RODICS DÁNIELonline 2006.10.16 00:54 Frissítve: 2011.10.31 02:42

Hét esztendő elteltével újra trónra ült a Honvéd

A Vasas nem tudott triplázni a Magyar Kupában, miután a Honvéd érett, határozott játékával nem adott esélyt neki a címvédésre. Hogyan múlják felül az izgalmas, látványos, színvonalas női döntőt az olimpiai, világ- és Európa-bajnokokkal, Világkupa- és Világliga-győztesekkel felálló férficsapatok? Ez volt a kérdés a debreceni uszodában vasárnap délután egy órakor. alkalommal nyerte meg a Magyar Kupát a Honvéd, de először Domino néven

Nincs mese, a Honvéd királyi gárda (balról): Paján Viktort, Bárány Attilát, Kovács Olivért, Fodor Rajmundot és Vári Attilát is megkoronázták
Nincs mese, a Honvéd királyi gárda (balról): Paján Viktort, Bárány Attilát, Kovács Olivért, Fodor Rajmundot és Vári Attilát is megkoronázták

Eleinte úgy tűnt, elmarad a gólözön, hiszen az első találatra öt percet kellett várni, ekkor Varga Dénes volt eredményes. Óriási küzdelem, félelmetes vízi birkózás zajlott a medencében, a Domino az első negyed elején nem találta a ritmust. Ezt könnyedén kihasználhatta volna a Vasas, ám az angyalföldiek hasonló gondokkal küszködtek, az ő szekerük is döcögősen indult. Pontatlan paszszok, kihagyott helyzetek, nehézkes támadásépítés jellemezte a kezdés utáni perceket. Szívós Márton fél méterre a kaputól, senkitől sem zavartatva elhibázott egy ejtést, ám ez volt az utolsó, Honvéd-játékos nevéhez fűződő bizonytalankodás. Benedek Tibor például hihetetlen dinamizmussal levakarta magát Kincses Attiláról, és a bal alsó sarokba bombázott – majd fel is harsant a szünetet jelző duda.

A második felvonás elején a védelmi zavar miatt egyedül maradó Székely Bulcsú villant, és túljárt Nagy Viktor eszén. A bajnokcsapat ekkor átvette a vezetést, de az angyalföldi klub játékosainak számos lehetőségük akadt az egyenlítésre. Két emberelőnyt kapott egymás után a Vasas, ám a kapura lövést senki sem vállalta. Ezekben a pillanatokban dőlt el a Magyar Kupa sorsa, hiszen az angyalföldiek nemcsak számszerű, hanem lélektani hátrányba is kerültek, bátortalanná váltak.

Később szerepet kapott a szerencse is, Kiss Gergely lövése a kapufáról vágódott Nagy hátára, aztán a hálóba, majd Varga Dániel lökete a lécről kifelé pattant. A harmadik negyedet megnyerte a címvédő Vasas, de a meccs végkimenetele miatt már nem nagyon aggódtak a Domino pólósai. Óriási formajavulásra lett volna szüksége a piros-kék gárdának ahhoz, hogy meg tudja szorítani riválisát. A bajnok pszichikai fölénye akkor vált teljessé, amikor a lövéshez készülődő, a labdát a feje felett lóbáló Mátyás Zoltán kezéből a háta mögé lopakodó Benedek Tibor nemes egyszerűséggel kiemelte a labdát.

Szép megmozdulásokban, bravúros jelenetekben nem volt hiány a folytatásban sem, csak izgulni nem volt már miért. Ha van csapat, amely magabiztos vezetése tudatában nem ereszt le, nem enged ki, nem könnyelműsködik, nem szórakozik, akkor az a Domino. A Benedek Tibor mellett szintén remek napot kifogó Kiss Gergely vezérletével az utolsó másodpercig fegyelmezetten tette a dolgát a gárda, így teljesen megérdemelten nyerte meg 1999 után ismét a Magyar Kupát. Érdekesség: Molnár Tamás vitrinjében két olimpiai aranyérem díszeleg, de Magyar Kupát most nyert először pályafutása során.

MESTERMÉRLEG


Színvonalas, sportszerű mérkőzés volt, remek erőfelmérő a bajnokság és a nemzetközi kupák rajtja előtt. A mi csapatunk még sohasem tudott teljes, közös felkészülést végezni az őszi Magyar Kupa-döntőkre, mert a válogatottjaink pihenőt kaptak a nyár végén, ősz elején.
(Kovács István a Domino edzője)

Sajnálom, hogy nem sikerült a triplázás. Az Eger elleni elődöntő még benne volt a fejekben és az izmokban, lassan mozogtak a játékosaim, nem tudtak lendületesen, koncentráltan játszani. A Domino ellen ez kevés.
(Földi László a Vasas edzője)