Nemzetisport.hu online 2006.08.03 00:43 Frissítve: 2011.07.31 00:09

Gyurta Dánielnek már délelőtt sem ment jól

Felemás délelőttöt zártak a magyar versenyzők az Európa-bajnokság harmadik medencés úszónapján. Gyurta Dániel nem volt túl meggyőző, Kis Gergő és Szepesi Nikolett viszont előkelő helyen jutott tovább.

Gyurta Dániel úszása már délelôtt, az elôfutamban sem ígért sok jót
Gyurta Dániel úszása már délelôtt, az elôfutamban sem ígért sok jót
A budapesti úszó Európa-bajnokság résztvevőivel, közreműködőivel, nézőivel szerda délelőtt tovább „szórakozott” az időjárás. Az egyik percben még lógott az eső lába, nem sokkal később pedig már ragyogott a nap, hogy aztán megint beboruljon, és újabb zápor fenyegesse az uszoda népét.

A Margitszigeten egyébként kevés nyoma maradt a kedd esti pusztításnak. Az önkéntesek egész éjjel megfeszítve dolgoztak azért, hogy szerdára minden rendben legyen. A szerda reggeli előfutamok kezdetére minden a helyén volt, vizet csak a medencékben lehetett látni. A gyerekek a szállodák környékén ugyanúgy bringóhintóztak és vattacukrot majszoltak, mint kedden, a nyári szünetet élvező kamaszok a nagyréten változatlan intenzitással fociztak, a nagymamák az állatkert környékén sétáltak unokáikkal, a kondíciójukat féltő futók rótták a szigetköröket, a szerelmespárok pedig megbújtak egy-egy öreg platán tövében. Csak a víztorony mellett lévő szabadtéri színpad gondnoka és az úszó Eb szervezői aggódtak egy kicsit: hogy lesz ebből előadás este?

Az operettműsort sem szívesen halasztják el, az úszódöntőkről nem is beszélve…

A délelőtti programot végül megkímélte az eső, a hivatalos időmérést végző Omega cég munkatársai – az egész éjszakai munkának köszönhetően – tökéletesen rendbe hozták a kronométert. Kis Gergőt, a 200 méteres pillangóúszás ifjúsági Európa-bajnokát sem hátráltatták a körülmények, remek idővel, előfutamát megnyerve jutott tovább, ami azt jelentette, hogy végre délután is megmutathatta magát a népes közönségnek. Korábban ugyanis hiába úszott országos csúcsot 400 gyorson, nem folytathatta délután, hiszen abban a számban nem jutott be a döntőbe.

„Végre délután is szóhoz jutunk – mondta edzője, Farkas András. – Csak kívánnom kellett kedden. Most jöhet az újabb kívánság. Egy döntő.”

Erre, mint a középdöntőben kiderült, még várni kell, hiszen a 200 pillangó az egyik legkeményebb szám, Gergő izomzatának még fejlődnie kell hozzá.

Női 200 vegyesen nem állt rajthoz Verrasztó Evelyn, hiszen a 200 hát keddről elhalasztott döntőjében volt érdekelt, ott volt viszont a mezőnyben Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna, akik az elődöntőbe úszták magukat. Hosszú simán, a kilencedik helyen, Jakabos a 16. idővel. Jöhetett az előző számban „bliccelő” Verrasztó Evelyn, és Szepesi Nikolettel karöltve a rövidebbik hátúszószámban is megoldotta a kötelezőt. A nagyobb dicséret Szepesié, aki az előkelő ötödik idővel tette mindezt. A legnagyobb érdeklődéssel várt délelőtti verseny, a 200 mell maradt a végére, Gyurta Dániellel a mezőnyben. Nos, Gyurta elsőre nem tudta megvalósítani azt, amire annyira készült, nem került közel egyéni csúcsához, csak a nyolcadik helyen jutott tovább. Kellemes meglepetés viszont Molnár Ákos produkciója, ő egyéni csúccsal (2:14.40), a 13. helyen kvalifikálta magát az elődöntőbe.