Nemzetisport.hu online 2004.08.22 21:21 Frissítve: 2011.09.03 00:14

Korzsanyenko búcsút mondhat az aranynak

Az, hogy egy sportoló fennakad a doppingvizsgálaton, lassan mindennapos eset. Azon sem csodálkozik különösebben senki, hogy az olimpia atlétikai versenyeinek kezdete után máris megvan az újabb negatív szenzáció: a súlylökésben győztes Irina Korzsanyenko tiltott szer segítségével érte el kiemelkedő (21.06) eredményét. Ezúttal azonban nem csak a vétkes bűnhődik, nem csak a sportág megítélése romlik, már-már szentségtörés történt.

A görögök ugyanis a súlylökést történelmi helyszínen rendezték meg, a szám képviselői ott mérhették össze tudásukat, ahol az ókori olimpiák résztvevői. Olümpiában, az egykori stadionban 15 ezer néző követte az eseményeket, olyan volt a hangulat, amilyen súlylökőversenyen még sohasem. A női súlylökők amúgy is nehezen kerülnek az érdeklődés középpontjába, s a mostani eset után helyzetük valószínűleg romlani fog. Hiszen nem alaptalanul fogadja a közönség gyanakodva az általuk elért kiemelkedő eredményeket.
Irina Korzsanyenko ugyanis nem először doppingolt, öt évvel ezelőtt a fedett pályás világbajnoki aranyérmét hasonló okok miatt vesztette el. Az eset különlegessége az volt, hogy a világbajnoki aranyat először az ukrán Vita Pavlis nyakába akasztották, de mivel az ő doppingtesztje pozitív lett, Korzsanyenko került az első helyre. Átmenetileg…
S hogy Pavlis miért nem indult az athéni ötkarikás játékokon? Örökre eltiltották, mert visszatérése után ismét lebukott. Korzsanyenkóra hasonló sors vár, hiszen ő is másodszor vétett a szabályok ellen.
Lebukásaik között azonban mindkét atlétanő szépen gyűjtögette az érmeket és helyezéseket. Pavlis világbajnoki ezüstérmes, kétszeres világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnok, kontinensmásodik. Korzsanyenko Európa-bajnok, Európa-bajnoki második és világbajnoki negyedik. Sydneyben eltiltásuk miatt nem indulhattak. Az olimpiai címvédő, a fehérorosz Janina Korolcsik viszont a görög fővárosban nem rajtolhatott, ő most tölti az eltiltását doppingolásért.
Korzsanyenko lebukása azt jelenti, hogy az olimpiai bajnoki cím a kubai Yumileidié Cumbá lesz, s a győztes eredménye 20 méter alatt marad (19.59) - 1968 óta először. Lehet azonban, hogy ezen nem fanyalogni kellene, hanem úgy értékelni, mint kis lépést a tiszta versenyek felé.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!