SAL ENDREonline 2006.03.26 00:25 Frissítve: 2011.09.26 02:46

Gyurta Dániel: athéni forma

A magyar bajnokság harmadik napja sem múlt el kiváló eredmények nélkül. A Gyurta Dániel, Cseh László, Kovács Ágnes trió kitett magáért. Közülük Gyurta teljesítménye a legfeltűnőbb, 200 méter mellen ismét hozta a világszintet.

Gyurta Dániel remekelt, edzôje szerint végre újra lett látszatja a rengeteg munkának
Meggyesi Bálint
Gyurta Dániel remekelt, edzôje szerint végre újra lett látszatja a rengeteg munkának

Két éve Athénban ő volt a hős, a japán Kitadzsima Koszuke mögött ezüstérmes lett a 200 méteres mellúszásban. Mindenki őt ünnepelte, az újságok címlapján virított a fotója, még a legkedveltebb szappanoperában is szerepet kapott. Ez volt a 15 éves Gyurta Dániel. A 16 esztendős Gyurtának már kevesebb öröm jutott – kissé megtorpant, tavaly el sem utazott a montreali világbajnokságra.

Ismét a régi!

Csak 17 éves, de már sokan temették. Gyurta Dániel most csattanós választ adott. Az olimpiai ezüstérmes ismét régi önmagát idézte, 200 méter mellen remek időeredménnyel jelentkezett.

„Rengeteget dolgoztam ezért a produkcióért edzőmmel, Széles Sándorral. Nem túlzás éjjel-nappal azon gondolkoztunk, mi kell ahhoz, hogy ismét hozzam a szintemet. Remélem, hogy a nyárra ennél csak jobb leszek, és a budapesti Európa-bajnokságon megismétlem az athéni produkciómat.
Sokan kikezdték, több barátról kiderült, hogy leginkább az érdekek vezérlik, az újságokból is eltűnt a neve. Pedig Gyurta Dániel edzett rendületlenül, ám ő is érezte, valami nem stimmel. Úgy tűnik, mindez már a múlté, hiszen szombat este a Komjádi uszodában újfent a két évvel ezelőtti Gyurtát láthattuk: határozott volt, szép, elnyújtott, dinamikus tempókkal „ette meg” a mezőnyt. Nem mellesleg most csak az eldődöntőben úszott, vasárnap tehát még faraghat is a 2:12.38-as idején. De ha nem farag, az sem gond, sokkal fontosabb, hogy már csak két másodpercre van attól az időtől, amelylyel könnyedén Európa-bajnok lehet nyáron a Margitszigeten.

Gyurta mellett – nem meglepetés – Cseh László is villogott, a világbajnok ezen a napon sem pihent, előbb 100 méter háton lett bajnok, majd három elődöntőben jelezte, a formája kiváló, nem tört meg a tavalyi lendület, amikor két világversenyen hat érmet nyert, amelyekből négyet aranyból vertek.
Az olimpiai bajnok Kovács Ágnes is hozta magát, előbb rutinból nyert 100 méter mellen, majd zárásként jubileumot ünnepelhetett, hiszen a 4x100 méteres gyorsváltóban az általa vezérelt Kőbánya SC diadalmaskodott. Ez a váltóarany volt Kovács Ági ötvenedik magyar bajnoki címe. Folytatás vasárnap, remélhetőleg hasonló produkciókkal.