Nemzetisport.hu online 2006.10.25 00:47 Frissítve: 2011.06.17 00:01

Váratlan, könnyes búcsúzás


A kosárlabda-szövetség női tagozatának intézőbizottsága a múlt héten bizalmi szavazást kért. A voksolást személyekre lebontva tartották meg kedden, s – némi meglepetésre – Nyíri Dezsőtől, a korábban liga néven működő szervezetet 16 éve irányító elnöktől 11:2 arányban megvonták a bizalmat. Az intézőbizottság több tagjánál – a hivatalból elnökösködő Nyíri mellett Rózsa Gábor (Pécs), Török Zoltán (Sopron), Ruttner György (Cegléd) és Domonkos Mihály (Szeged) alkotta a testületet – az verte ki a biztosítékot, hogy véleményük szerint a női tagozat apparátusa az ő október 12-i testületi döntésük ellenére, azt megkerülve adta ki az átigazolási engedélyt annak a három csapatnak (Pécs, Diósgyőr, Szolnok), amely – az intézőbizottság álláspontja szerint – a bajnokság megkezdéséig nem rendezte a kosárlabdázóival, edzőivel szemben fennálló, korábban keletkezett s elismert tartozását.

A keddi tagozati ülés három és fél órásra nyúlt. Délután fél egykor, a röpke kávészünetre kisiető Nyíri doktor – az izgatottságtól rákvörösre hevült arccal – odasúgta a tudósítónak: „Szerintem megpecsételődött a sorsom…”.

Amikor fél kettő tájban felszállt a fehér füst, Nyíri remegő hangon közölte: „Tizenegy kettes szavazataránnyal leváltottak. Nincs mit mondanom, maradjunk annyiban, hogy szép tizenhat évet töltöttem el a kosárlabdasportban...”

Amikor egy órával később felhívtuk telefonon, belekezdett egy mondatba, de mire a végére ért, elcsuklott a hangja, és a vonal hirtelen megszakadt…
Tény, a szarvasi jogász elperelhetetlen érdemeket szerzett a sportági önkormányzat megvalósításában, azonban úgy tűnik, eljárt az idő az általa képviselt szemlélet – „Lehetőleg senkit se bántsunk meg” – felett is.

Nyíri trónfosztása miatt újfent napirendre került a három csapat ügye. Vagyis: igazolhatnak-e új játékosokat? Ennek eldöntésére a női tagozat újólag a versenybizottságot kérte fel. Amely már kedd délután összeült – és nem hozott határozatot! Az indoklás: az intézőbizottságnak az alapszabály értelmében nincs joga a versenybizottságot egy – már korábban meghozott – határozatban új döntésre kötelezni. Erre kizárólag a rendkívüli fegyelmi és fellebbviteli bizottságnak van joga. A labdát tehát visszadobták a IB-nek, melynek egyik tagja, Ruttner György lapunknak elmondta: ez új helyzet, értékelésére szerdán ismét összeülnek.
Ami pedig az IB új elnökének megválasztását illeti: erre a november 6-i ligaülésen lesz lehetőség. Addig az alelnök, Török Zoltán vezeti a testületet.

Szavazás

Melyik csapat nyeri a bajnokságot?

Írja be az itt látható számot!