CSURKA GERGELYonline 2004.04.24 21:47 Frissítve: 2012.02.07 02:50

Zseni a gulag poklából

1958  Brazília első mennybemenetele. Mindenki Pelét ünnepli, a svédországi világbajnokság csillagának karrierje ettől fogva ível meredeken felfelé. Kevesen tudják, hogy a szakemberek többsége nem a brazilokra tippelt a rajt előtt: ők úgy gondolták, a szovjetek lesznek a befutók. Elsősorban egy korábban nem látott zseni, Eduard Sztrelcov fantasztikus tudására alapoztak  a világ azonban sosem tudhatta meg, tényleg jobb játékos volt-e Pelénél. A vb idején ugyanis Sztrelcov nemi erőszak vádjával börtönben ült. A félelmetes történetet az angliai Four-Four-two magazin tárta a nagyközönség elé.

Épp ötven éve annak, hogy Eduard Sztrelcov 16 évesen, nyolc hónaposan és 24 naposan, minden idők legfiatalabbjaként a hálóba talált a szovjet első ligában. A következő esztendőben, 1955-ben a moszkvai ZIL-gyár, a Torpedo együttesének csatárfenoménja már a gólkirályi címet is megszerezte, így 17 évesen bemutatkozhatott a nagyválogatottban, és a stockholmi barátságos mérkőzés alkalmával mindjárt egy mesterhármassal vette ki a részét a svédek 6:0-s legyőzéséből.
Következhetett az olimpia, Melbourne-ben. 1952-ben, miután a jugók ellen kiesett a nagyra tartott alakulat, Sztalin még szétkergette a válogatott bázisát adó bajnokcsapat, a CSZKA együttesét, ám négy évvel később Sztrelcov átvitte a vörösöket a tű fokán: noha a bolgárok elleni elődöntő hosszabbításában a helyzet reménytelennek tűnt – 0:1-re álltak, s két sérült miatt már csak kilenc emberrel játszottak (még nem lehetett cserélni) –, az ifjú géniusz góljával és pazar gólpaszszával szinte egymaga fordította meg a partit.
Otthon mindenki megkapta a ZMS-t, a legmagasabb sportkitüntetést, ami automatikus fizetésemelést jelentett – magyarán meglehetősen kiváltságos helyzetet.
Sztrelcov pedig hamar rákapott a jóra. Mint jó néhány géniusz, ő sem tartozott az angyalok táborába. Kicsapongásai mindazonáltal nyilván belefértek volna – legfeljebb nyakába zúdítanak egy szerkesztőségi vezércikket a Pravda első oldalán –, csakhogy egy ízben túl magasra merészkedett. Túlontúl magasra.