Puskás... Akadémia?

209253 209253209253 209253
Vágólapra másolva!
2014.02.08. 23:02
Tizenkét játékos távozott a Puskás Akadémia FC-től a téli átigazolási szezonban. Az elbocsátottak listája: Baracskai Roland, Barcsay Márk...

Tizenkét játékos távozott a Puskás Akadémia FC-től a téli átigazolási szezonban. Az elbocsátottak listája: Baracskai Roland, Barcsay Márk, Haraszti Zsolt, Gajdos Zsolt, Károly Bálint, Miguel Ángel Luque, Molnár Tibor, Uros Nikolics, Papucsek Barna, Mamadou Wagué, Vachtler Csaba, Zsolnai Róbert.Puskás Akadémia FC-től a téli átigazolási szezonban. Az elbocsátottak listája: Baracskai Roland, Barcsay Márk, Haraszti Zsolt, Gajdos Zsolt, Károly Bálint, Miguel Ángel Luque, Molnár Tibor, Uros Nikolics, Papucsek Barna, Mamadou Wagué, Vachtler Csaba, Zsolnai Róbert.

Mielőtt még bármit is levonnánk ebből, nézzük meg a PFLA 2013 májusi összetételét, azt a csapatot, amely a Kaposvár II ellen bebiztosította bajnoki címét az NB II Nyugati csoportjában:

Somodi (Czirjék) - Margitics, Vaszicsku, Fabio, Nagy Zs. - Tóth Balázs (Luque), Polonkai, Szakály (Gajdos) - Baracskai, Zsolnai, Kleinheisler

Majd lássuk azt az együttest, amely az NB I tavalyi utolsó fordulójában lépett pályára az Újpest ellenében:

Hajdúch - Margitics, Vaszicsku, Szekeres A., Tamás - Tóth B. (Luque), Polonkai, Czvitkovics, Szakály D. (Uros Nikolic), Haraszti (Tischler) - Lencse

A feljutott és az élvonalban játszatott keret között 6 átfedés található, 8 pozícióban mások léptek pályára. Átlagos életkor tekintetében az NB I-ben szereplők majdnem egy évvel idősebbek (24,57 -> 25,35). A távozottak esetében a szám 21,92.

Ha a játékmozgásokat nézzük, egyértelműen kiderül, hogy a PFLA valójában a Videoton fiókcsapata. Ezt a klub honlapja is büszkén hirdeti:

"...Puskás Akadémia FC is közös együttes, jogilag önálló, de a Videoton szakmai felügyelete alá tartozik, csakúgy, mint a Videoton NB III-ban szereplő második csapata, a Videoton Puskás Akadémia..."

Az ebből adódó másodlagos státusz a játékospolitikán is meglátszik. Ha valaki kiemelkedőt nyújt (pl. Kleinheisler László), egyből felkerül Székesfehérvárra, az első csapathoz. Mindezek alapján a felcsútiak 2013/14 őszi kerete három jól elkülönülő részre osztható: azok a fiatalok, akik az akadémiáról kerültek ki, de még rutint kell szerezniük és a nagy tét miatt háttérbe szorulnak; azok akik a Videotonnál nem kapnak elég játéklehetőséget, ezért kölcsönben itt rúgják a bőrt; azok, akiket a klub igazolt más együttesektől.

Ez utóbbira nem lehet panasz, Benczés Miklós több magyar szinten elismert játékossal erősítette meg keretét a tavalyi év folyamán (Tischler Patrik, Lencse László, Czvitkovics Péter). A tendencia nemrég Vaskó Tamással folytatódott. A cél természetesen a bennmaradás, aminek elérése nem is tűnik elérhetetlennek, még akkor sem, ha a csapat nevével ellentétben alapvetően nem saját nevelésű fiataljaira épít.

Persze a cél szentesíti az eszközt, mondhatnánk. A probléma mindezzel csak annyi: egyáltalán mit keres a Puskás Akadémia az NB I-ben?

De ez már egy másik történet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik