MONCZ ATTILAonline 2005.09.03 21:38 Frissítve: 2011.12.25 02:41

A futballban volt az egység

Napra pontosan ötven évvel ezelőtt, a lisszaboni Nemzeti Stadionban rendezték meg a Sporting- Partizan mérkőzést, ami alapjaiban változtatta meg az európai klubfutballt. Az volt a ma Bajnokok Ligájának, akkor még Bajnokcsapatok Európa-kupájának nevezett sorozat első találkozója.

Billy Wright (balra) és Puskás Ferenc vezetésével kivonul a Wolverhampton, illetve a Honvéd – ha nincs ez a meccs, talán BEK sincs
Billy Wright (balra) és Puskás Ferenc vezetésével kivonul a Wolverhampton, illetve a Honvéd – ha nincs ez a meccs, talán BEK sincs

Megelôzték a nagyokat

Bár a BEK-et hozták létre elôbb, ott avatták az elsô bajnokot, az elsô nemzetközi kupamérkôzést az UEFA-kupa jogelôdjében, a Vásárvárosok Kupájában vívták, 1955. június 4-én. Azon a mérkôzésen még nem klubcsapatok, hanem (vásár)városok csapatai mérkôztek, a településen található egyletek legjobb játékosaiból verbuvált formációkban. A premiert London és Bázel együttesének összecsapása jelentette a svájci városban található St. Jakob Stadionban, 12 500 nézô elôtt.

A London XI fedônevû együttesben ott volt a torna elsô gólját szerzô, dél-afrikai Eddie Firmani (Charlton) és az elsô mesterhármast jegyzô Cliff Holton (Arsenal). A meccset a londoniak nyerték meg 5:0-ra, igaz, a három évvel késôbb (!) lebonyolított döntôben már ôk is fejet hajtottak a Barcelona elôtt.
"Nem, már nem a Wolverhampton a klubvilágbajnok!"
Általános vélekedés szerint erre a szalagcímre vezethető vissza az európai kupasorozatok kezdete. A fenti idézet a francia sportlap, a L’Équipe 1954. december 16-án megjelent számából való, a cikk szerzője Gabriel Hanot, az újság főszerkesztője volt. A korábbi francia válogatott futballista, illetve néhány kollégája azt követően ragadtatta el magát, hogy Stan Cullis, a Wolverhampton Wanderers menedzsere a Szpartak Moszkva (4:0), majd a Budapesti Honvéd (3:2) december 14-i legyőzését követően kijelentette: "Itt vannak ők - a világbajnokok!"

Két nappal később jött a reakció a franciáktól. "Jobb lenne megvárni, amíg a Wolves elutazik Moszkvába és Budapestre, hogy bizonyítsa a legyőzhetetlenségét, de ha az angolok ilyen biztosak a futballhegemóniájukban, itt az ideje, hogy létrehozzunk egy európai tornát" - írta Hanot, és hogy ne csupán üres szólamnak hasson ez, letett az asztalra egy, a kollégájával, Jacques Ryswickkel közösen kidolgozott javaslatot. A terv lényege az volt, hogy 14-16 résztvevővel indulna egy sorozat, amelynek a televíziók vagy a sportlapok által szponzorált mérkőzéseit hétköznapokon, de este játszanák, hogy a munkások is részesülhessenek a futballélvezetben.

A L’Équipe bajnoki rendszert képzelt el, azonban a klubokkal való konzultációját követően a kieséses rendszer mellett voksolt, hogy a mérkőzésszám ne legyen elviselhetetlenül magas. A lap 16 csapattal szerette volna elindítani a szériát, de mivel visszalépésekre is számított, végül 18 klubhoz, illetve a nemzeti szövetségükhöz postázta meghívóit. Az invitálásnál nem volt fő szempont, hogy a csapat hazája bajnoka legyen, így végül a következő klubokhoz mentek el a meghívók: Rot-Weiss Essen (NSZK-beli), Chelsea (angol), Rapid (osztrák), Anderlecht (belga), KB Köbenhavn (dán), Hibernian (skót), Real Madrid (spanyol), Stade de Reims (francia), Flamengo Holland Sport (holland), Budapesti Honvéd (magyar), Milan (olasz), Sporting (portugál), Saarbrücken (nyugatnémet), Malmö (svéd), Servette (svájci), Spartak Sokolovo Praha (csehszlovák), Dinamo Moszkva (szovjet), Partizan (jugoszláv).

Bajnokok nélküli premier

Furcsa módon a BEK elsô kiírásának elsô mérkôzését két olyan csapat játszotta, amely az elôzô tavaszon nem nyerte meg hazája bajnokságát. A Sporting a Benfica és a Belenenses mögött csak harmadik lett Portugáliában, de amikor a BEK sorsolását elkészítették, még nem dôlt el a bajnoki cím sorsa, a portugál szövetség pedig úgy döntött, induljon az 1954-ben aranyérmes lisszaboni társulat. A Partizan csak ötödik volt otthon, ennek dacára ô kapta a meghívót, nem pedig a Hajduk Split vezetésével elôtte végzô kvartett valamelyik tagja.

