MÁTAY ANDREAonline 2004.07.09 23:15 Frissítve: 2010.10.28 02:39

Bíber egy centire a csúcstól

Magyar bajnoksághoz méltó körülmények között és színvonalon rendezték meg pénteken a debreceniek az LG-kupa, 109. országos bajnokság első napját.

Edzôje szerint Bíber Zsolt még sohasem dobott ilyen rosszul – mi lesz, ha minden összejön neki? (Fotó: Czagány Balázs)
Edzôje szerint Bíber Zsolt még sohasem dobott ilyen rosszul – mi lesz, ha minden összejön neki? (Fotó: Czagány Balázs)
A pálya és környéke gyönyörű, felújított sporthotel várta azokat a szerencséseket, akik a helyszín közelében kaptak szállást. Az idő is jónak ígérkezett, ám a verseny kezdete előtt egy órával leszakadt az ég. A zivatar ugyan hamar elvonult, de a levegő rendkívül párás, nehéz maradt.
Jó eredményekben, izgalmakban mégsem volt hiány.
Bíber Zsolt például csupán egy centiméterrel maradt el a legjobb szabadtéri eredménytől. Az UTE súlylökője háromszor is túldobta a húsz métert, a győzelmet 20.55 méterrel szerezte meg. "Az Európa-kupa előtt megsérültem, ezt követően vasárnap léptem először dobókörbe – mondta Bíber. – Ide úgy érkeztem, hogy akár csúcsot is javíthatok, de a nagy meleg és a páratartalom miatt alig kaptam levegőt. A melegítésnél nem tudtam, hogy tizennyolc vagy húsz métert fogok-e elérni. A versenyben csak kapkodtam. Az edzőm azt mondta, ilyen rosszul még sohasem dobtam ekkorát. Vagyis vannak még tartalékaim."

A nap meglepetése férfi 100 méteren született. Az előfutamokból Németh Roland jutott a legjobb eredménnyel (10.46) a fináléba, Dobos Gábor 10.51, Farkas Attila 10.59 másodpercet futott. A döntőben az első rajtnál felállították az indulókat, másodszorra Dobos Gábor kiugrott. A harmadik rajtot is viszszalőtték, s Németh Gergely volt az, aki ezzel befejezte a versenyt. "Bosszuld meg, Roland!" – hangzott a lelátóról, s országos csúcstartónk megpróbált öccse helyett is helytállni. Dobos Gáborral fej fej mellett robogott a cél felé, de egyre jobban jött föl Farkas Attila is. Ám a táv végét Pauer Géza bírta a legjobban, és 10.35 másodperccel győzött.
"Titokban számítottam erre – vallotta be az újdonsült bajnok –, hiszen az év során már voltak jó eredményeim. Lehet, hogy a többieket megzavarta a négy indulás, én viszont szokásomtól eltérően jól kaptam el a rajtot. Leírhatatlanul boldog vagyok, hiszen két hete beteg voltam, s egy héten át nem is tudtam edzeni, ezért váltóban nem vállalom az indulást. De kétszázon, remélem, megvédem a címem."
Meglepetésre Dobos Gábor leszorult a dobogóról (10.50). "Nem tudom, mi van velem – kesergett Dobos. – Életem legjobb felkészülése van mögöttem, mindent megcsináltam, amit kellett, de a pályán ez nem jön vissza. Nem terveztem, hogy az idény elején jól fussak, de azért valaminek már mutatkoznia kellene."
A döntőben ötödikként ért célba Gyulai Miklós (10.72), akinek ez volt a búcsúversenye. Gyulai 1989 óta egyetlen év (2001) kivételével mindig ott volt valamelyik számban az országos döntőben.
A nyolcszázon győztes Varga Judit ugyancsak szép sorozattal dicsekedhet. Ezen a távon sorozatban tizedik bajnoki címét nyerte. Ráadásul "kötelező feladatát" idei legjobbjával, 2:02.61-gyel teljesítette.
"Az volt a feladatom, hogy 2:02-vel kezdődő időt fussak, ami sikerült – mondta Varga. – Örülök, mert érzem, hogy egyre jobb formába lendülök, kihevertem a májusi betegségemet." A gerelyhajító Szabó Nikolett még mindig nem gyógyult meg, arcüreggyulladással versenyzett, mégis hetedszer lett bajnok. Betegsége miatt úgy tervezte, hogy csupán három kísérletet tesz, de mivel nem volt elégedett a teljesítményével, tovább dobott. Végül 59.60 méterrel győzött. Magabiztosan lett első távolugrásban Margl Tamás, aki legjobbját, a 792 centimétert harmadik kísérletére ugrotta. Az akadályfutó Tóth Lívia igazi ellenfél nélkül is tíz percen belül (9:55.76) ért célba. Negyedszer lett bajnok diszkoszvetésben Kürti Éva, aki csak amiatt kesergett, hogy nem dobott 57 méter fölött.