GOMBKÖTŐ ROLAND, MISUR TAMÁSonline 2003.11.21 21:38 Frissítve: 2011.01.06 00:07

Hangok a csuklya alól

Egy neve elhallgatását kérő olasz profi országúti kerékpáros egy csütörtök esti televíziós interjúban elismerte, hogy a kerekesek legalább 90 százaléka doppingol  jelentette pénteken a Magyar Távirati Iroda. A színt valló sportolóról  akinek sál és kapucni takarta el az arcát, sőt még a hangját is elváltoztatták  anynyit árultak el, hogy "nagyon, nagyon ismert, és rendkívül fontos győzelmeket aratott.

Egyelôre csak találgatni lehet, ki az a kerekes, aki nem adta az arcát az interjúhoz
Egyelôre csak találgatni lehet, ki az a kerekes, aki nem adta az arcát az interjúhoz
Egyes találgatások szerint szóba jöhet az 1998-ban Tour de France-t és Giro d’Italiát nyerő Marco Pantani, a Világkupa-sorozat idei győztese, Paolo Bettini, más források a tavaly világbajnok Mario Cipollinit vélték felismerni a csuklya alatt – egy biztos, amíg a televíziós társaság vezetői nem akarják, nem fogjuk megtudni, ki volt az illető.
"A kerekeseknek legalább kilencven százaléka használ tiltott szereket. Ha nem doppingolnék, nem tudnám eredményesen befejezni a versenyeket” – kezdte mondandóját az ismeretlen a Silvio Berlusconi miniszterelnök egyik tévécsatornáján leadott műsorban. Az igazán megdöbbentő kijelentések azonban csak ezután következtek: "Sok fiatal versenyzővel találkozom, akik rosszul doppingolnak. Ôk folyamatosan légzési, szív- és érrendszeri problémákra panaszkodnak. Ez annak a következménye, hogy minden este, vacsora előtt például EPO-t vagy növekedési hormont fecskendeznek magukba.”
A csuklyás az interjú közben azt is elárulta, hogy várhatóan a következő idény lesz számára az utolsó, mert az idén is hárman haltak meg szívinfarktusban, s ő nem szeretné ilyen fiatalon hasonlóképpen végezni. Kitért arra is, hogyan manipulálják a doppingellenőrzéseket – s nem csak a kerékpárosok, maguk az ellenőrök is. "Ezekről senki sem mer beszélni, mert félünk, hogy soha többé nem szállhatunk nyeregbe. Mást pedig nem tudunk csinálni, csak tekerni, hiszen többségünk nem tanult mást, a kerékpározásra áldoztuk az életünket” – folytatta a "névtelen profi”, majd hozzátette, szerinte egyre kevesebben használják a korábban rendkívül népszerű EPO-t és növekedési hormont, s már inkább új, nemrégiben létrehozott szereket alkalmaznak, amelyek azért veszélyesek, mert nem lehet tudni, hogy a későbbiekben milyen hatást váltanak ki az emberi szervezetben. A csuklyás saját bevallása szerint havonta 5-10 ezer eurót költ szerekre…
Mindez a Striscia la notizia (talán Kúszó híreknek fordíthatnánk) című szatirikus híradóban hangzott el. Ez a műsor nemcsak gúnyolódó hangnemének és álhíreinek köszönheti magas nézettségét, hanem annak is, hogy olykor valódi információkkal, képanyagokkal robbant ki botrányokat. Alig egy éve egy bekapcsolva "felejtett” kamera előtt egy ismert edző tálalta ki az olasz labdarúgás alacsonyabb osztályainak bundaszokásait, de nagy vihart kavart az elmúlt évszázad labdarúgójának választott Diego Maradona nápolyi korszakának "doppinganalízise” is.
Természetesen a névtelenül nyilatkozó illető szavai nem maradtak visszhang nélkül, Gian Carlo Ceruti, az Olasz Kerékpáros-szövetség elnöke a sportág nevében kérte ki magának a vádakat. "Elképzelhetetlennek tartom, hogy szabálytalanságok történjenek a doppingellenőrzések során, hiszen eddig is számtalanszor ellenőriztük a doppingellenőröket is, és mindig mindent rendben találtunk” – mondta Ceruti, aki feltételezi, hogy egy már visszavonult vagy jelenleg csapat nélküli elkeseredett kerekes vádaskodott. A legendás Francesco Moser – aki jelenleg a Profi Kerékpárosok Szövetségének elnöke – továbbment: "Ez egy szerencsétlen félnótás lehetett…” Az Olasz Olimpiai Bizottság azonnal vizsgálatot indított az ügyben, s egyben feljelentést is tett a televíziós műsor, illetve a névtelen nyilatkozó ellen: igazolják állításaikat, vagy bűnhődjenek rágalmaikért, ez ugyanis "merénylet az olasz sport ellen”.
"Tényleg nagy versenyző lehet, ha mindez igaz, és ennyit költ doppingra. Mennyit kereshet?! – tette fel a kérdést Rohtmer Balázs, az olasz-bolgár Miche együttesében profiskodó magyar kerekes. – Más fejébe nem látok bele, így csak a saját véleményemet tudom elmondani. Hat esztendeje versenyzem Olaszországban, ismerek olyan versenyzőket, akik megbuktak az ellenőrzésen, de óriási túlzásnak tartom, amit ez az ember nyilatkozott. Néhány évvel ezelőtt lehet, hogy többen is próbálkoztak EPO-val vagy más szerekkel, de ez hamar ki is derült, sokan lebuktak, és az utóbbi években rendesen tisztult a sportág. Tisztában vagyok azzal, hogy így is akadnak olyanok, akik nem megengedett szerekhez nyúlnak, de azokat kellene megbüntetni, akik valóban vétkeztek, meg azokat, akik ártatlan versenyzőket vádolnak ilyesmivel.”