Válogatott: „Svájcban nem szokás vereséggel számolni”

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2017.10.05. 10:02
Aki nagyon jól ismeri az ellenfelet: a sérült bokáját éppen Svájcban kezeltető debreceni támadó, Haris Tabakovic szerint egyedül Valon Behrami hiánya miatt aggódhatnak a hazai szurkolók.

– Hogyhogy éppen Svájcban tartózkodik?
– Itthon kezeltetem a bokámat – mondta a Nemzeti Sportnak Haris Tabakovic, a DVSC 23 esztendős svájci-bosnyák támadója. – Amikor másfél héttel ezelőtt a Puskás Akadémia elleni meccsen megsérültem, nagy volt a riadalom, eleinte úgy tűnt, két hónapos kihagyásra kényszerülök. Szerencsére hamar kiderült, nem akkora a baj, a felépülésem csak négy hetet vesz igénybe. Azt mindenesetre nem bánom, hogy a világbajnoki selejtezők miatt ezen a hétvégén nem rendeznek bajnoki találkozókat. – Hogyhogy éppen Svájcban tartózkodik?
– Itthon kezeltetem a bokámat – mondta a Nemzeti Sportnak Haris Tabakovic, a DVSC 23 esztendős svájci-bosnyák támadója. – Amikor másfél héttel ezelőtt a Puskás Akadémia elleni meccsen megsérültem, nagy volt a riadalom, eleinte úgy tűnt, két hónapos kihagyásra kényszerülök. Szerencsére hamar kiderült, nem akkora a baj, a felépülésem csak négy hetet vesz igénybe. Azt mindenesetre nem bánom, hogy a világbajnoki selejtezők miatt ezen a hétvégén nem rendeznek bajnoki találkozókat.

– Ha már Svájcban van, árulja el nekünk, hogyan várják arrafelé a Magyarország elleni mérkőzést. Mindenki készpénznek veszi a hazai sikert?
– A közvélemény nem tud mást elképzelni, csak győzelmet. Úgy számol, hogy megmarad a hárompontos előny az Andorrát bizonyára felülmúló Portugáliával szemben, és akkor kedden Lisszabonban a döntetlen is elegendő a csoportelsőséghez.

– Sőt az egygólos vereség is beleférne.
– Svájcban nem szokás vereséggel számolni.

– Ez érthető, ha azt nézem, hogy az eddigi nyolc selejtezőjét megnyerte a válogatott.
– Jó játékosok alkotják a csapatot, a legtöbben európai topbajnokságokban edződnek, ráadásul a klubjukban is meghatározó szerepet töltenek be. Engem tehát nem lep meg, hogy remekel a válogatott. Ha valamin lehet csodálkozni, az az, hogy nem az Európa-bajnok vezeti a csoportot, hanem Svájc. A sorozat kezdetekor a többség alighanem arra fogadott volna, hogy két körrel a zárás előtt Portugália áll majd az élen. A helyzet még változhat – persze szeretném, hogy minden úgy maradjon, ahogy most van.

– Vladimir Petkovic szövetségi kapitány dolgát mennyire nehezíti Valon Behrami, Roman Bürki, Edimilson Fernandes és Gelson Fernandes sérülése?
– Bő és erős a keret, a játéktudást tekintve szerintem majdnem mindenki pótolható. Behrami hiánya viszont érzékenyen érintheti a csapatot, mert ő a főnök a pályán. Mellette Xherdan Shaqiri a másik vezér, ha valamelyikük kidől, azt azért megérzi a válogatott.

– Akad olyan futballista a keretben, akit korábban a csapattársának mondhatott?
– A Bürki helyére behívott Yvon Mvogóval, valamint Denis Zakariával a Young Boysban, valamint az utánpótlás-válogatottban játszottam együtt. Mindketten a nyáron igazoltak át a Bundesligába, noha Yvonnak nehéz a dolga, mert Lipcsében egyelőre második számú kapusnak számít Gulácsi Péter mögött. De jó helyen van, az biztos.

– Mit gondol, ön lehet egyszer svájci válogatott?
– Az U18-as válogatottnak, az U19-es és az U21-esnek is tagja voltam, de miután az utóbbival nem kvalifikáltuk magunkat az Európa-bajnokságra, az ajtók bezárultak előttem. Jelen pillanatban nincs realitása annak, hogy Vladimir Petkovic számításba vegyen. Persze ha egyszer úgy alakul, hogy a szövetségi kapitány méltónak talál a bizalomra, örömmel megyek.

