GOMBKÖTÔ ROLAND jelenti Kairóbólonline 2005.09.10 23:34 Frissítve: 2011.11.05 02:44

Braun Ákos világbajnok

A világbajnokság harmadik napján két Európa-bajnokunk, Braun Ákos és Ungvári Miklós lépett tatamira Kairóban - mindketten alaposan kitettek magukért: Braun az Eb-arany után a vb-n sem állt meg a dobogó legfelső fokáig, míg Ungvárit csak a későbbi aranyérmes brazil Junior győzte le, a kecskeméti dzsúdós bronzérmet szerzett.

Braun Ákossal (balra) a fináléban az olasz Francesco Bruyere sem tudott mit kezdeni
Braun Ákossal (balra) a fináléban az olasz Francesco Bruyere sem tudott mit kezdeni
Braun Ákos úgy kezdett, ahogy a rotterdami Európa-bajnokságon abbahagyta: győzelemmel, méghozzá igen okos dzsúdóval. A paksi versenyző az orosz Anajevet tanítgatta, percenként egy jukó vagy koka értékű dobással meglepve. A következő kanyarban már keményebb ellenfél következett, a sydneyi bronzérmes, a lett Zelonijs. Persze a felek már jól ismerték egymást, korábban rendre a lett volt a jobb, ám 2005-ben új időszámítás kezdődött, ezt pedig már Braun írja: az Eb-n is, a vb-n is felülmúlta neves riválisát, ezúttal úgy, hogy a tizedik másodpercben Zelonijs intéséért kapott kokát mint egy hímes tojást megőrizte a meccs végéig. Jöhetett az ukrán Bilodid, aki ugyan egy jukóval vezetést szerzett, ám Hangyási László tanítványa addig hajtotta, míg a bírók háromszor is megintették.

Öt másodperccel a vége előtt

BRAUN ÁKOS névjegye:

Született:
Paks, 1978. június 26.
Magassága: 179 cm
Klubja: Atomerőmű SE
Edzője: Hangyási László
Súlycsoportja: 73 kg
Legnagyobb sikerei: világbajnok (2005), Európa-bajnok (2005)
Az elődöntőben egy újabb jó ismerős, a román Bastea következett. A tatamin nyoma sem volt a román-magyar barátságnak, sőt félidőben egy kokával az ellenfél lépett el. Igen forró pillanatok következtek, Braunnak ugyanis az utolsó másodpercekig nem sikerült egyenlítenie. Öt másodperccel a vége előtt indult az az akció, amelynek végén tombolt a maroknyi magyar tábor: mindkét dzsúdós a földre került, de Braun gyorsan kapcsolt és jól sikerült lábszárátforgatással hajította messzire a románt. A vezetőbíró azonnal vazarit adott, ám a zsűri magához intette a bírákat. Ritka eset az ilyen, ám a kairói vb-n már nem először fordul elő - a kínos várakozás végén a vezetőbíró jó irányba emelte a kezét: döntős lett a paksi fiú!

A fináléban az olasz Bruyere volt az ellenfél, aki már a tavalyi egyetemi világbajnokságon is kénytelen volt fejet hajtani - akárcsak Kairóban! Végig Braun irányította a meccset, csak a bírók jóindulatán múlt, hogy az olasz három percig megúszta intés nélkül. Az előnyben lévő Braunnal már nem lehetett bírni, leszorítással, majd karfeszítéssel préselte ki a szuszt a riválisból, aki már nem tudott fordítani. Tizenkét esztendővel Kovács Antal - egészen eddig egyetlen magyar - vb-diadala után újra eljátszották a Himnuszt!

"Az elődöntő végén kegyetlen volt a várakozás, a döntő viszont annál könnyebben ment. Befogtam az olasz karját, de az mintha gumiból lett volna. Beraktam kettesbe, majd hármasba is, de nem fájt neki. Csodálom, hogy ilyen jól bírta" - kacsintott az újdonsült aranyérmes, aki nem győzte fogadni a gratulációkat.