SEBASTIAN TAMÁS jelenti Poznanbólonline 2005.07.31 00:53 Frissítve: 2010.10.28 02:39

A Kovács, Janics duó tovább tarol

Ha Poznan, akkor hullámok. Tavaly, az ugyanitt rendezett Eb-n is megkérdőjelezhetővé vált a síkvízi kifejezés, az idén is háborgott a Malta-tó. Merthogy a pálya különben is hullámos (nincs elkülönített felevező rész), ha meg olyan erejű szél fúj, hogy az eredményhirdetéskor felemeli és odébb fújja a négy muskátliscseréppel rögzített piros szőnyeget, akkor pláne.

Az athéni olimpián aranyat szállító „szárnyashajó” ezúttal csak egy kínos hatodik helyet pöfögött ki magából a poznani Malta-tavon (Fotók: Tumbász Hédi)
Az athéni olimpián aranyat szállító „szárnyashajó” ezúttal csak egy kínos hatodik helyet pöfögött ki magából a poznani Malta-tavon (Fotók: Tumbász Hédi)

De hát a szél mindenkinek egyformán fúj, a víz mindekinek egyformán hullámos (más kérdés, hogy ez egyesek stílusának jobban, másokénak kevésbé fekszik), úgyhogy neki kell veselkedni. Szóval, 1000 méter, kilenc döntő, kilenc egység, kilenc magyar éremesély - gondoltuk, aztán kicsit másképp alakult.

Ezt halásztam ki a zavarosból – mutatja érmét az olimpiai bajnok Larsen mögött a második helyen záró Benkô Zoltán
Ezt halásztam ki a zavarosból – mutatja érmét az olimpiai bajnok Larsen mögött a második helyen záró Benkô Zoltán
A legelső fináléban le a kalappal a fiatal Benkő Zoltán előtt, aki életében először rajtolt egyéni számban világversenyen (tavaly Eb-címet szerzett az 500 négyes tagjaként, s Beé Istvánnal 1000 méteren döntős volt az athéni olimpián), s úgy nyert ezüstérmet az olimpiai és Európa-bajnok Eirik Veraas Larsen mögött, hogy versenyben volt az elsőségért.

"Bíztam benne, hogy ott lehetek a dobogón, hogy a második hely jött össze, annak meg különösen örülök - így a 22 éves kajakozó. - Egyébként szeretem a hátszelet, de ez már hátvihar volt, annyira figyelnem kellett, hogy ne boruljak be, hogy néha úgy éreztem, össze-vissza csapkodok. Nem lenne szabad, de kétszer is oldalra tekintettem, hol tarthatnak a többiek. Láttam, hogy elöl vagyunk Larsennel, s ez megnyugtatott."

Milánót idézve

Az olimpiai címvédô férfi kajak négyesünk hatodik helye után a fiúk dühösen szálltak ki a hajóból. „Felesleges lenne magyarázkodnunk – mondta Kammerer Zoltán. – Foghatnánk a hullámzó pályára, vagy én például arra, hogy pénteken összetörve találtam, a lapátomra. A jobb oldali részt le kellett cserélni, és ez nem túl szerencsés egy döntô elôtt… A lényeg azonban az, hogy ezt a finálét elszúrtuk. ”

Ahogyan a sydneyi játékokat követô Eb-t is (5. hely), amely után összekaptak kajak négyesünk tagjai, s a hírek szerint a hajóból kiszállva ezúttal is akadt egy-két nem odaillô kiszólás. „A feszültség olyan dolgokat hoz ki az emberbôl, amit nem gondol komolyan, késôbb megbán. Felesleges élezni a helyzetet” – mondta az esetrôl higgadtan Kammerer Zoltán.
Nem volt nyugodt a kenu egyes befutóját követően Vajda Attila, athéni bronzérmesünk, épphogy csak lecsúszott ugyanis a dobogóról. Ne szépítsük, köpött egy jó nagyot és dühöset - teljesen érthetően. A tarajos pálya neki nem kedvezett, ezúttal elforgácsolódott az ereje a hullámlovaglásban, és elmaradt a híres Vajda-hajrá. A német Dittmer lealázta a mezőnyt, de Vajdának sincs oka szégyenkezésre, olyanok végeztek mögötte, mint az olimpiai bajnok spanyol Cal vagy a cseh Martin Doktor.

Hasonlóan nem sikerült dobogós helyet elcsípnie az egyesben szintén debütáló Benedek Dalmának. Az ötödik hely nem tragédia, de ami miatt kicsit keserű a szánk íze, az az, hogy az előfutamok során simán megverte Strnadovát, most a cseh bronzérmes lett, öt másodperccel megelőzve a magyart.

