L. Á.online 2004.02.13 20:27 Frissítve: 2012.02.07 02:46

A profiknak a tripla szaltó sem jelent gondot

Kellék

Az ugróasztal: Az asztal 505x291 centiméteres, és a közepén kell végrehajtani a gyakorlatot. Külön be van jelölve egy ugrózóna (215x108 cm), ha ezen kívül ugrik a versenyző, büntetést kaphat, levonással sújthatják a bírók. Az asztal szélén, körben a rugók felett, védő műanyag van elhelyezve, az asztal előtt és mögött biztonsági emelvény található, amelyen 2x3 méteres műanyag csökkenti a balesetveszélyt.


Az alapok

Versenyszámok: egyéni, csapat és páros versenyek
Versenyek rendszere: Egyéni versenyen két gyakorlatot mutatnak be a versenyzők. Egy kötelező, egy szabadon választott gyakorlatot, mind a két gyakorlat tíz elemből áll. A két gyakorlatért kapott pontszámot összeadják, és ez jelenti a selejtezőversenyre kapott pontszámot. A legjobb nyolc jut a döntőbe, de ez csak országonként két versenyző, itt egy szabadon választott gyakorlatot mutatnak be fordított sorrendben. A nyolcadik kezdi a döntőt, az első utoljára mutatja be a produkcióját. A páros versenyen ugyanezek a szabályok érvényesek, annyi különbséggel, hogy a döntőbe csak országonként egy páros jut. A csapatversenyben négytagú együttesek versengenek, a legjobb három versenyző selejtezőben elért eredményét adják össze. A legjobb öt csapat kerül a döntőbe.
Pontozás: Az első gyakorlatra csak kiviteli pontszámot kapnak a versenyzők. Öt bíró tíz pontból pontozza a technikai hibákat. A legmagasabb és legalacsonyabb kiesik, a középső hármat összeadják, így harminc pontból indul a gyakorlat, általában 26 és 29 pont között kapnak a versenyzők. A második gyakorlat értékelésénél figyelembe veszik a gyakorlat nehézségi fokát. Ezt a nehézségi pontot hozzáadják a második gyakorlat kiviteli pontszámához, aminek kiszámítása ugyanúgy történik, mint az első gyakorlatnál. Mivel mindenki minél magasabb pontszámot szeretne szerezni, ezért magas értékű elemeket épít be a gyakorlatába, különböző dupla és tripla szaltókat. Érdekesség, hogy a legjobbak 15-16 pontból induló gyakorlatokkal versenyeznek, tehát az elérhető pontszámuk a selejtezőben 75-76 pont, amiből 71-72 pontot el is ér a legjobb egy-két versenyző.
Gyakorlatanyag: A gyakorlatoknak tíz különböző elemből kell állniuk. Az első gyakorlat a kötelező gyakorlat, itt az a feltétel, hogy öt előírt elemnek (másfél csavar, dupla szaltó, dupla szaltó egész csavarral, hasra vagy hátra érkezés 270 fokos szaltóforgással, ebből egy elem minimum 270 fokos szaltó forgással állásba) benne kell lennie a gyakorlatban. Itt csak kivitelt pontoznak, illetve azt nézik, teljesítik-e a speciális követelményeket. A második gyakorlatnál csak az a cél, hogy minél magasabb legyen a kiinduló nehézségi pontszám, itt nincsenek speciális követelmények.
Egyébként, ha a fenék, a kéz vagy a térd hozzáér az asztal hálójához a gyakorlat során, ha megérintik a védőszőnyeget vagy kiesnek a biztonsági emelvényre, vége a gyakorlatnak.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!