Munkatársunktólonline 2004.08.10 23:00 Frissítve: 2011.10.18 02:46

Átírják a rajtlistákat

Jó néhány sportágban az utolsó pillanatokban kell átírni a rajtlistákat különféle doppingügyek miatt.

A kajakosoknál például a spanyol Jovino Gonzaleznek kell lemondania az olimpiai indulásról, a májusi poznani Európa-bajnokságon K-1 1000 méteren éppen Kökény Roland előtt bronzérmes sportoló szervezetében ugyanis EPO nyomaira bukkantak. Arról nem szól az El Mundo című lap híradása, hogy mikor végezték el az ellenőrzést. "Kizártuk a csapatból, a helye üresen marad a játékokon" - idézte a lap Jose Maria Echevarriát, a Spanyol Olimpiai Bizottság elnökét.

Az amerikai Bernard Williams szerencsés: megúszta figyelmeztetéssel
Az amerikai Bernard Williams szerencsés: megúszta figyelmeztetéssel
A házigazdák sorait két amerikából "importált" baseballjátékos kuszálta össze: "Valóban pozitív lett az eredménye az első körben végzett doppingtesztnek két, Egyesült Államokból honosított játékosunknál, ám amíg nem esnek át a második próbán, nem szeretnénk megnevezni őket" - közölte a válogatott szóvivője. A görög Eleftherotypia című lap írásából kiderül, hogy az egyikük szervezetében szteroidot, a másikéban vízhajtót találtak. A csapat elöljárói egy második tesztet kértek az olimpiai bizottságtól, hiszen a vízhajtót orvosi előírásra szedte magas vérnyomása miatt az egyik játékos.
A kerékpárosoknál az ausztrál Jobie Dajka fellebbezését elutasította a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS), így véglegessé vált, hogy nem vehet részt az olimpián. A világbajnok klasszis ugyan egyszer sem bukott meg ellenőrzésen, viszont DNS-mintáját megtalálták egy szállodai szobában felejtett injekciós tűn, s ezután kizárták a válogatottból. Az ausztrál pályakerékpárosoknál azután támadt botrány, hogy a volt junior-világbajnok Mark French - miután doppingoláson érték - június közepén nyilvánosságra hozta: öt társa (köztük Dajka, valamint a többszörös világbajnok Shane Kelly és Sean Eadie) is tiltott szereket használ. Egy másik világbajnoknak, az 1998-as országúti vb aranyérmesének, a svájci Oscar Camenzindnek is le kell mondania az athéni utazásról: a vizsgálat eredménye szerint EPO-t használt.
Jobban járt Bernard Williams, az amerikai 4x100-as váltóval Sydneyben olimpiai bajnok atléta, aki pozitív doppingtesztje ellenére is indulhat az athéni játékokon. A 26 éves sprinter szervezetében júniusban, egy sevillai viadalon cannabis-hatóanyagot (THC) találtak, ezért figyelmeztetésben részesült. A nemzetközi szövetség (IAAF) elvette a Spanyolországban 200 méteren szerzett ezüstérmét, de mivel első vétségről van szó, nem gördített akadályt a szereplése elé.
Már megvan az első Athénban doppinghasználaton ért olimpikon is: David Munyasia kenyai ökölvívó, akit tettéért kizártak az ötkarikás játékokról. A 24 éves versenyző szervezetében egy katin nevű tiltólistás készítményt találtak, amely egy Kelet-Afrikában sokak által rágcsált növényből származik. A harmatsúlyú bokszoló mintája egyike az eddig kielemzett 224-nek, a játékok végéig mintegy 3000 vizsgálatot hajtanak végre.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!