Munkatársunktólonline 2002.11.19 22:40 Frissítve: 2010.10.28 02:39

UTE - hazatért az új elnök

A hétvégén tartotta tisztújító közgyűlését az ország egyik legeredményesebb sportegyesülete, az Újpesti Torna Egylet, s a küldöttek új elnököt választottak a klub élére, Kapolyi László személyében. A 70 esztendős országgyűlési képviselő, volt ipari miniszter, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt elnöke az MTI-nek úgy nyilatkozott: azt szeretné elérni, hogy – sportágtól függetlenül – valamennyi újpesti érdekeltségű mérkőzésre visszacsábítsák a családokat, a fiatalokat, és a szurkolók szabadidejükben is sokat mozogjanak, sportoljanak. Tisztességes lobbit szeretne folytatni a sportért és az Újpesti Torna Egyletért, hangsúlyozta: egész életében elkötelezett híve volt az UTE-nak, Újpesten született, ott töltötte diákéveit, s ha tehette, kijárt a meccsekre is.
Az UTE élén korábban is politikus állt, 1999 óta Lányi Zsolt volt a társadalmi elnök, ő tiszteletbeli elnökként segíti tovább a 117 éves egyesületet. A tisztújításról a régi-új klubigazgatót, Ôze Istvánt kérdeztük.
– Kapolyi László volt az egyetlen jelölt az elnöki posztra, s az indulása egyáltalán nem volt meglepő, hiszen évek óta támogatja a klubot – tájékoztatott Ôze István. – Ô igazi ősújpesti, ide járt iskolába, itt érettségizett, úgy fogalmazott, nagyon örül, hogy végre hazatérhetett. Hiszen korábban Tatabányán dolgozott, miniszterként pedig annak idején a Vasast kellett támogatnia.
– Újra politikus került a klub élére, nem tartanak attól, hogy ennek akár kedvezőtlen hatása is lehet?
– Nem, hiszen az UTE életében nem a politika a meghatározó, ahogyan eddig sem volt az, ez egy politikamentes klub.
– Ennek némileg ellent mond, hogy egyes vélemények szerint az Újpest az előző kormány kegyeltje volt.
– Az tény, hogy az előző kormányzati ciklus idején az állam felújította a labdarúgó-stadiont, s jó néhány szponzor érkezett a labdarúgó-kft.-hez, ám ez az üzleti vállalkozás teljesen független az Újpesti Torna Egylettől. Az UTE egy társadalmi egyesület, tizenöt igen eredményes szakosztállyal, amely az előbb említett szponzori pénzekből egy fillért sem kapott, sőt, elveszítette állami támogatását. Ez meg is látszik az eredményességében, mert az állami támogatást korábban nem a labdarúgókra költötte, hanem az olimpiai pontokat futószalagon szállító sikeres sportolóira, többek között öttusázókra, vívókra, kajakozókra, vízilabdázókra, sportlövőkre. A nehéz helyzetben közülük sokan befejezték a pályafutásukat, vagy más klubhoz távoztak.
– Reményeik szerint az új elnök tud segíteni ezen a helyzeten?
– Nem várunk tőle semmi mást, mint ami egy elnök feladata. Ahogyan az ügyvezető irányítja a klub mindennapi életét, úgy az elnök a különböző társadalmi kapcsolataival tud hatékonyan segíteni. Nem lesznek hirtelen változások az UTE életében, de kedvező folyamatok indulhatnak.