„A férfi négyes a csalódás”

„Igazából csak a férfi kajak négyes szereplése kapcsán vagyok csalódott – értékelt Angyal Zoltán szövetségi kapitány. – Igaz, már nem fiatalok a srácok, nem lobog bennük a tűz, a bizonyítási vágy, és egy olimpia utáni évben nehéz felpörögni, de ettôl azért – mindent figyelembe véve – jóval több kell. Az elôfutamok során is nyögve-nyelôsen mentek, most a döntôben meg lehet, hogy még rossszabban. Szakmailag is csalódás a szereplésük, de azért nem annyira tragikus a helyzet, mint a szurkolók hiszik. Figyelembe kell venni, hogy nem gépekrôl, hanem emberekrôl van szó. Most hoppon maradtak, még ezek a rutinos rókák is tanulhatnak valamit az esetből.”
Két érem nélküli futam után két ezüstérem következett. A Kökény, Kucsera kajak kettes dobogós helyére fél távnál nem sokan fogadtak volna, a mezőnyben eveztek három hajóval lemaradva a románok mögött. "Ugyanígy volt az előfutamok során is - így Kökény Roland. - Előreengedtük őket, csakhogy akkor a hajrában befogtuk őket, most a döntőben meg nem sikerült. Kicsit csalódottak vagyunk. Amikor megpróbáltuk megindítani a hajót, mindig belefúródott az orra a vízbe. Nyeltem is egy csomó vizet, szóval úszóedzésnek nem volt rossz…"

Hogy a K- betűs egységek jól működnek, azt a Kökény, Kucsera páros után a Kozmann, Kolonics kenu kettes is bizonyította. "Amikor reggel kimentünk bemelegíteni, és láttuk, hogy tavaly után az idén is viharban kell versenyezni, kínunkban elröhögtük magunkat - ecseteli Kozmann az előzményeket. - A rajtunk nem sikerült, fél távnál szerintem nem lehettünk a képernyőn a közvetítés során. Én már kicsit feladtam lélekben, ekkor jött Koló rutinja, s úgy megindította a labilis hajót, hogy kénytelen voltam beleegyezni az ezüstbe."


Az athéni harmadik Kozmann, Kolonics duó a végén „behúzta” az ezüstöt
Az athéni harmadik Kozmann, Kolonics duó a végén „behúzta” az ezüstöt
Kolonicsék egyébként csak az olimpiai bajnok német duótól kaptak ki. A "druszák döntőjében" egyébként a két Aliakszandr, a fehérorosz Kurliandcsik és Bahdanovics a negyedik, a két világklasszis Alekszandr, az orosz Kovaljov és Kosztoglod csak a nyolcadik lett. Még a mi két Gyurink járt legjobban…

Az egység a régi, és a „páros mosoly” is jól ismert már az athéni olimpiáról, ám az elsô helyét büszkén mutató Kovács Katalin (elöl), Janics Natasa duó ezúttal nem 500, hanem 1000 méteren ünnepelte aranyérmét
Az egység a régi, és a „páros mosoly” is jól ismert már az athéni olimpiáról, ám az elsô helyét büszkén mutató Kovács Katalin (elöl), Janics Natasa duó ezúttal nem 500, hanem 1000 méteren ünnepelte aranyérmét

Ekkor már három ezüstnél tartottunk, a németek meg három aranynál. Jött a Kovács, Janics duó, a rajt után néhány csapással elképesztő módon már fél hajóval vezettek, ötszáznál már másfél-két hajó előnnyel csak arra kellett ügyelniük, hogy ne boruljanak be. Nem volt könnyű dolguk a harminccentis hullámok között. A cél előtt néhány méterrel megosztották egymás között a feladatot, Kovács evezett, Janics egyensúlyozott.

Kétszázon két hibapont

A kétszáz méteres selejtezôk során a Kovács, Janics duó egy hajóval nyerte a futamát, s ez nem nagyon szokás ezen a távon. Férfi kajak egyesben Boros Gergely elsô hellyel jutott fináléba, akárcsak a Kadler, Beé, Babella, Gyertyános kajak négyes és a Paksy, Viski, Patyi, Fazekas nôi kvartett. Kajak egyesben Szabó Szilvia második, kenu kettesben a Kovács, Bozsik duó harmadik helye is döntôt ért. Középfutamra Kolonics György és a Sík, Csamangó páros kényszerült, de nem oldották meg sikerrel a feladatot: Kolonics futamában az hetedik, a kajak kettes a negyedik helyen végzett, és nem jutott a vasárnap délutáni fináléba.
"A többiek mondták nekünk, hogy az utolsó kétszáz méter, ahol már meredek betonfal övezi a pályát, különösen életveszélyes, hatalmasak a hullámok, így igyekeztünk minél nagyobb előnyre szert tenni az elején - ismerteti az aranyérmet érő taktikát Kovács Katalin. - A végén tényleg billegtünk, de megoldottuk. Megvan az első arany."

Hátra volt a három négyes, kevesen gondoltuk a helyszínen, hogy három hatodik hely vár ránk. A Kammerer, Storcz, Vereckei, Horváth alkotta, Eb-címvédő és kétszeres olimpiai bajnok négyesünk az előfutamok során sem villogott, a döntőben meg messze az élbolytól értek célba, mintegy hat másodperccel lemaradva a a győztes szlovákok mögött.

Tavaly is Poznanban volt a kontinensviadal, tavaly is hullámos volt a pálya, mégis akad egy nagy különbség. Az 1000 méteres döntők után négy aranynál tartottunk, most meg egynél. Persze, nem nyerhetünk minden Eb-n tíz aranyat…