BEK, 1955–56-os kiírás - 1. forduló, elsô mérkôzés
SPORTING (portugál) – PARTIZAN (jugoszláv) 3:3 (1:1)
Lisszabon, 30 000 nézô
V: Harzic (francia). G: Joao Martins (14., 78.), Quim (65.), ill. M. Milutinovics (45., 50.), Bobek (73.)
SPORTING: Carlos Gomes – Caldeira, Galaz, Barros, Passos, Juca, Hugo Sarmento, Manuel Vasques, Joao Martins, Travacos, Quim
PARTIZAN: Sztojanovics – Belin, Lazarevics, Borozan, Zebec, Pajevics, P. Mihajlovics, M. Milutinovics, Valok, Bobek, Herceg
Az UEFA március 2-án tartotta az első, alapszabály-alkotó kongreszszusát Bécsben, a L’Équipe munkatársai itt vezették elő a javaslatukat, és bár nem kaptak teljes támogatást (például az első főtitkár, Henri Delaunay mellett a magyar tag, Sebes Gusztáv sem érdeklődött igazán a projekt iránt), hozzájárultak, hogy belevágjanak a szervezésbe. 1955. április 2-án tartották azt a tanácskozást, amely meghozta az áttörést: még gazdasági téren is sikerült megállapodást kötni, eldöntötték, hogy szétosztják a bevételeket, Santiago Bernabéu, a Real Madrid elnökének javaslatára 50-50 százalékban (az eredeti elképzelések szerint 1000 dollárt kapott volna a vendégcsapat, az összbevétel 60 százaléka illette volna a hazai együttest, a fennmaradó rész pedig különböző alapokba folyt volna be).

A maratoni tanácskozás végén pontosították a résztvevők névsorát is. Négyen (Budapesti Honvéd, Flamengo Holland Sport, Malmö, KB Köbenhavn) kiestek, a helyüket a Budapesti Vörös Lobogó (magyar), a PSV (holland), a Djurgarden (svéd) és az Aarhus (dán) foglalta el, a keleti blokkból érkező két együttest, a Dinamo Moszkvát és a Spartak Sokolovo Prahát tartaléknak minősítették, a Chelsea az angol bajnokság menetrendjével való összeférhetetlenség miatt visszalépett, a helyét a lengyel Gwardia vette át.

Május hetedikén újabb helyről érkezett zöld jelzés, a FIFA hozzájárult a viadal megrendezéséhez, azzal a kitétellel, hogy a név nem lehet Európa-kupa, mert azt fenn kell tartani egy későbbi, a válogatottak számára kiírt sorozatnak. Legyen inkább Bajnokcsapatok Európa-kupája… Május 17-én megtartotta az első ülését a BEK végrehajtó bizottsága, négy nappal később végleges lett a tagok névsora is, egy magyarral, az alelnök Sebes Gusztávval.

És ezen az összejövetelen eldöntötték, hogy a sorozat a portugál Sporting, valamint a jugoszláv Partizan mérkőzésével, szeptember 4-én kezdődik.

A többi pedig már történelem.
Kupafejlődés
1955–56 Megtartják a Bajnokcsapatok Európa-kupája
első kiírását, amely a spanyol Real Madrid
győzelmével végződik.
1955–58 A Vásárvárosok Kupájának első kiírása minden idők
leghosszabb európai kupasorozata volt, végül
a spanyol Barcelona örülhetett.
1960 Útnak indul Európa és Dél-Amerika legjobb
klubcsapatának vetélkedése, a Világkupát első
alkalommal a Penarol ellen diadalmaskodó
Real Madrid kaparintja meg.
1960–61 Utolsóként beindul a Kupagyőztesek Európa-kupája
is, amelyet először az olasz Fiorentina nyer meg.
1971–72 A VVK-t átkeresztelik UEFA-kupára, az új sorozat
első győztese az angol Tottenham.
1972 Először mérkőzik meg egymással a BEK és a KEK
győztese az Európai Szuperkupáért, a kontinenselső,
a holland Ajax oda-vissza megveri a skót Rangerst.
1998–99 Az olasz Lazio sikerével fejeződik be a KEK
csaknem négy évtizedes története.
2000 Az UEFA-kupa győztese először meccselhet
az Európai Szuperkupáért, és a török Galatasaray
a Real Madrid rovására él is az alkalommal.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.10.19 10:38:00

Archiv cikkek nemzetisport.hu

2017.08.30 12:12:52

Archiv cikkek nemzetisport.hu

2017.08.15 13:09:00

Archiv cikkek nemzetisport.hu

2017.07.20 23:18:29

Archiv cikkek nemzetisport.hu

2017.07.13 12:07:58

Archiv cikkek nemzetisport.hu