Válogatott: Pátkai hős helyett egyre fontosabb láncszem szeretne lenni

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2019.06.13. 08:33
null
Pátkai (balra) elcserélné góljait az Eb-szereplésért (Fotó: Török Attila)
Megérzett valamit, ezért egyszer csak futni kezdett a 21-szeres válogatott középpályás, aki nem szeretne hős lenni a góljai miatt.

 

– A közönség hőse!
– Nem áll nekem jól a hős szerepe – mondta a Mol Vidi 31 éves középpályása, aki Horvátország ellen 1–1-nél lőtt győztes gólt, Wales ellen pedig csak ő talált be a kapuba. – Nem is szeretnék hős lenni!

– Rendben: akkor mi szeretne lenni?
– Egyre fontosabb láncszem egy jól működő gépezetben. Azt gondolom, hogy noha lehet, nálunk kicsivel kevesebb egyéniség van, mint a nagyobb futballnemzeteknél, de a mai futballban – ezt azért gyakran látjuk – nem mindig az dönt, hol vannak a sztárok. Az alázat, a fegyelem, a szorgalom sokszor fontosabb, mint a csillogás. Nem baj, ha sok jó munkásember egységes csapatot alkot, néha ez is kulcs lehet a sikeres szerepléshez. És ebben a csapatban szeretnék fontos embernek számítani. Ha csak ezt a mérkőzést nézzük: nagyon sokat számított a szervezettség, a gyors walesi támadókat kontrollálni tudta a védelem, csupán hosszú labdákkal tudtak próbálkozni. Egy jelentősebb helyzete volt Walesnek a második félidőben, ezt pedig egyedül akaratos, fegyelmezett csapatmunkával lehetett elérni.

– Azért a gól mindig különleges pillanat, és a vb-ezüstérmes Horvátország után kedden Wales kullogott le a Groupama Aréna gyepéről szomorúan, vesztesen – egy Pátkai Máté-gól miatt.
– Mégis, nem az a típus vagyok, aki a góljaival dicsekszik. Jó érzés, persze, de nekem nem ez a fontos. Az visz előre, hogy Budapesten Európa-bajnoki mérkőzést játszhasson a csapat. Ha ezért azt az árat kérné valaki, hogy utólag elveszi tőlem ezt a két gólt, de ott vagyunk az Eb-n, már el is fogadnám az ajánlatot.

– Azért beszéljünk erről a gólról. Megérzett valamit? Azért indult el?
– Alighanem igen, különben nem kerülök oda, de ilyen pillanatokban nem mindig tudatos a döntés, egyszer csak futni kezd az ember, és szerencséje van, elé pattan a labda, és gól lesz akkor is, ha egy védő beleér a lövésébe.

– Az aligha szerencse meg véletlen, hogy megint ön ért oda…
– Része volt a taktikának, hogy az úgynevezett második labdákat, a lepattanókat próbáljuk begyűjteni, ha valaki párharcot vív, legyünk hozzá közel, hátha – ez most bejött. A szünetben is ez volt a téma, és lám, egy ilyen helyzetből született végül a gól. Nem az a játékos vagyok, aki huszonöt méterről hatalmas erővel megcélozza a kaput, mint mondjuk Kleinheisler László, nekem közelebb kell kerülnöm a kapuhoz, hogy gól legyen belőle.

– Kicsit komolyabban: győztes gólt szerzett a horvátok ellen, mégsem volt kezdő a következő mérkőzésen, Azerbajdzsánban. Nem furcsa ez? Nem bántotta a döntés, vagy inkább motiválta?
– Talán azért kezdett Bakiban Kleinheisler László, mert az azeri alacsonyabban rangsorolt ellenfél volt, több támadó szellemű játékost akart Marco Rossi a középpályán. Az is benne lehetett a pakliban, hogy két selejtezőt játszottunk egymás után, ezt is figyelembe kellett venni. A klubomban hozzászoktam ahhoz, hogy amikor sorozatban játszod a meccseket, akkor a rotáció elkerülhetetlen, nem lehet minden mérkőzést végigjátszani, akkor sem, ha szíved szerint azt szeretnéd. Az eredmény a fontos, márpedig hat pontot szereztünk, mondhatjuk tehát, hogy mindkét alkalommal jól sikerült a csapat összeállítása.

– Mennyi pihenője lesz?
– Egy hét, azt a családdal töltöm. Ez nem túl sok, de a klubtársaim már edzőtáboroznak, közelít az Európa-liga-selejtező, hamarosan csatlakozom hozzájuk.

– Kilenc pont… Milyen érzéssel várja az őszi folytatást?
– Jól állunk, de még nincs vége a munkának. Szeptemberben, Szlovákia ellen nagyon fontos mérkőzés vár ránk.

EB 2020, SELEJTEZŐ
4. FORDULÓ
Magyarország–Wales 1–0 (0–0)
Budapest,
Groupama Aréna. Vezette: Jug (szlovén)
Magyarország: Gulácsi – Lovrencsics G., Baráth, Orbán, Korhut – Pátkai, Nagy Á. – Dzsudzsák (Kleinheisler, 70.), Szoboszlai (Bese, 83.), Holender (Varga R., 59.) – Szalai Á. Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Wales: Hennessey – Gunter, A. Williams, J. Lawrence, B. Davies – Allen, Ampadu (M. Smith, 84.) – T. Lawrence (Vokes, 79.), Brooks (H. Wilson, 73.), D. James – Bale. Szövetségi kapitány: Ryan Giggs
Gólszerző: Pátkai (80.)

KÖVETKEZIK
Szeptember 6., péntek

20.45: Szlovákia–Horvátország
20.45: Wales–Azerbajdzsán
Szeptember 9., hétfő
18.00: Azerbajdzsán–Horvátország
20.45:Magyarország–Szlovákia

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG4 316– 4+29
2. Szlovákia3 217– 2+56
3. Horvátország3 215– 4+16
4. Wales3 122– 3–13
5. Azerbajdzsán3 33–10–70
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik