Vb 2022: „Andorra túl nagy büntetést kapott Magyarországtól”

B. Á./ K. T. I.B. Á./ K. T. I.
Vágólapra másolva!
2021.04.01. 11:17
null
A magyar válogatott sikerrel vette az andorrai akadályt (Fotó: Árvai Károly)
Az első félidőben elmaradt andorrai tizenegyesről, de összességében megérdemelt vendégsikerről írnak a helyi lapok az Andorra–Magyarország (1–4) világbajnoki selejtezőmérkőzés másnapján.

 

A Bondia is szóvá tette az elmaradt tizenegyest (Fotó: Kocsmár-Tóth István)
A Bondia is szóvá tette az elmaradt tizenegyest (Fotó: Kocsmár-Tóth István)

A Diari d'Andorra azt írja, a „nemzeti csapat túl nagy büntetést kapott Magyarországtól”, arra utalva, hogy Koldo Álvarez együttese kifejezetten jól kezdte a mérkőzést, az első félidőben több veszélyes helyzete is volt, ám a 45+2. percben született Fiola-fejesre nem volt válasza. Mint írják, a magyar válogatott a második félidőben „nem kegyelmezett és még három gólt szerzett”, a végén a kapitány, Marc Pujol tizenegyesgólja csak „kozmetikázást” jelentett.

A Bondia szintén elismeri a magyarok második félidőben mutatott teljesítményét, ugyanakkor szóváteszi, hogy az első félidőben, még 0–0-s állásnál Andorra nem kapott meg egy tizenegyest. „Álex Martínez balról érkező beadása nem érhetett célt, Cucut Lang állította meg szabálytalanul. A játékvezető nem látott büntetőt, pedig elég egyértelműen az volt” – írja a lap a helyzetről. A magyarok játékáról azt írják, „Rosszul kezdett, de a Marco Rossi vezette együttes a második félidőben esélyt sem hagyott a meglepetésre. Ugyan az első félidőben veszélyben érezhették magukat, a második félidei teljesítményük sokkal élesebb volt.”

Az El Periodic szerint Fiola gólja megpecsételte a hazaiak sorsát (Fotó: Kocsmár-Tóth István)
Az El Periodic szerint Fiola gólja megpecsételte a hazaiak sorsát (Fotó: Kocsmár-Tóth István)

Az El Periodic tényszerűen leírja, hogy a mérkőzés eleji andorrai lehetőségek közül a legnagyobbat épp a csapatkapitány, Márcio Vieira hibázta el. Emellett kiemelik, hogy Cucu Fernández – akit a többség nem várt kezdőbe ezen a meccsen – mennyire eredményesen keltett zavart a magyar védelemben. Szintén megemlítik Cucu és Lang tizenegyesgyanús szituációját, szerkesztőségi állásfoglalás helyett arról írva: „a helyi kispad nagy-nagy tiltakozása ellenére sem járt a megmozdulás semmivel.”

A lap tudósítója úgy érezte, Fiola fejes gólja megpecsételte a hazaiak sorsát. A második félidőre egy jóval magabiztosabb magyar válogatott futott ki a pályára, amely hamarosan növelte az előnyét – eközben Andorra lépésről lépésre fogyott el. „Egymást követték a vendéghelyzetek, Kleinheisler rendkívül aktív volt a magyar támadásokban, Josep Gomes hátát szinte törte a kapuja” – írta beszámolójában az El Periodic.

A csoport rangadóján Anglia nyögvenyelősen nyert Lengyelország ellen.

„Ne feledjük, hogy ez volt a harmadik meccsünk, a játszott percek kiemelten fontos szerepet töltenek be, különösen, ha egy ilyen intenzitású mérkőzésről beszélünk – kezdte értékelését Paulo Sousa, a lengyelek szövetségi kapitánya. – Az első félidőben nem volt meg az egyensúly, Maciej Rybust feljebb kellett vezényelnem, hogy csökkentsük a nyomást. A szünet után jobban játszottunk ezáltal, egy ideig mi irányítottuk a meccset, szerezhettünk volna még egy gólt. Ellenfelünk kétszer talált be pontrúgásból, ezekre jobban kell figyelnünk, főleg a második hullámban, a lepattanókra érkezőkre. Nem szabad elfelejtenünk, hogy Gareth Southgate 2016 óta irányítja az angolokat, és rengeteg játékosból válogathat. Nem vagyunk boldogok, de jó úton járunk.”

Az 50 éves szakember kitért az első etapjára a lengyel válogatott kispadján.

