S. J.online 2006.04.01 02:04 Frissítve: 2011.01.29 00:03

Újvidékről érkezett az új edző

Miként sejteni lehetett, a Pick-Szeged szakmai munkáját a nyártól újra szerb edző, a vajdasági Újvidékről érkező Zoran Kurtes irányítja.

Zoran Kurtes a szerb kézilabda nagy öregjeitôl tanulta a szakmát
Zoran Kurtes a szerb kézilabda nagy öregjeitôl tanulta a szakmát
A legutóbbi Dunaferr elleni bajnoki mérkőzésen Kovács Péter, a Pick-Szeged edzője bejelentette, hogy három év után távozik a klubtól, a következő idényben a Dunaferr női csapatát irányítja. Már korábban is felvetődött távozásának lehetősége és persze a kérdés: ki lesz az utódja?

Nos, Lele Ambrus, a szegedi klub ügyvezető elnöke pénteken megerősítette: a nyártól a 40 éves Zoran Kurtes irányítja a szakmai munkát az évek óta bajnoki aranyéremre törő együttesben.

„Kétéves szerződést kötöttünk – mondta Lele Ambrus. – Úgy álltunk fel az asztaltól, hogy ha mindkét fél elégedett lesz a következő két esztendőben, akkor meghosszabbíthatjuk a megállapodást. A másik jelöltünk Kiss Szilárd volt, akivel szintén korrekt tárgyalásokat folytattunk. Választanunk kellett az ő higgadtsága és rutinja, illetve Kurtes lendületes stílusa között. Elnökségünk a fiatal szerb trénerre szavazott, akitől sokat várunk. A következő évadban a bajnokságot és a Magyar Kupát is szeretnénk megnyerni, valamint a Bajnokok Ligájában minél előrébb akarunk jutni.”

Kurtes szerződésének gondolata tavaly decemberben vetődött fel először. A Szeged vezetői és a tréner már régen ismerik egymást, a Pick többször játszott Kurtes együttesei, főleg a Vojvodina ellen. Ráadásul a szegediek valamennyi szerb játékosának már volt edzője valamelyik szerb klubban vagy a válogatottban.

Zoran KURTES

Született: 1965. december 23., Újvidék
Állampolgársága: szerb-montenegrói
Foglalkozása: edző
Családi állapota: nős, 2 fiú apja
Korábbi klubjai: Jugovics Kac, Sintelon, Partizan Beograd, Vojvodina (mind szerbiai)
Legjobb eredményei: vb-nyolcadik (2003), jugoszláv bajnok (2002), 2x szerb bajnok (2003, 2005), Jugoszláv Kupa-győztes (2000) Szerb Kupa-győztes (2005)
„Tíz éve dolgozom a szerb bajnokságban, amelyben a legjobb klubok foglalkoztattak – mondta Zoran Kurtes. – Ezalatt talán sikerült annyi tapasztalatot összegyűjtenem, hogy új feladatot, nagyobb kihívást is vállalhatok. Szegeden ilyen munka vár rám. Kissé belefáradtam abba, hogy Szerbiában az élklubok nem tudnak bekerülni az európai elitbe, mert a legjobb játékosaikat elviszik a külföldi csapatok. Legutóbb a Vojvodina keretéből kilenc tehetséges fiatal távozott. Szegeden biztos szakmai és anyagi háttér áll a csapat mögött, ezért a Bajnokok Ligájában is nagy célokat tűzhetünk magunk elé. Tudom, hogy az NB I-ben a legveszélyesebb ellenfelünk a Veszprém lesz, amelyet jól ismerek. A Szegedet alapjaiban nem kívánom megváltoztatni, az eddig jól teljesítő játékosok élvezik a bizalmamat.”

Kurtes már fiatalon edzősködött, a kilencvenes években utánpótlás-együttesekkel foglalkozott a vajdasági Kátyon, a helység híres együttesében, a City-kupát is nyerő Jugovics Kacban. Itt olyan későbbi hírességek nőttek föl a keze alatt, mint Sterbik Árpád vagy új klubjának egyik erőssége, Milorad Krivokapics. A Jugovics utánpótláscsapatával a kilencvenes évek elején több sikert ért el, 1993-ban korosztályos bajnokságot nyert a Crvena zvezda ellen. Ezt a sikert még kétszer megismételte, majd új klubot választott: a Sintelon edzője lett. Ezzel a gárdával 2000-ben Jugoszláv Kupát nyert. Következő klubja a Partizan Beograd volt, amellyel jugoszláv bajnok lett 2002-ben, majd szerb bajnoki címet szerzett 2003-ban.

A válogatottban Zoran Zsivkovics segítőjeként ott volt 1999-ben az egyiptomi világbajnokságon, valamint 2001-ben a franciaországi vb-n, amelyen Braniszlav Pokrajac irányította a szerbeket. A következő világbajnokságon, 2003-ban Portugáliában már Kurtes ült a válogatott kispadján, együttese a helyosztókon találkozott a magyarokkal; akiktől kétszeri hosszabbításban kaptak ki.

A vb-t követően a Partizanhoz tért vissza, az együttes találkozott a Pickkel a MEHL-kupában, amelyet annak idején a jugoszláv utódállamok legjobb csapatainak szerveztek, de bevették a küzdelmekbe a Szegedet is. A következő idényben már a Vojvodina edzője volt, és tavaly Szerb Kupát és bajnokságot nyert.