– A helyszínen nézi meg a szombati mérkőzést?
– Nem, a televízióban. A keddit szintúgy, de azt már Debrecenben.

– Mit gondol, melyik meccsen lesz több izgulnivalója?
– Reményeim szerint a másodikon. Svájcban sokan már a lisszaboni összecsapásra összpontosítanak, a játékosoknak azonban ügyelniük kell arra, hogy ne tekintsenek tovább a magyarok elleni találkozónál. A hibátlan mérlegüknek hála önbizalommal telve várhatják a mérkőzést, ám előre aligha könyvelik el a három pontot. Már csak azért sem, mert egy évvel ezelőtt megszenvedtek Budapesten, tudják, hogy jó csapattal találják szembe magunkat. Maradjunk annyiban: ha a hozzáállásuk rendben lesz – márpedig rendben lesz –, a magyar válogatottnak lehetnek gondjai.

A Svájc és Feröer ellen készülő 24-es magyar keret tagjai
Kapusok: Gulácsi Péter
(RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Videoton FC), Megyeri Balázs (Greuther Fürth – Németország)
Védők: Bese Barnabás (Le Havre – Franciaország), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila* (Videoton FC), Guzmics Richárd (Jenpien – Kína), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Korhut Mihály (Hapoel Beer-Seva – Izrael), Lang Ádám (Dijon – Franciaország), Szabó János (Paksi FC)
Középpályások: Dzsudzsák Balázs* (al-Vahda – Arab Emírségek), Elek Ákos (Kajrat Almati – Kazahsztán), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Márkvárt Dávid (Puskás Akadémia FC), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország), Nagy Dániel (Újpest FC), Pátkai Máté (Videoton FC), Sallai Roland (APOEL – Ciprus), Stieber Zoltán (D. C. United – Egyesült Államok), Varga Roland (Ferencváros)
Támadók: Böde Dániel (Ferencváros), Eppel Márton (Budapest Honvéd), Ugrai Roland (Diósgyőri VTK)
*Eltiltás miatt Svájc ellen nem játszhat.

A Magyarország és Portugália ellen készülő svájci keret
Kapusok: Yann Sommer (Borussia Mönchengladbach – Németország), Marwin Hitz (Augsburg – Németország), Yvon Mvogo (RB Leipzig – Németország)
Védők: Stephan Lichtsteiner (Juventus – Olaszország), Francois Moubandje (Toulouse – Franciaország), Nico Elvedi (Borussia Mönchengladbach – Németország), Manuel Akanji (FC Basel), Michael Lang (FC Basel), Ricardo Rodríguez (AC Milan – Olaszország), Johan Djourou (Antalyaspor – Törökország), Fabian Schär (Deportivo La Coruna – Spanyolország)
Középpályások: Denis Zakaria (Borussia Mönchengladbach – Németország), Remo Freuler (Atalanta – Olaszország), Granit Xhaka (Arsenal – Anglia), Steven Zuber (Hoffenheim – Németország), Blerim Dzemaili (Montreal Impact – Kanada), Xherdan Shaqiri (Stoke City – Anglia), Fabian Frei (Mainz – Németország), Mario Gavranovic (Rijeka)
Támadók: Haris Seferovic (Benfica – Portugália), Admir Mehmedi (Bayer Leverkusen – Németország), Eren Derdiyok (Galatasaray – Törökország), Breel Embolo (Schalke 04 – Németország)

VB 2018, EURÓPAI SELEJTEZŐK
B-CSOPORT, 9. FORDULÓ
2017. október 7., szombat
18.00: Feröer–Lettország
20.45: Svájc–Magyarország (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)

20.45: Andorra–Portugália

10. FORDULÓ
2017. október 10., kedd
20.45: Magyarország–Feröer
(Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
20.45: Lettország–Andorra
20.45: Portugália–Svájc

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Svájc 8 8 18– 3 +15 24
2. Portugália 8 7 1 28– 4 +24 21
3. MAGYARORSZÁG 8 3 1 4 11– 9 +2 10
4. Feröer 8 2 2 4 4–15 –11 8
5. Andorra 8 1 1 6 2–17 –15 4
6. Lettország 8 1 7 3–18 –15 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik