Védőbeszéd – Sinkovics Gábor jegyzete

SINKOVICS GÁBORSINKOVICS GÁBOR
Vágólapra másolva!
2017.08.14. 23:19

„Nem akarok én tanácsod adni magának, Herr Storck, de megnézhetné ezt a Jani gyereket a Kisterenyei Bányászban. Úgy cselez, mint Garrincha. Csatárt keres, gólvágót, lesipuskást, de a jelek szerint nincs. Nekünk már sohasem lesz Puskás Öcsink, Albert Flórink, Farkas Jancsink, Bene Ferink. Hová tűnt a magyaros technika, Herr Storck?! Nem irigylem önt, nincs egy épkézláb csatár, akit pályára küldhet a portugálok ellen. Én a maga helyében felhívnám a Kabát Petit, igaz, hogy félig visszavonult, másodállásban celeb a televízióban, de ezekben az ínséges időkben jól jönne a jobb lába és az önbizalma. Szomorú ez, Herr Storck. Én itt a Jani gyereket ajánlgatom magának, pedig hát ő nem is járt akadémiára, nem kapott kollégiumi szobát, hozzá energiaitallal, kalóriadús csirkepörkölttel, neonzöld futballcsukával. Kérdem én magától, Herr Storck, hát nincs a magyar utánpótlásban egyetlen valamirevaló fiú sem, akit ilyenkor, mint egy rosszkedvű nyulat a cilinderből, elővarázsolna, és úgy, mint annak idején Albert Flórit meg Bene Ferit, tizenhét évesen címeres mezbe öltöztették?

Megtehetné, mert továbbjutási esélyeink már úgyis elszálltak.

Itt lenne a lehetőség elkezdeni az új csapat alapjainak lerakását, Herr Storck. De mondom, nem irigylem magát a kínálat miatt. S látja, most a Janit ajánlgatom a Kisterenyei Bányászból, amikor igazából már védője sincs. Mennyivel könnyebb helyzetben volt annak idején Baróti Lajos. Manchesterben egyszerre tudta pályára küldeni Mátrai Sándort, Káposzta Benőt, Mészöly Kálmánt, Sipos Ferencet és Sóvári Kálmánt. Ők védekeztek a portugálok ellen, ők próbálták megállítani az Augusto, Eusébio, Torres, Simoes csatársort.

Hármat kaptunk az Old Traffordon.

Szegény Bicskei Bercinek már jóval nehezebb dolga volt sok-sok évvel később, amikor Figót, Rui Costát, Pauletát, Joao Pintót és a többi portugált akarta megállítani Lisszabonban.
Akkor is hármat kaptunk.

Önnek persze minderről fogalma sem lehet, Herr Storck, ez a mi keresztünk, ezt mi cipeljük magunkkal. Ön legfeljebb most annyit tehet, hogy megkéri Juhász Rolandot, mégiscsak térjen vissza a válogatottba, mert nincs góllövő elöl, de nincs vezér sem hátul. Így kerek és teljes a kép: sem csatársor, sem védelem. Hogy jutottunk idáig, azt én meg nem mondom, de attól tartok, Herr Storck, maga sem tudja a választ.

Jönnek a portugálok, érkezik Cristiano Ronaldo, és mi keressük a magyar futballt – és a magyar futballistát. A Jani gyerek egyébként ráérne, és ő nem mondaná le a válogatottságot, Herr Storck, ha úgy gondolja…”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik