Nemzetisport.hu online 2003.10.23 22:35 Frissítve: 2011.11.17 23:44

Drákói szigor várható a doppingbotrány kapcsán

Miközben a brit atlétasztár, az Európa-bajnok Dwain Chambers is belekeveredett a múlt héten kirobbant nagyszabású doppingbotrányba, a San Franciscó-i szövetségi ügyészség képviselője bejelentette, hogy decemberben több olyan világhírű sportolót hallgatnak ki, aki kapcsolatban áll azzal a laboratóriummal (BALCO), amely a gyanú szerint kifejlesztette a tetrahidrogesztrinon (THG) nevű szert.

A brit Guardian című lap szerint Chamberst és edzéstársait még augusztus elsején a németországi Saarbrückenben tesztelték, és a klasszis mintájának A-próbája THG-t mutatott ki. Így fennáll a veszély, hogy a brit 4x100 méteres váltót megfosztják az augusztusi párizsi vb-n szerzett ezüstérmétől. San Franciscóban december 4-én, Barry Bonds baseballsztár (San Francisco Giants) meghallgatásával kezdődik meg az a tárgyalássorozat, amely a táplálékkiegészítőket gyártó kaliforniai laboratóriumnak, a BALCO-nak és annak vezetőjének, Victor Conténak a szerepét hivatott tisztázni a THG kifejlesztésében. A szövetségi ügyészségtől kapott idézést – többek között – Kelli White, a párizsi vb-n 100 és 200 méteren diadalmaskodó sprinter, Kevin Toth vb-negyedik amerikai súlylökő, valamint a baseballos Jason Giambi (New York Yankees) is.
A doppingszer ezentúl már világszerte kimutatható lesz, mivel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) a NOB által akkreditált valamennyi laboratóriumot tájékoztatja a módszerről. Ennek megfelelően a NOB azt ígéri, hogy a jövő évi athéni játékokon minden mintát megvizsgálnak ennek alapján is. David Howman, a WADA főigazgatója szerint a mostani ügy nagymértékben hasonlít az egykori NDK központi doppingolására. "Most is a vegyészek által kitalált szer használatáról van szó. Ez is egy összeesküvés, mégpedig a kémikusok, az edzők és a versenyzők között. Ez nem egyszerű csalás, ez bűncselekmény, és a bűnösöknek ennek megfelelően kell majd felelniük tetteikért” – mondta.
Időközben Regina Jocobs is belekeveredett a THG-ügybe. Csütörtökön a Washington Post számolt be arról, hogy a 40 esztendős csillag is – aki az idén februárban 3:59.98 perces eredménynyel világcsúcsot ért el Bostonban 1500 méteren – pozitív mintát produkált. Az egyre nagyobb hullámokat kavaró ügy miatt az Egyesült Államok Atlétikai Szövetsége (USATF) drákói szigorral készül megbüntetni a vétkeseket. "Terveink szerint az érintett versenyzők és trénereik végleges eltiltást, valamint százezer dolláros pénzbírságot kapnak” – jelentette be Craig Masback, az USATF ügyvivője. A doppingszűrésen először fennakadó atléták eddig csak kétéves kényszerszünettel számolhattak.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!