„Nehéz időszak ez, senki sincs biztonságban a vírustól, amely egyre fertőzőbb, és ez még több áldozatot követel a játékosoktól, a szakmai stábtól, az adminisztrációról nem is beszélve. Nehéz ezzel megbirkózni, de még csak most kezdtük. Tíz nap alatt három meccset játszottunk, elégedett vagyok a bemutatkozással és a mentalitással. El kell érnünk, hogy a jövőben mindkét félidőben jól teljesítsünk, ha minden játékos bevethető, még többet elérhetünk.”

„Személy szerint azt mondtam, hogy nem hat, hanem kilenc pontot szeretnék a három meccsen. Mindig is ezt tartottam szem előtt, és igyekeztem is tudatosítani a játékosokban. Azt a mentalitást kell fenntartanunk, amit az angolok ellen láthattunk a második félidőben. Lesz elég időnk, hogy felépítsük magunkat és kiharcoljuk a világbajnoki szereplést.”

Harry Maguire gólja döntötte el az angol–lengyelt (Fotó: AFP)
Harry Maguire gólja döntötte el az angol–lengyelt (Fotó: AFP)

Gareth Southgate csapata három győzelemmel kezdte a selejtezőket, ennek ellenére a szövetségi kapitány elismeri, hogy van miben fejlődniük.

„Az első félidőben nagyon jók voltunk, irányítottuk a mérkőzést. Egy ilyen kapott gól keményen megrendíthet egy csapatot, de jól reagáltunk, megőriztük az önuralmunkat, és fontos gólt szereztünk pontrúgásból” – mondta az angol kapitány.

A lengyelek egyenlítésénél John Stones óriásit hibázott, a Manchester City védője belealudt a meccsbe, és a saját tizenhatosa előtt úgy adta el a labdát, hogy abból Jakub Moder könnyű gólt szerzett.

„Sikerült összeszednie magát, és szerepe volt a győztes találatban is, ez fontos. Néhányan ilyenkor összeesnek, ő nem ezt tette. Remek idényt fut, s bár ma este elkövetett egy nagy hibát, jól reagált utána.”

„Nagyon jó lengyel csapattal játszottunk. Remek héten vagyunk túl, de láthatjuk, hogy van még miben fejlődnünk. Sok olyan futballista hiányzott, aki fel tudta volna frissíteni a válogatottat az elmúlt két meccsen – erre utalt az enyhe fáradtság is, de a játékosok mindent kiadtak magukból, és megérdemelték a győzelmet.”

EURÓPAI VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐK
I-CSOPORT
ANDORRA–MAGYARORSZÁG 1–4 (0–1)
Andorra La Vella, Nemzeti Stadion, 300 néző. Vezette: Thórarinsson (izlandi)
ANDORRA: Josep Gomes – M. San Nicolás (Rubio, 62.), Llovera, Emili García, Alavedra (Rebés, 77.) – Alex Martínez (Cristian Martínez, 62.), Marcio Vieira (Pujol, 77.), Vales, Cervós – R. Fernández (Aaron Sánchez, 82.), Aláez. Szövetségi kapitány: Koldo Álvarez
MAGYARORSZÁG: Dibusz – Fiola, Lang, Szalai A. – Lovrencsics G. (Varga K., 83.), Kleinheisler (Nego, 83.), Nagy Á. (Sigér D., 61.), Kalmár Zs. (Gazdag, 29.), Hangya – Nikolics (Varga R., 61.), Szalai Á. Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Pujol (90+3. – 11-esből), ill. Fiola (45+2.), Gazdag (51.), Kleinheisler (58.), Nego (90.)

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Babják Bence, Kocsmár-Tóth István (szöveg), Árvai Károly (fotó)

ANGLIA–LENGYELORSZÁG 2–1
London, Wembley Stadion, zárt kapuk mögött. Vezette: Kuipers (holland)
ANGLIA: Pope – Chilwell, Stones, Maguire, Walker – Foden (James, 86.), Rice, Phillips – Sterling (Lingard, 90.), Kane (Calvert-Lewin, 89.), Mount. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate.
LENGYELORSZÁG: Szczesny – Bednarek, Glik, Helik (Józwiak, 54.) – Bereszynski, Krychowiak, Moder, Rybus (Reca, 85.) – Swiderski (Milik, a szünetben), Piatek (Augustyniak, 76.), Zielinski (Grosicki, 85.). Szövetségi kapitány: Paulo Sousa.
Gólszerző: Kane (19. – 11-esből), Maguire (85.), ill. Moder (58.)

A csoport harmadik mérkőzésén
San Marino–Albánia 0–2
(Manaj 63., Uzuni 85.)

AZ I-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Anglia 3 3 9– 1 +8 9
2. MAGYARORSZÁG 3 2 1 10– 4 +6 7
3. Albánia 3 2 1 3– 2 +1 6
4. Lengyelország 3 1 1 1 7– 5 +2 4
5. Andorra 3 3 1– 8 –7 0
6. San Marino3 3 0–10–100
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik