Szabó Gábor és Mirkó István (fotó) helyszíni jelentéseonline 2006.09.08 01:28 Frissítve: 2010.10.28 02:39

Ezúttal hiányzott a szükséges plusz

Szilágyi Péter az ötödik helyért zajló holland–görög meccs alatt azt fejtegette, hogy ellenünk biztosan szorosan védekeznek az oroszok, mert eddig nem csinálták.

Szilágyi Péter szövetségi kapitány néha indulatba jött a meccs alatt
Szilágyi Péter szövetségi kapitány néha indulatba jött a meccs alatt

Valóban igyekeztek satuba fogni a mieinket a Klejmenov-tanítványok, de Valkay Ágnes nehéz helyzetből is bevarázsolta a kapuba a labdát, Primász Ágnes vagányan ejtett, két büntetőt is kiharcoltunk, s nem utolsósorban be is dobtuk. Imigyen felpuhultak az oroszok, Brávik Fruzsina harcossága pedig már 5–2–es előnyt jelentett.

Innen jártuk meg a poklok poklát. Ahelyett, hogy felszabadultak volna a játékosok, az oroszokba költözött élet, és sorozatban hat gólt lőttek. (Szilágyi Péter – kisebb meglepetésre – kapust cserélt 5–5–nél, noha nem tűnt úgy, hogy Horváth Patrícia hibáztatható lett volna a gólokért.)

Szóval a rivális meg sem állt 8–5–ig, és csak 11 perces gólcsend után bukkant elő Valkay Ágnes, aki szépíteni tudott, lefordulás után a harmadik negyed elején. Az oroszokat nem zavarta, gyorsan két góllal válaszoltak, vagyis 8–1–es sorozatot produkáltak. Feltűnt, hogy a kulcsemberek, különösen Pelle Anikó és Drávucz Rita, nem tudnak beleszólni a mérkőzésbe, ami több mint luxus. Valkay negyedszer is mattolta a mindössze 174 centis kapust, Jevgenyija Procenkót (11–9), de a balkezes Jekatyerina Pantulina is negyedszer köszönt be.

Az egy ideje háttérbe szoruló Stieber Mercedes két klasszismegoldással közel hozott minket a döntetlenhez, de ahogy az oroszoknak, nekünk sem sikerült többet a gólszerzés. 38 másodperccel a vége előtt még időt kértünk, de ez sem segített, mert a kaput sem találtuk el. Bele kellett törődni, hogy ezúttal nélkülünk rendezik meg a finálét.

„Nincs jelentősége, ki hogy játszott, a végeredmény számít – felelte Valkay Ágnes arra kérdésünkre, nem érezte-e túlságosan egyedül magát. – Nem voltunk úgy együtt, mint amikor nyerni szoktunk, hiányzott valami plusz. Meg kell találnunk, honnan hiányzik… Csak ebben az esetben lehetünk újra a világ legjobb csapata. A játékosok képességeit illetően mindenképpen nekünk illett volna győznünk, de az első negyed után tanácstalanság, tehetetlenség jellemzett minket.”

Mestermérleg
Szilágyi Péter:
– Azért cseréltem kapust, hátha Tóth Andi jobban fogja a lövéseket, és az új kapus bejövetele miatt még jobban figyelünk a védekezésre. Sajnos nem jött be.