FÜREDI MARIANNEonline 2004.04.28 22:10 Frissítve: 2011.10.31 02:46

Tizenketten a dobogó tetején

Az Európai Unióba történő belépés előtti utolsó kormányülésen, pont került egy sokakat régóta foglalkoztató "ügy" végére. A Nemzet Sportolója-díj odaítéléséről van szó, amely valóban nemzeti üggyé vált, sokan találgatták, ki kerül a kiváltságos tizenkettek közé, és adták le voksaikat a kedvencekre. A tippelésnek vége: Gyurcsány Ferenc sportminiszter sajtótájékoztatón kihirdette a "nyerő csapatot".

Gyurcsány Ferenc Gyermek- Ifjúsági és Sportminiszter minden kiválasztottal személyesen, telefonon közölte az örömhírt (fotó: Mirkó István)
Gyurcsány Ferenc Gyermek- Ifjúsági és Sportminiszter minden kiválasztottal személyesen, telefonon közölte az örömhírt (fotó: Mirkó István)
Mint ismert, a március 13-án életbe lépett sporttörvény rendelkezik a havi bruttó 500 ezer forint összegű életműdíj alapításáról, és a kitüntetésben olyan, hatvanadik életévüket betöltött sportemberek részesülhetnek, akik sikeres versenyzői pályafutásuk után is fontos szerepet töltöttek be a magyar sportélet valamelyik területén.
A sajtótájékoztatón a sportminiszter kiemelte, hogy a Nemzet Sportolója-életműdíjjal kiegészül a magyar sport ösztönzőrendszere. Míg a sportösztöndíjban az aktív versenyzők részesülnek, az olimpiai járadékban pedig azok, akik sikeresek voltak az ötkarikás játékokon, addig az új elismerés több ezeknél. A kiválasztás folyamatának ismertetésekor emlékeztetett arra, hogy az első körben a sportszervezetektől 55 jelölés érkezett. Ezt követte a konzultáció a sport köztestületeivel és a Magyar Sportújságíró-szövetséggel. Elárulta, hogy a megbeszélések során a választás nehéz, az egyeztetés viszont könnyű volt, ugyanis a magyar sportnak vannak olyan csillagai, akiknek díjazásához nem férhetett kétség. A döntéshozók pedig bizonyos esetekben "kellően nagyvonalúak voltak".
Az időközben felvetődött félreértések tisztázására Gyurcsány Ferenc megemlítette a sporttörvény két fontos kiegészítését: azoknak a kiválóságoknak, akik a nemzet sportolói lettek, le kell mondaniuk az olimpiai járadékról, vagyis "dupla pénzt" senki sem kaphat.
Azonban ha a nemzet sportolójaként kevesebb összeg illetné meg őket, mint amennyi az olimpiai járadékuk, a különbözetet természetesen megkapják, azaz senki sem jár rosszabbul. Másik lényeges kiegészítés, hogy a nemzet sportolójának özvegye nem veszti el a jogot az olimpiai járadék őt illető összegére. Arra a felvetésre, hogy a 12 díjazott között egy fogyatékos sportoló is található, így reagált Gyurcsány Ferenc: "Ez nem sportpolitikai, hanem emberi döntés volt. A sport egységes, nincs kétféle sport" – adott hangot véleményének.
A nemzet sportolója címet május 6-án, a Magyar Sport napján adják át a Parlamentben. A mostani díjazottak valamelyikének majdani halála esetén a megüresedett helyre újabb jelölési procedúra végén kerülhet be valaki, a jelöltállításban akkor már részt vesznek a nemzet sportolói is.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.10.19 10:38:00

Archiv cikkek nemzetisport.hu

2017.08.30 12:12:52

Archiv cikkek nemzetisport.hu

2017.08.15 13:09:00

Archiv cikkek nemzetisport.hu

2017.07.20 23:18:29

Archiv cikkek nemzetisport.hu

2017.07.13 12:07:58

Archiv cikkek nemzetisport.hu