Szöllősi györgy
Szöllősi györgy
online 2007.01.25 22:10 Frissítve: 2012.02.20 02:47

Elitiskola a láthatáron

Bárcsak egyre több profi, bentlakásos futballakadémia működne Magyarországon! – hallható mindenfelől, amióta az MTK agárdi létesítménye létezik. A Sándor Károly Akadémia sokáig valóban páratlan volt, de a helyzet megváltozott: induló sorozatunkban elsőként a felcsúti műhelyt mutatjuk be.

A felcsúti akadémia már várja a tehetségeket, és az építkezésnek még nincs vége: hátul ugyanis épül a modern tanpálya
Farkas József
A felcsúti akadémia már várja a tehetségeket, és az építkezésnek még nincs vége: hátul ugyanis épül a modern tanpálya

Kétségtelenül nagy show volt, amikor Orbán Viktor mint hivatalban lévő miniszterelnök NB III-as bajnoki mérkőzéseken hivatalosan, „élesben” játszott rendszeresen a Felcsútban, amiről – ne legyünk álszemérmesek – már akkor is mindenkinek ő jutott eszébe, lévén a Fejér megyei falucska kétségtelenül legismertebb személyisége. Sokszor külföldi nagy lapok újságírói is ácsorogtak a felcsúti vagy a pusztaszabolcsi pálya mellett, akik annak nyomában érkeztek ide: valóban bajnoki meccseket játszik, vidéki öltözőkben készül, élcelődő falusiak előtt melegít be Magyarország első embere?

Nos, kétségtelenül így volt, de az azóta az NB I kapujába érő, jelenleg az NB II Nyugati csoportjának élén álló felcsúti első csapatban immár legfeljebb tréningeken találjuk meg a 44 éves volt kormányfőt, s ez önmagában még nem kívánkozna a sportlapba. Az azonban annál inkább, hogy a szépen menetelő felnőttcsapat mellett az utóbbi években kifejlődött egy ígéretes utánpótlásbázis is. Márpedig ennek a magyar futball szegényes viszonyai közepette jelentős a hírértéke. A felcsúti komplexum ugyanis infrastruktúráját, szakmai hátterét és céljait tekintve is hamarosan országos jelentőségű műhellyé, intézménnyé nőheti ki magát.

A megfogalmazott cél is ez, ezért kérte és kapta meg a létesítmény a családtól azt a lehetőséget, hogy a legnagyobb magyar futballista nevét használhassa. A Puskás Ferenc Labdarúgó-akadémia füves és műfüves pályáival, kollégiumával, nevelési elveivel, kutatóközpontjával olyan intézménnyé kíván válni, amely az egész magyar futballnak hasznára lesz – mondta a Nemzeti Sportnak Mészáros Lőrinc, az akadémiát működtető alapítvány kuratóriumának elnöke.

Sítábor, uszoda, németoktatás

„Bárcsak én is köztetek lehetnék” – ez a futballszerető ember első gondolata, amikor meglátja és megtudja, hogy az arra érdemes mai tizenévesek milyen körülmények és feltételek mellett válhatnak sportolókká. Összegyűjtöttük a felcsúti akadémia képzésének néhány elemét, azokat az elfoglaltságokat és kiváltságokat, amelyek a gyerekekre várnak kollégistaként. A vezetők szerint a kollégium véletlenül sem luxusszálló, de a képzéshez minden feltételt igyekeznek megteremteni.

Nem csak a labdát rúgják
 • Naponta átlagosan négyórányi labdás foglalkozás (edzés, lábtenisz, egyéni gyakorlás)
 • Évente sítábor Ausztriában, télen horvátországi, nyáron hazai edzőtábor
 • Kiegészítő sportok oktatása: sí, lovaglás, vívás, úszás
 • Beiskolázás a zsámbéki szakközépiskolába
 • Magántanárok a továbbtanulni vágyóknak
 • Neves játékosok bekapcsolódása a képzésbe (specialisták különfoglalkozásai)
 • Futball- és sporttörténeti ismeretek
 • Emelt szintű németnyelv- és informatikai oktatás
 • Részvétel nemzetközi tornákon
 • Iskolába és edzésre járás az akadémia saját buszával
 • Speciális tesztpálya
 • Füves, műfüves pályák, rúgófal, lábteniszpálya, uszoda helyben
 • Internet helyben
 • Könyvtár, archívum
A tavaly novemberben elhunyt nagy játékos nevét születésének 80. évfordulóján, április 1-jén ünnepélyes keretek között veszi majd fel az intézmény. Az akadémia nyitott rá, hogy felkarolja az ország bármely pontjáról érkező tehetségeket s arra is, hogy szakemberei tudását, tapasztalatát megossza mindenkivel, aki igényt tart rá.

A felcsúti futballpálya kiesik a fő közlekedési útvonalakból, noha alig félórányira van a fővárostól. Sokan ezért csak legendák útján értesülnek róla, mi minden is épült, épül ott. Nos, a nagycsapat szerény, de gyönyörűen ápolt és igen szép környezetben fekvő ministadionja mellett immár egy szabályos méretű füves és egy ugyancsak nagy műfüves pálya szolgálja a fiatalokat, és elkészült már két füves, valamint egy műfüves edzőpálya is, mi több, az építkezés folytatódik, újabb tréningpályákat építenek.

Mezey György volt szövetségi kapitány, FIFA- és UEFA-edzőképző instruktor elképzelései szerint elkezdték az élettani és szakmai tudásbeli felmérésekre alkalmas speciális tesztpálya kialakítását, és jövőre tanuszodája is lesz a komplexumnak.

Tavaly őszre lett kész a kollégiumépítés első fázisa, s az első bentlakó osztály (a felcsúti U15-ösöké) már birtokba is vette a pálya mellett lévő, régi nemesi kúriában kialakított lakó- és tanulószobákat – mondta el Kiss Zoltán kollégiumigazgató, aki maga is futballedző.

Makovecz Imre építész tervei alapján újabb emelettel bővül a kollégium központi épülete, s akkor minden kollégista elfér majd, sőt szakmai konferenciákat is rendezhetnek Felcsúton. Itt egyébként részt vesz a szakmai munkában többek között a volt Vasas-játékos Hegedűs Béla (mint szakmai igazgató), az NB I több csapatából jól ismert Szijjártó István, az első csapat trénere, Komjáti András vagy olyan volt válogatott, külföldön is sikeres játékosok, mint Disztl Péter és Vincze István.

A hosszú távú szakmai koncepciót pedig a Mezey György vezette szakmai kuratórium alakítja Buzánszky Jenő, Grosics Gyula, Gellei Imre és a legendás Videoton-edző, Kovács Ferenc, valamint a közeljövőben megnevezendő öt külföldi szaktekintély segítségével.