LANTOS GÁBORonline 2004.04.20 21:51 Frissítve: 2010.10.28 02:39

Bronzba öntött Tancsics

Tavaly novemberben Tancsics László a kanadai Vancouverben sírva hagyta el a világbajnoki dobogót, kedden Kijevben fülig érő szájjal mosolygott, amikor lelépett az emelvényről.

Egy verseny, három bronzérem – Tancsics László elégedetten térhet haza Kijevbôl (Fotó: Danis Barna)
Egy verseny, három bronzérem – Tancsics László elégedetten térhet haza Kijevbôl (Fotó: Danis Barna)
Lelkiállapotának változása egyszerűen magyarázható: míg öt hónappal ezelőtt British Columbiában kiesett, addig az ukrán fővárosban káprázatos versenyzéssel, hat jó gyakorlattal, három új országos csúccsal, három bronzérmet nyert. Szó szerint tessenek érteni azt, hogy nyert, hiszen óriási energiákat mozgósított azért, hogy az eredményhirdetéskor ő állhasson föl a dobogó harmadik fokára. Teljesítménye a korábbi idők (2001-2002) Tancsics Lászlóját idézte, ezúttal az önbizalmával sem volt semmi baj, s jó volt látni, hogy magyar férfi súlyemelő is tud úgy versenyezni, hogy partnere legyen a kontinens legjobbjainak.
Tancsics szakításban 122.5 kilóig jutott, egyik fogása szebb volt, mint a másik. Az új országos csúcs kiszakítását követően az első lökésgyakorlata 140 kilón egy picit bizonytalanabb volt, mint a másik kettő, de hihetetlen erőfeszítések árán ezt is megfogta. Ami pedig ezek után jött, az már csak a ráadás, örömsúlyemelés…
"Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen teljesítményt tudtam nyújtani ezen a versenyen – értékelt az eredményhirdetést követően Tancsics. – Úgy jöttem Kijevbe, hogy bizonyítani akartam, a tavalyi kanadai kisiklás csak a véletlen műve volt." Majd arra a kérdésre, hogy ezzel a teljesítményével vajon bekerült-e az athéni olimpiára utazó csapatba, a következőket mondta: "Ebben csak reménykedni tudok, mert a válogatottban senkinek sincs, és nem is lehet bérelt helye. Azért ez a produkció sokat segíthet abban, hogy ott legyek Athénban, de augusztusig még nagyon sokat kell dolgoznom, hiszen az olimpián szeretnék igazán nagyot emelni. Végtelenül boldog vagyok, de egy percnyi megállás sem következhet, hiszen ahogy közeledik Athén, úgy kell a teljesítményemet egyre jobbá tennem."
"Kapitányként nem is álmodhattam volna szebb kezdésről, mint Tancsics Laci három bronzérme – mondta Imrő Dezső szövetségi kapitány. – Laci szenzációsan küzdött, s bár nem szeretek nagyon előre tekinteni, ezek a gyakorlatok nagyban hozzásegíthetik ahhoz, hogy augusztusban tagja legyen az olimpiai csapatnak."
A férfi 56 kilós Európa-bajnoki címet egyébként a török Artuc nyerte, s ne feledkezzünk meg Ádám Róbertről sem, aki az öszszetettben 235 kilóval a dicséretes hetedik helyen zárt. A női 48 kilósoknál a fiatal Ondos Adél 11. lett, itt bolgár aranyérem született, míg az 53 kilós nőknél a török himnusz hangzott fel az eredményhirdetéskor.