Nemzetisport.hu nyomtatott 2005.10.02 19:01 Frissítve: 2010.10.28 02:39

Birkózó-vb: Virág Lajos ezüstérmes a 96 kg-osok között

Virág Lajos ezüstérmes lett a kötöttfogásúak 96 kg-os súlycsoportjában a budapesti birkózó-világbajnokságon, miután a döntőben 2-0-ra kikapott a török Hamza Yerlikayától. Virág előzetes célkitűzése az éremszerzés volt, és ezt a célt sikerült teljesítenie. Ez volt a magyar válogatott hatodik érme ezen a vb-n.

Virág Lajos
Virág Lajos
Virág Lajos az első menetben 1-0-s vezetésre tett szert a kétszeres világbajnok Hamza Yerlikaya ellen a 96 kg-osok fináléjában, azonban a nyitó két perc mégis a töröké lett, aki a második parterhelyzet után csinálta meg mögékerüléssel a maga pontját (1-1).

A menet végén Virág térde megsérült, és ez nagyban befolyásolta a mérkőzés végkimenetelét. Yerlikaya 2-1-es vezetésével kezdődött el az utolsó fél perc, amikor Virág megpróbálta kiemelni ellenfelét, ám nem járt sikerrel, így állásból folytatódhatott a mérkőzés.

Mivel ekkor már csak néhány másodperc volt hátra, a 2000-es sydneyi olimpiai döntőben Bárdosi Sándort legyőző, kétszeres ötkairkás aranyérmes török tudta, hogy zsebben a mérkőzés, és háromszoros világbajnokként ünnepel(tet)heti magát.

A 28 éves Virág Lajos - akinek eddig a 2002-es főiskolás vb-n megszerzett ezüstérme volt a legjobb eredménye - most a felnőttek között is a földkerekség második legjobbjának bizonyult.