JUTASI RÓBERTonline 2004.08.01 22:10 Frissítve: 2010.10.28 02:39

Tóátúszás: Tragédia a vízben

Szinte az utolsó pillanatig nyitott volt a kérdés, sor kerülhet-e augusztus 1-jén a 24. Coca-Cola Balaton átúszásra, Révfülöp és Boglár között. A szakemberek végül is zöldre állították a szemafort.

A boglári kikötőből egymást követték a szállítóhajók, s nagy volt a nyüzsgés a révfülöpi futballpályán, ahol a regisztrációt és az orvosi ellenőrzést tartották. A profi úszók után negyed órával vízbe szállhattak az amatőrök is.
Huszonkét fokos víz várta a partközelben a beugrókat, ám sokan reménykedtek abban, hogy a mosolygó nap útközben egy-két fokkal még hozzájárul. Tévedtek. A tó közepe táján inkább hidegebb, semmint melegebb volt a víz hőmérséklete. A verseny történetében régen fordult elő, hogy ennyien feladták a versenyt a tavon. A hideg víz sokaknak béklyót rakott izmaira, a többség azonban állta a megpróbáltatásokat.
De nem mindenki. Történt egy szomorú tragédia is a vízen. Egy negyvennégy éves herendi orvos úszás közben rosszul lett, s bár volt ereje kimászni a mentőhajóra, sajnos a kórházba szállítás közben, a mentők minden igyekezete ellenére, életét vesztette. Az átúszás történetének első tragédiája történt. Végül is négyezernyolcszázötvenen úszták át az idén a Balatont - ez a tavalyi részvevőknek alig az ötven százaléka…