L. Á.online 2004.02.13 20:29 Frissítve: 2012.02.18 02:41

Házunk tája

Nálunk meglehetősen rövid múltra tekint vissza a sportág. A szakág  a Magyar Tornaszövetség égisze alatt  2001-ben alakult, és 2002-ben három csapat részvételével Veszprémben megrendezték az első országos bajnokságot.

Ebben az esztendőben már magyar sportoló is részt vett világversenyen, az egykori tornász, Batha Viktória a 41. helyet szerezte meg a szentpétervári Európa-bajnokságon. A dunaújvárosiak legjobbja azóta több világversenyen szerepelt már: az idei svédországi Világkupán a 13. lett, a prágai fordulón a 35. helyen zárt, s a hannoveri olimpiai kvalifikációs világbajnokságon a 61. helyet szerezte meg. Ezen a versenyen a magyar delegáció csapatot is indított, amely a 14. lett a népes mezőnyben.
A dinamikusan fejlődő új sportág varázsa abban rejlik, hogy mindenki szeret ugrálni, és ezen a szeren nagyon könnyű és jó érzés különböző szaltókat végrehajtani, megtanulni. A szakág megalakulása óta már 12 élvonalbeli klub indítja versenyzőit a magyar bajnokságon, illetve a diákolimpiai országos döntőn, ahol közel 150 versenyző indult az idén. 2003-ban Kovács Tamás FIG-bírói nemzetközi vizsgát tett, és további 14-15 tagja van a sportág bírói karának. Ma már négy olyan ugróasztal is van Magyarországon, amely a nemzetközi normáknak megfelel. Kettő Veszprémben, egy-egy pedig Balatonfüreden és Dunaújvárosban található. A legjobb női versenyzők Dunaújvárosban és Veszprémben, míg a legjobb férfi "gumiasztalosok" Budapesten vannak.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!