Nemzetisport.hu online 2003.03.26 21:28 Frissítve: 2011.10.08 02:46

Natalja Papizsanszkaja jubileum előtt

Ritkaságszámba megy, ha egy légiós kivívja a legeredményesebb sportoló címet a befogadó ország bajnokságában. Bár nem jellemző, az ukrán Natalja Papizsanszkaja mégis közel áll a titulus megszerzéséhez.

A háromszoros bajnok és háromszoros kupagyőztes NRK-Nyíregyháza négyesütője kilenc kupagyőzelemnél tart, vagyis pénteken a tizedik diadalára ihatna a teletöltött serlegből. Számításaink szerint csak Szalayné Sebők Éva előzi meg, a volt 236-szoros válogatott röplabdázó ugyanis 11 kupasikert gyűjtött be a NIM, a Vasas Izzó SK és a Tungsram SC kötelékében. Emlékezzünk meg a sajnálatosan korán elhunyt Énekes Emőkéről is, aki a NIM és a Vasas Izzó csapatával kilencszer nyerte meg a Magyar Kupát, vagyis őt az idén lehagyhatja Papizsanszkaja.
Ha körülnézünk az előttünk álló négyes döntő szereplői között, akkor az ukrán kiválóságot csapat- és honfitársa, a feladó Natalja Akimova, valamint a jászberényi Bóta Enikő követi hét győzelemmel, a BSE centere, Fekete Krisztina pedig hat sikerrel büszkélkedhet. A csapatok szakvezetői közül Kasziba István (BSE) áll az élen négy kupaelsőséggel, őt követi hárommal Forman József (Miskolc), aki például 1990-ben 25 esztendősen vezette diadalra a Vasast. A nyíregyházi kispadon őt követő Ludvig Zsolt tavaly ünnepelhetett kupanyertes edzőként, Deme Gábor (Jászberény) listájáról viszont még hiányzik a Magyar Kupa meghódítása.