MONCZ ATTILAonline 2003.11.21 21:59 Frissítve: 2010.10.28 02:39

Deisler a pszichiátrián

Sebastian Deisler a múlt héten hivatalosan influenza miatt mondta le a Franciaország elleni barátságos mérkőzést, és ugyanezen ok miatt hiányzott több mint egy hétig a Bayern München edzéseiről. Pénteken azonban kiderült, ez csak álca, az egyik legjobb német középpályás sokkal súlyosabb problémákkal küszködik, és a Max Plank-intézet pszichiátriai osztályán kezelik.

Sebastian Deisler (balra) több mint egy hete az egyik müncheni klinika vendége
Sebastian Deisler (balra) több mint egy hete az egyik müncheni klinika vendége
"Reméltük, hogy a nagyszerű teljesítményei hatására végre át tudja törni a saját gátjait, sajnos ez nem így történt. Igen, Deisler kezelés alatt áll. Ez mindannyiunk számára hatalmas veszteség. Kénytelen vagyok abból kiindulni, hogy leghamarabb a jövő évben számíthatok ismét a játékára” – mondta az esetről Ottmar Hitzfeld, a bajor gárda vezetőedzője.
Deisler a kiadott közlemény szerint Burn-out-szindrómával küszködik, amely valójában a kiégettség szindrómája. A betegség azzal jár együtt, hogy a pácienst már nem érdekli a szakmája, nem érez benne számára elegendő kihívást.
Deisler problémája teljesen váratlanul és a Bayern szempontjából a lehető legrosszabb időpontban jött. A középpályás két hete, a Borussia Dortmund elleni 4–1-es győzelem alkalmával remekül futballozott, a meccs előtt átvehette az október hónap legjobb Bayern-futballistáját megillető elismerést, Rudi Völler csapatfőnök ismét számításba vette a válogatottnál, tehát semmi sem utalt lélektani gondokra. Csakhogy ezután beütött a krach, Deisler hivatalosan izomfáradtság miatt lemondta a franciák elleni ütközetet, majd együttese edzéseiről is eltűnt. Most már tudjuk, hogy az edzőpálya helyett egy klinikán töltötte az idejét…
A 2003–2004-es évadban nem Deisler az első, aki pszichiátriai kezelésre szorul. Jan Simak, a Hannover cseh idegenlégiósa állandó kimerültség miatt szeptemberben hazamenekült, a hó végétől pedig betegszabadságon van. Saját bevallása szerint jelenleg nincs olyan idegi és fizikai állapotban, hogy elviselje a profifutballal járó megterhelést.

Már ötször műtötték meg az irányítót

A napjaink egyik legnagyobb német tehetségének tartott Sebastian Deisler öt éve profiskodik, ezen időszak alatt rengeteg kisebb-nagyobb sérüléssel bajlódott, és ötször kényszerült a műtőasztalra. A Bayern München a 2002–2003-as idény előtt kilencmillió euróért vette meg, de Deisler azóta mindössze 17 Bundesliga-mérkőzésen tudott pályára lépni. A pszichológiai problémák új fejezetet nyitnak az életében…

Tv: a Sport1 szombaton 15.30-tól élőben közvetíti az 1860 München–Bayern München mérkőzést
Sebastian Deisler kórlapja
időpont sérülés/betegség műtét
1998. szeptember keresztszalag- és porcszakadás a jobb térdben igen
1998. november porcszakadás nem
1999. április belsőszalag-sérülés nem
1999. augusztus izomrostszakadás nem
1999. november belsőszalag-sérülés nem
1999. december keresztszalag-szakadás és porckárosodás a jobb térdben igen
2000. március lágyéksérülés igen
2000. október vérömleny a térdén nem
2001. február izomrostszakadás nem
2001. augusztus közelítőizom-sérülés nem
2001. október jobb térd ficama és tokszalagszakadás igen
2002. május porckopás a jobb térdben igen
2003. szeptember combizomrost-szakadás nem
2003. november pszichológiai gondok