Munkatársunktólonline 2004.07.12 21:53 Frissítve: 2011.10.29 02:41

Uszodaügy: Gondok a létesítménnyel

Sajtótájékoztató keretében kötött megállapodást a Magyar Úszószövetség és a Malév, a szerződés értelmében a légitársaság a 2006-os, budapesti Európa-bajnokságon induló külföldi országok számára két-két ingyenjegyet biztosít.

Az NSO ajánlja:

Minden, amit az úszás olimpiai részvételéről tudni kell

A helyszín, az időpont, az esélyesek, a magyarok, a történelem...
És ha már a budapesti Eb. Délelőtt még mindenki mosolygott, délutánra azonban elkomorodtak az arcok. Endrédy István, a fővárosi közgyűlés környezetvédelmi bizottságának alelnöke ugyanis a következő nyilatkozatot tette a távirati irodának: "Az érvényes jogszabályi előírások szerint nem bővíthető a zöldfelület rovására a margitszigeti sportuszoda, ahol a 2006-os úszó Eb-re több milliárd forintos fejlesztést tervez a kormányzat." A politikus, utalva arra, hogy a jogszabályok szerint az ivóvízkutak hidrogeológiai védőterületére nem építhető ilyen beruházás, kijelentette: biztos abban, hogy a szakhatóságok nem adják meg a vízügyi-környezetvédelmi engedélyt. Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke a következőképpen reagált a hírre:
"Meggyőződésem, lesz uszoda, és lesz Európa-bajnokság, mégpedig hitem szerint a Margitszigeten. A kormányzat áldását adta, a sportminiszter meghirdette, hogy a margitszigeti létesítményben lesz, és mindez elérhető, ha az érintettek az egyeztető megbeszélésen egységesen pozitív hozzáállást mutatnak. Nem vagyok illetékes, mégis ki merem jelenteni, a mai PM-üdülő nem lesz kevesebb, ha két salakos teniszpálya helyett egy ötvenméteres medence és egy, legfeljebb 25 méteres, toronyugrásra is alkalmas medence épül. Ha ki kell vágni két fát, ültetünk helyette hatot. Nincs felhatalmazásom, mégis kijelentem: biztos vagyok abban, hogy a faültetők között ott lesz Darnyi Tamás, Rózsa Norbert, Gyarmati Andrea és Egerszegi Krisztina is…"