MTInyomtatott 2007.03.06 19:28 Frissítve: 2010.12.26 00:05

Úszó-vb: Ivanyenko büntetésének mértékére csak Melbourne-ben derül fény

Csak a március 25-én kezdődő úszó-világbajnokságon, Melbourne-ben derül ki, mennyi időre tiltják el a doppingellenőrzésen lebukott Anasztaszija Ivanyenko orosz rövidpályás világbajnoknőt.

Ezt az orosz úszóválogatott vezetőedzője, Alekszandr Klokov közölte keddi moszkvai sajtótájékoztatóján.

"Ausztráliában ül majd össze az a speciális antidopping-bizottság, amely dönt Ivanyenko sorsáról. Két évre eltilthatják őt, még ha nem is doppingolt, hanem diuretikumot találtak a szervezetében" - fogalmazott Klokov, aki azzal magyarázta a furoszemid jelenlétét a vizeletmintában, hogy a vízhajtót fogyását elősegítendő szedte a versenyző, nem pedig doppingolás elfedése céljából.

A furoszemid a korábbi tapasztalatok szerint alapvetően arra szolgál, hogy a rossz útra tévedők elleplezzék a tiltott szerek listáján "éllovas" anabolikus szteroid jelenlétét a szervezetükben.

A 2006-os, sanghaji rövidpályás világbajnokságon 800 m gyorson aranyérmes Ivanyenkót 2007. január 23-án kötelezték mintaadásra a nemzetközi szövetség ellenőrei, akik előre be nem jelentett vizsgálatot végeztek. Az A próba pozitívnak bizonyult, a B teszt eredményére még várni kell, egészen a melbourne vb-ig, addig is a FINA felfüggesztette a versenyzési jogát.