megkoronázó Justine Henin remekléséhez senkinek a teljesítménye nem volt fogható.

„Henin támadójátéka fenome nális. Mondhatni, ő a női mezőny Federerje – de lehet, hogy inkább a fiúknál van a férfimezőny Justine Heninje. Magasan kiemelkedik a mostani mezőnyből”

– ezt Martina Navratilova mondta az idei Roland Garros alatt a belga világelsőről, nagyjából össze is foglalva, amit a 25 esztendős liége-i hölgyről mostanában tudni kell. Míg ugyanis az utóbbi időben – persze csak a maga állította mércéhez képest – kisebb hullámvölgybe kerülő Federerre kezdenek felzárkózni a riválisok, Henin épp ebben az esztendőben hagyta faképnél minden ellenfelét. Remek idényére vasárnap tette fel a koronát, amikor az évadzáró WTA-világbajnokság döntőjében az egész évad talán legjobb mérkőzésén 5:7, 7:5, 6:3-ra legyőzte az orosz Marija Sarapovát, így a verseny történetének hatodik játékosa lett, aki meg tudta védeni címét. A madridi döntő tökéletesen megmutatta a belga klasszisát. Henin a legkevésbé sem teniszezett jól, egyik érthetetlen hibát a másik után követte el az első szettben, és adogatásai sem sikerültek fényesen, miközben Sarapova bátran és pontosan játszott. És éppen ez volt a legszörnyűbb az egészben. Ahogyan az elmúlt három évben a legfontosabb meccseken egy gyengélkedő Federer ellen a legnagyobb riválisok is csak értéktelen részsikerekig jutottak, úgy most a legjobbjától igen messze lévő Henin sem engedett másfél játszmánál többet az orosznak. Amikor a legnagyobb szüksége volt rá, a belga – amint azt Federertől is megszoktuk – tökéletesen odafigyelt (Sarapova 18 bréklabdájából 14-et hárított – ennél beszédesebb adat nem kell), és „saját pályáján” kitartásával verte meg a mezőny legnagyobb küzdőjének számító oroszt a női tenisz történetének 12. leghosszabb, 3 óra 24 perces mérkőzésén.

„Pályafutásom egyik legcsodálatosabb pillanata ez. Fantasztikus évet zártam le egy fantasztikus mérkőzéssel, amilyen hoszszút még sohasem játszottam. Nagyon boldog vagyok!” – örvendezett a világelső.

Henin az elmúlt 25 mérkőzésén nem talált legyőzőre (Venus Williams hét évvel ezelőtti 35-ös sorozata óta senki nem volt képes ilyen menetelésre), és összesen tíz tornát nyert meg az idén. Majdnem 5.4 millió dollárt keresett ebben az évben – ez is rekord. Annak pedig csak a jóisten a megmondhatója, mi történt volna, ha nincs Henin válása, amely miatt januárban kihagyta az Australian Opent – Melbourneben is ő lett volna a fő esélyes.

Bár lehet, hogy az tett a belgának a legjobbat: az év elején rászánt egy hónapot, hogy rendbe tegye a magánéletét. Néhány évvel ezelőtt ugyanis tökéletesen elszakadt édesapjától és testvéreitől, akik kevéssé kedvelték férjét, Pierre Yves Hardenne-t. Henin decemberben még férjével látogatott Budapestre is, ám januárban elváltak útjaik, ugyanakkor kibékült a családjával – és ettől mintha megtáltosodott volna.

„Visszaemlékezve arra, min mentem keresztül, amikor visszatértem a pályára, úgy érzem, mindent előlről kezdtem.

Rengeteg nehézséget éltem át, de optimista maradtam, és sokkal érettebb lettem.

Biztos vagyok benne, hogy ez volt életem legjobb idénye, bár egyben a legnehezebb is” – foglalta össze érzéseit a belga.

Elnézve madridi elszántságát, valószínű:jövőre sem adja majd alább.