GOMBKÖTÔ ROLANDonline 2005.06.16 20:49 Frissítve: 2012.02.11 02:45

Mr. Deadlift, a rekordhalmozó

Július 14. és 24. között Duisburgban és környékén rendezik meg a 7. világjátékokat, de a "nem olimpiai sportágak olimpiáján" először vesz részt egységes magyar csapat. A németországi viadalon 12 sportágban (ejtőernyőzés, erőemelés, fallabda, íjászat, karate, ritmikus gimnasztika, sárkányhajózás, strandkézilabda, tánc, testépítés, uszonyos úszás és vízideszka) összesen 63 sportoló képviseli majd a magyar színeket. Sorozatunk második részében az erőemelést mutatjuk be.

Mészáros a felhúzásban jelenleg is világcsúcstartó, 408 kilogrammal
Mészáros a felhúzásban jelenleg is világcsúcstartó, 408 kilogrammal
Három különböző fogásnemben küzdenek meg egymással az erőemelők ebben a súlyemeléshez igencsak hasonlatos sportágban. Az első versenyszám a guggolás, a résztvevők a nyakra-vállra engedett súllyal leguggolnak, majd felállnak, egészen addig, amíg ki nem egyenesednek. A második a fekvenyomás, amelynek során a megpakolt súlyzórudat a versenyző a mellkasára engedi, majd kinyomja. A harmadik szám, a felhúzás talán a legegyszerűbb: felemelni a földről akkora súlyt, amekkorát csak lehet - beszédes a versenyszám angol neve: deadlift, vagyis halálemelés.

A számokat természetesen a férfiak és a nők is különféle súlycsoportokban teljesítik, a világjátékokon a férfiak a 67.5, a 90 és a +90, a nők pedig 52, 67.5 és +67.5 kilogrammos kategóriában indulhatnak - speciális pontrendszer szerint.

Az erőemelés jó néhány évtizedes múltra tekinthet vissza, a Nemzetközi Sportszövetség (AGFIS) 1970-ben ismerte el hivatalosan. A világjátékok programjában 2001-ben, az akitai játékokon szerepelt először - akkor magyar induló nélkül, így most a szombathelyi Haladás VSE 38 esztendős emelője, több más világcsúcs mellett a +125 kilogrammos kategória felhúzásának világrekordere (408 kilogramm), Mészáros Tibor lesz a sportág magyar úttörője.

"Talán a sok rekordom miatt, érdekességként kerülhettem be a mezőnybe. Mivel az összes indulót a testsúlya és a felemelt súly arányában elért pontok alapján rangsorolják majd, tudom előre, hogy nem érhetek el olyan jó eredményt, amilyet szeretnék. Ez a pontozás talán nem a legigazságosabb, előfordul, hogy hiába emel valaki világcsúcsot, a pontszáma gyengébb lesz, mint egy negyvenkilós indulóé. Mindettől függetlenül óriási megtiszteltetés számomra, hogy a magyar csapat tagja lehetek a világjátékokon, és mindent megteszek azért, hogy a legtöbbet kihozzam magamból" - vélekedett a sportágban "Mr. Deadlift" néven ismert világ- és Európa-bajnok versenyző, aki mellett Musztafa Imre edző és Rónaszéki András, a Magyar Erőemelő-szövetség elnöke lesz tagja a magyar küldöttségnek, utóbbi versenybírói feladatokat is ellát majd a duisburgi világjátékokon.

Az erőemelés küzdelmeire július 16-án és 17-én kerülnek sor, az első napon a hölgyek, a másodikon pedig a férfiak - köztük Mészáros Tibor - kapnak lehetőséget. Az erőviszonyokra jellemző, hogy négy éve az aranyérmek felét, hármat Oroszország emelői vihettek haza, míg a másik három első helyen Finnország, Kazahsztán és Japán osztozott. Az esélylatolgatások szerint a szovjet utódállamok mellett az amerikai erőemelők a legjobbak, no és ne feledkezzünk el a magyarokról sem...

Hegedűs Róbert viszi a zászlót

A magyar csapat vezetői internetes szavazást írtak ki, ki vigye a magyar zászlót a megnyitón. A szavazást a fallabdázó Krajcsák Márk nyerte meg, de sok szavazatot kapott a sárkányhajó válogatott valamely tagja is. A csapat csütörtöki értekezletén szoros versenyben az egyik sárkányhajós, Hegedűs Róbert hétszeres világbajnok kajakozó kapta a megtisztelő feladatot.

"Tudom, hogy zászlóvivőnek lenni megelőlegezett bizalom is, így mostantól hatványozott erővel készülök. Valószínűleg a korábbi eredményeim nyomtak sokat a latban és az, hogy a sárkányhajósok képviselik Magyarországot a legnépesebb küldöttséggel a világjátékokon" - mondta Hegedűs Róbert.