Videó: amikor legutóbb megvertük az oroszokat, még nem is volt orosz csapat...

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2020.09.06. 09:11
null
Micsoda gól volt! (Forrás: Képes Sport)
A törökországi nagy bravúr után a szerbeket odahaza három gólt lőve megverő orosz válogatottal találkozik vasárnap a magyar labdarúgó-válogatott, érdekesnek tűnik felidézni, mikor vertük meg utoljára a szbornaját.


Az orosz válogatottat „takaró” szbornaját még a Szovjetunió megszületése előtt sikerült legutóbb legyőzni, igaz, 1912-ben két barátságos mérkőzésen 21 gólt lőttünk az oroszoknak, és egyet sem kaptunk. A legutóbbi rendszerváltás, azaz 1990 után egyszer sem verte meg a magyar nemzeti csapat az oroszokat, négy vereség és egy döntetlen a mérleg, ellenben a szovjet időkben nem egyszer sikerült megcibálni a „nagy testvér” bajszát – utoljára 1978-ban.

Igen, abban az évben, amelyben a válogatott hosszú szünet után végre kijutott a világbajnokságra, sőt a budapesti vb-selejtezőn megverve a szovjeteket (1977. április 30-án, ha megengednek ennyi szubjektivitást: a szerző születése napján). 1978 őszén Európa-bajnoki selejtezőn csapott össze a két fél, ismét a Népstadionban, és ugyan a vendégeknél olyan remek játékosok léptek pályára, mint a korszak kommunista szupersztárja, Oleg Blohin, a két remek védő, Vagiz Higyijatullin és Vologyimir Bezszonov, a még az 1986-os világbajnokságon is pályára lépő Alekszandr Bubnov, de Kovács Ferenc választottjai, a Katzirz Béla – Martos Győző, Kocsis István, Kereki Zoltán, Lukács Sándor – Pál József, Tatár György, Pintér Sándor – Szokolai László (Gyimesi László, 86.), Kovács István (Fekete László, 69.), Várady Béla csapat kettő nullára győzött.

Csak az érdekesség kedvéért: ugyanakkor az U21-es csapat Eb-selejtezőn három kettőre nyert Törökországban...

(Az MLSZ TV videójának címében rossz dátum szerepel, a meccset 1978. október 11-én rendezték.)

Az 1977-es budapesti mérkőzésre 70 ezer néző volt kíváncsi, de a következő évben a szovjetek ellen – az akkori gyengébb szereplés miatt – már csak 35 ezren látogattak ki.

Idézzük fel az 1977-es sikert is!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik