Szabó Gáboronline 2006.05.20 02:40 Frissítve: 2010.10.28 02:39

Mennek, amerre látnak

Új korszak köszönt be az FTC vízilabda-szakosztályában. A krónikus költségvetési hiány az idén LEN-kupa-elődöntőt játszó együttes teljes széthullásához vezetett, mindenki megy, amerre lát.

?Mit tehetünk?? ? tárja szét a kezét Monostori Attila; ô Szegedre távozik, mint ahogy Bíró Attila edzô sem marad a Fradinál
?Mit tehetünk?? ? tárja szét a kezét Monostori Attila; ô Szegedre távozik, mint ahogy Bíró Attila edzô sem marad a Fradinál

Sokan még hittek. Hittek az új vezetőségben. Hittek Tönköly Zoltán szakosztályelnökben és Tóth Frank szakosztályvezetőben. Mindketten igyekeztek, mindketten keresték a megoldást, miként lehet kievickélni a pénztelenségből. Noha az elmúlt idényben is jelentős összeggel tartozott pólósainak a Fradi, hitt a szebb jövőben Baksa László, Bánhidy András, Binder Szabolcs, Katonás Gergő, Létay Krisztián, Nitsovits Tamás, Süveges Máté. Mindannyian újra bizalmat szavaztak a zöld-fehéreknek, nem hagyták el a Népligetet. Megint pórul jártak. Alig koppant néhány garas az asztalukra. Annál több ígéret visszhangzott.
Nem csoda, hogy elillant a bizodalom, no meg a vezetők belátták, ami nem megy, nem szabad erőltetni. A következmény: szinte senki sem marad az FTC kötelékében, sőt sokan már el is keltek az átigazolási piacon.

A kétszeres olimpiai bajnok kapus, Szécsi Zoltán már korábban megállapodott az olasz Camoglival, és most az is kiderült, hogy követi őt Weszelovszky László. A válogatott keretbe többször is meghívást kapó szélsőt szűkebb hazájában, Szegeden értük utol. „Elég gyorsan megegyeztünk, talán ha két hét telt el a megkeresésem óta. A Fradi is marasztalt, Szegedről is kaptam ajánlatot, de úgy döntöttem, kipróbálom, hogy mire vagyok képes az olasz bajnokságban. Egy évre szerződtem, és ha nem tetszik, akkor egy év múlva hazajövök.” Információnk szerint csak a fiatal kapust, Baksát, valamint Bánhidyt, Weszelovszkyt és Ferkó Dánielt kívánta megtartani az FTC, amely a következő idényben az alsóházban tanyázik majd. Weszelovszkyt viszont nem vonzotta az a lehetőség, hogy a teljesen megfiatalított csapat vezéregyéniségeként küzdjön – akár – a kiesés ellen.

Ugyancsak Olaszország felé veszi az irányt Binder Szabolcs, aki két esztendeje az Ortigiától tért haza a Fradi kedvéért. Két itáliai klub tett neki ajánlatot, az egyik a Camogli, amelyben akár triót alkothatnak honfitársaink. Míg Weszelovszky a szerencse kegyeltje, akinek egy szponzor folyamatosan utalta jövedelme háromnegyedét, Bindernek az elmúlt idényből egy, a mostaniból nyolc hónappal tartozik az FTC. „Sajnos eljátszották a bizalmunkat, most már mindenkinek saját magára kell gondolnia. Szinte senkinek sem volt írásbeli szerződése, mert a nagy költségvonzat miatt a klub nem akart bejelenteni minket, színlelt vállalkozás nem lehetett megoldás, a kft. alapítása pedig elhúzódott. A szakosztályelnök mindannyiunkkal beszélt, és megvan a szándék a megegyezésre.”

Az idény vége felé a játékosok többsége legfeljebb napi egy edzésre járt, mert vagy munkát vállalt, vagy a tanulásra fektette a hangsúlyt, vagy egyszerűen azért, mert vidékről járt be, ami napi két edzés esetén 120 kilométer megtételét jelentette volna. A benzin meg ugye…

Katonás Gergőnek mintegy egyévnyi summával tartozik a klub, hosszú ideig a tartalékait élte fel, de az utóbbi időben már kölcsönökhöz folyamodott. A jövője még bizonytalan, nem tudni, hol folytatja. Valószínűleg Spanyolországban pólózik a következő idénytől Létay Krisztián, Monostori Attila viszont magyar klubhoz, a negyedik helyezett Szeged-Beton VE-hez igazol. „Gyorsan játszódott le az egész. A szegedi vezetők megkerestek, beszélgettünk, aztán egymás tenyerébe csaptunk” – mondta a 114-szeres válogatott bekk, aki két esztendeje jött el az olasz Savonától, és a BVSC-nél tett kitérő után „horgonyzott le” a Fradiban. Még hozzátette: „Nem így képzeltem, mint ahogy a vezetők sem…”


A táblát mindenesetre ki lehet tenni a Népligetben: Szabad a vásár! Aki kapja, marja a játékosokat.