DOROS LÁSZLÓonline 2002.09.26 21:54 Frissítve: 2010.10.28 02:39

A csúcsra tör a Vegyész

A hétvégi röplabdabajnoki rajtot megelőzően fontos eseményre került sor Kazincbarcikán: a férfi Extraligában szereplő Vegyész RC csapatát és vezetőit baráti találkozón látta vendégül Kovács F. László, a BorsodChem Rt. vezérigazgatója. Az összejövetelen Kárpáti László szakosztályelnök megköszönte a főszponzor tavaly nyújtott támogatását, majd a felek kézjegyükkel szentesítették azt a szerződést, amely garantálja a zavartalan működést, s azt, hogy az együttes hasonlóan jól teljesítsen, mint azt legutóbb tette (a bajnokságban és a kupában egyaránt ezüstérem jutott a borsodiaknak).

Röplabda
Nemzetközi nôi juniortorna, Pozsony

A Vasas-Budai Tégla Óbuda eredményei az A-csoportban: –VC Tabor Ljubljana (szlovén) 2:0, –Slavia UK AJ OZAP 2:0, –TJ Spoje 2:0, –Slavia UK Bratislava 1:2, – Dobrastav Bratislava 2:0. A végeredmény: 1. UK Bratislava 10, 2. Vasas 9, 3. UK AJ OZAP 8, 4. Ljubljana 7 (4:6), 5. Doprastav Bratislava 7 (5:8), 6. TJ Spoje 5. A negyeddöntôben: Vasas–STU Bratislava (szlovák) 2:0. Az elôdöntôben: Vasas–Doprastav Bratislava felnôtt 3:1 (–23, 18, 15, 23). Döntô: Slavia UK Bratislava–Vasas 3:2 (23, –16, 26, –15, 15)
A tornán két felnôtt korú játékos is pályára léphetett a csapatokban. A Vasas két különdíjat hozhatott haza: a legjobb játékosnak Dégi Barbarát, a legjobb sáncolónak Tormási Orsolyát választották.
A BorsodChem Rt. a szakosztály összköltségvetésének hatvan százalékát biztosítja, ennek köszönhető többek között az, hogy a nyáron bátor lépéseket lehetett tenni a csapatépítés terén. Az elmúlt szezon után csaknem a teljes kezdő hatos távozott (a feladó Schildkraut Krisztián és a hetedik ember, a liberó Bencsik Zoltán maradt meg hírmondónak), ám a Vegyész RC hívei megnyugodhattak, mert az eltávozottak pótlására legalább olyan képességű játékosok érkeztek. Folyamatban van még Olekszandr Szafronov szerződtetése, de mert az ukrán ütő még csak 23 éves (hazája szövetsége korhatárt szab a külföldre igazolások limitálása érdekében), egy kicsit döcögősebben halad az adminisztráció.
Rajta kívül bemutatták a keret tagjait, a névsor pedig a következő: Bencsik Zoltán, Bunford Béla, Herich Rudolf, Jánosi Gábor, Jármy Csaba, Kárpáti Zoltán, Kiss Tamás, Kovács Zoltán, Lehóczki László, Vitalij Morozov, Nagypál Ferenc, Schildkraut Krisztián, Szántai Balázs, Tóth Gábor. Érdekes, hogy tavaly a kezdő hatos átlagéletkora 33 esztendő volt, az idei kereté viszont alig éri el a 25 évet. Bejelentették azt is, hogy az első hazai bajnoki mérkőzést megelőzően búcsúztatják el Bagó Lászlót, Bóta Csabát és Veres Bencét, akik befejezték pályafutásukat.
Kovács F. László nem árult zsákbamacskát, amikor kijelentette: a cég vezetői arra törekszenek, hogy a BorsodChem Közép-Kelet-Európában a lehető legjobb pozíciót vívja ki, ennek megfelelően a röplabdában is a csúcsra kell törni! A BC megengedheti magának, hogy egy-két sportágat felkaroljon, így a röplabdázás mellett a súlyemelésre esett még a választás – elsősorban a lokálpatriotizmustól vezérelve. A vezérigazgató aláhúzta: "Hosszú távú kapcsolatra törekszünk, tehát annak a sportolónak, aki Kazincbarcikára szerződik, nincs oka az idegeskedésre. A csatornák megnyíltak, adottak a sikeres szereplés anyagi feltételei, azért kell dolgozni, hogy a csapat megismételje, esetleg túl is szárnyalja tavalyi eredményét. A nyáron a szakosztály vezetői átgondoltan, tervszerűen igazoltak, a következő lépcsőfokot a stabilitás megteremtése jelentheti.”
A Vegyész RC az első lépést már szombaton megteheti az úton, amikor is hazai környezetben találkozik a Nyíregyházával – a vendégek kispadján éppen az a Botos Ferenc foglal majd helyet, akivel a kék-sárgák az elmúlt évi nagy menetelést bemutatták.