Videó: égő vonat, felpofozott bíró, magyar győzelem – az első vb-selejtező helyszíne

Vágólapra másolva!
2020.10.08. 17:29
Szófia nemcsak a csütörtök esti Bulgária–Magyarország Európa-bajnoki pótselejtező miatt fontos helyszín a magyar labdarúgás számára. Válogatottunk ugyanis itt, a Vaszil Levszki Stadiontól pár száz méterre található sportcentrumban játszotta története első világbajnoki selejtező-mérkőzését. Az egykori agyagpálya helyén ma a CSZKA Szófia otthonául szolgáló, évek óta felújításra váró Balgarszka Armija áll.





A Nemzeti Sport 1934. március 26-ai címlapja
A Nemzeti Sport 1934. március 26-ai címlapja

„A bolgárok rúgták az első gólt a 27. percben, két perc múlva Sárosi egyenlített, de nagy fölényünk csak a második félidőben eredményes, amikor még három dugót lőttünk” – írta címlapján a korabeli Nemzeti Sport a 4:1-es magyar győzelemről.

Mivel az 1930-as világbajnokságra selejtezőket nem rendeztek és Magyarország egyébként sem vett részt a tornán, a magyar futballválogatott 1934. március 25-én ezzel a sikerrel mutatkozott be a később oly jelentőssé vált porondon. Tüzes nekifutás volt, szó se róla, a március 23-ai lap konkrétan arról emlékezik meg, kigyulladt a válogatottat Szófiába szállító vonat egyik kocsija, a gyors oltásban pedig a futballisták is segédkeztek.

A leírások szerint a találkozót az akkor még három futballpályából és egyéb létesítményekből álló sportcentrumban, annak is a legszebb pályáján rendezték. A még „gyermekcipőihez jóval közelebb álló” bolgár labdarúgás gigásza, a CSZKA Szófia ebből a sportközpontból emelkedett ki, igaz, akkoriban az Atletik-Sava 23, 1944-ben megszűnt csapata használta a komplexumot. A CSZKA stadionja a válogatott meccsnek ténylegesen otthont adó, „legszebb pálya köré épült”. Itt jegyezzük meg, nem füves, hanem sárga agyagos pályája köré.

A jelenlegi alapok 1965 és 1967 között készültek Anton Karavelov tervei alapján. A stadion 1982-ben majd 2000-ben esett át nagyobb felújításon. 2010 óta újra meg újra szóba kerül az aréna teljes felújítása, ám ez a CSZKA megromlott anyagi helyzete, majd egészen a harmadosztályig való kizárása miatt csak tolódott és tolódott. A terveket óriásplakát hirdeti a sporttelep bejáratánál, de több nyomuk azóta sincs.

A találkozóval a magyar közvélemény a 4:1-es siker ellenére sem volt elégedett. „Bágyadtan játszó csatársorunknak akár egy tucat gólra is alkalma nyílott volna.” „A második félidőben támadunk, folyton támadunk, de csak egy tizenegyes és az utolsó percek hajrája biztosíja a győzelmet.” „Nádas Ödön szövetségi kapitány kritikát mond az egész csapatról.” – Hogy csak néhány megjegyzést idézzünk. A beszámoló azt sem felejti el, hogy a bíráskodással sem volt minden rendben, a lefújás után konkrétan megpofozták a játékvezetőt.

A bolgár válogatott egy hónappal később Budapesten, az MTK sporttelepén is 4:1-re kapott ki a magyar csapattól. Vissza is lépett a selejtezősorozattól. A csoport harmadik tagjával, Ausztriával már le sem kellett játszani a meccseket, a két állva maradt csapat kijutott az 1934-es, olaszországi vb-re.

AZ EB-PÓTSELEJTEZŐ PÁROSÍTÁSA
A-LIGA

ELŐDÖNTŐ, 2020. OKTÓBER 8.
20.45: Bulgária–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.45: Izland–Románia (Tv: Sport1)
DÖNTŐ, 2020. NOVEMBER 12.
20.45: Bulgária/Magyarország–Izland/Románia

NEMZETEK LIGÁJA (2020–2021)
Október 11., 20.45: Szerbia–Magyarország
Október 14., 20.45: Oroszország–Magyarország

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), **Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Hegedüs Lajos (Paksi FC)
Védők: Bese Barnabás (Oud-Heverlee Leuven – Belgium), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Hangya Szilveszter (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FC Lugano – Svájc), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Loic Nego (Mol Fehérvár), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Apollon – Ciprus)
Középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd), Gazdag Dániel (Budapest Honvéd), Holender Filip (Partizan Beograd – Szerbia), Kalmár Zsolt (Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), Schäfer András (Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia), Sigér Dávid (Ferencváros)
Támadók: Könyves Norbert (Zalaegerszegi TE FC), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), *Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szalai Ádám (Mainz – Németország), Szőke Adrián (Heracles Almelo – Hollandia), Varga Kevin (Kasimpasa – Törökország)
*Sallai Roland csak a Bulgária elleni Eb-pótselejtezőn állhat a szakmai stáb rendelkezésére
**Gulácsi Péter a Szerbia elleni NL-mérkőzés után utazik vissza klubcsapatához

A BOLGÁR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Nikolaj
Mihajlov (Levszki), Plamen Iliev (Ludogorec), Georgi Georgiev (Cserno More), Martin Lukov (Lokomotiv Plovdiv)
Védők: Vaszil
Bozsikov (Slovan Bratislava – Szlovákia), Sztrahil Popov (Hatayspor – Törökország) Anton Nedjalkov (Ludogorec), Georgi Terziev (Ludogorec),Cicinho (Ludogorec), Krisztian Dimitrov (Hajduk Split – Horvátország), Valentin Antov (CSZKA Szófia), Dimitar Velkovszki (Cercle Bruges – Belgium)
Középpályások: Georgi Kosztadinov (Arszenal Tula – Oroszország), Todor Nedelev (Botev Plovdiv), Krisztijan Malinov (OH Leuven – Belgium), Galin Ivanov (CSZKA 1948), Alekszandar Cvetkov (Beroe), Birszent Karagaren (Lokomotiv Plovdiv), Janisz Karabeljov (Szlavija), Filip Krasztev (Szlavija), Boriszlav Conev (Levszki), Dominik Jankov (Ludogorec)
Támadók: Kiril Deszpodov(Ludogorec), Bozsidar Kraev (FC Midtjylland – Dánia) Dimitar Iliev (Lokomotiv Plovdiv), Szpasz Delev (Arda Kardzsali), Iszmail Isza (Cserno More), Georgi Jomov (CSZKA Szófia)

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Babják Bence, Kocsmár-Tóth István (szöveg), Nagy-Pál Tamás (videó) és Szabó Miklós (fotó).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik