Nemzetisport.hu online 2006.01.15 03:17 Frissítve: 2010.12.25 00:03

Afrika – meg a többiek

Kenenisa Bekele mindenkit megtréfált. A nézőket, a szakembereket, de legfőképpen talán Szaid Szaif Sahint. Szombaton Edinburghban a világbajnokság utáni legszínvonalasabb mezeifutó-viadalon először a tízezren olimpiai bronzérmes eritreai Zersenay Tadesse mögött "utazott", aztán az akadályfutás világcsúcstartójával vezettette magát. Könnyedén futott, s két társával a rajt után azonnal elhúzott a többiektől. Ám a kilenc kilométeres táv végén úgy tűnt, nem ő lesz a győztes, lemaradt a keményen hajrázó Sahintól. Nem sokkal, úgy négy-öt méterrel, de máris mindenki meglepetésről beszélt.

A kommentátorok felidézték, hogy Bekele öt éve nem kapott ki mezeifutó-versenyen, s ezalatt kilenc egyéni szakági világbajnoki aranyat nyert. Az eszmefuttatás végére a páros a célegyenesbe ért, Bekele elmosolyodott, két gyorsabbat lépett, behozta, majd könnyedén lehagyta riválisát. Harmadikként Tadesse ért célba, mögötte – nagyon lemaradva – az amerikai bajnok, Dathan Ritzenhein végzett, majd a hatszoros Európa-bajnok, az ukrán Szerhij Lebid következett.
A nők versenyében még nyomasztóbb volt az afrikaiak fölénye, s itt is pazar volt a névsor. Indultak az etióp Dibaba testvérek, a 20 éves Tirunesh, aki tavaly Helsinkiben öt- és tízezer méteren is első lett, s nővére, Ejegayehu, aki Athénban nyert tízezren ezüstérmet. Itt volt az olimpián ötezren második kenyai Isabella Ochichi s a mezeifutó-világbajnokságon a juniorok között győztes etióp Gelete Burka.

Velük és a kenyai Hilda Kibettel jó ideig csupán egy európai tartotta a lépést, Kálovics Anikó. A magyar versenyző az utolsó körig remekül futott, s csak ott szakadt le az üldöző hármastól. Az élen szinte végig Ochichi haladt, ám a hajrában a 20 éves Burka jobbnak bizonyult nála.

"Sajnos a táv végét nem bírtam úgy, ahogyan szerettem volna – mondta Kálovics Anikó. – Ám nem vagyok elégedetlen, hiszen az európaiak között a legjobb lettem. Jól futható pályán versenyeztünk, s bár az éjjel esett az eső, nem volt sár."

A szervezők kérésére Bene Barnabás a tervezettől eltérően a rövidebb távon indult, s nem bánta meg a cserét. A 4.3 kilométeres viadalon végig a vezető hármasban futott, s végül Mike Skinnerrel azonos idővel, de harmadikként ért a célba. Ezzel a felnőttek között első jelentős sikerét aratta.