SOMOGYI ZSOLT 2019.06.13 08:33 Frissítve: 2019.06.14 13:40

Válogatott: Pátkai hős helyett egyre fontosabb láncszem szeretne lenni

Megérzett valamit, ezért egyszer csak futni kezdett a 21-szeres válogatott középpályás, aki nem szeretne hős lenni a góljai miatt.

 

Pátkai (balra) elcserélné góljait az Eb-szereplésért (Fotó: Török Attila)

 

– A közönség hőse!
– Nem áll nekem jól a hős szerepe – mondta a Mol Vidi 31 éves középpályása, aki Horvátország ellen 1–1-nél lőtt győztes gólt, Wales ellen pedig csak ő talált be a kapuba. – Nem is szeretnék hős lenni!

 
Bale kihagyta, Pátkai bevágta: mienk a három pont
Szalai Ádám: Félelmetesen védekeztünk. Elöl pedig mindig találunk egy gólt 
Dzsudzsák: Kezünkben van, hogy újra történelmet írhassunk 
Baráth: A Realnak is megköszönhetjük, hogy Bale nem volt a topon
Először érzem azt, hogy tényleg formálódik egy jó csapat – Szalai
„Kevés magyar focistán látom, hogy annyira akarja a sikert, mint Dzsudzsák” 
„Ezt tízből kilencszer Bale belövi” – így látták a meccset a britek
Magyar–walesi: értékelje a válogatott játékosainak teljesítményét!  
Splitben lesz a horvát–magyar – hivatalos
Dzsudzsák az örökranglista második helyén
A ’86-os vb selejtezői óta nem álltunk így a nyáron

– Rendben: akkor mi szeretne lenni?
– Egyre fontosabb láncszem egy jól működő gépezetben. Azt gondolom, hogy noha lehet, nálunk kicsivel kevesebb egyéniség van, mint a nagyobb futballnemzeteknél, de a mai futballban – ezt azért gyakran látjuk – nem mindig az dönt, hol vannak a sztárok. Az alázat, a fegyelem, a szorgalom sokszor fontosabb, mint a csillogás. Nem baj, ha sok jó munkásember egységes csapatot alkot, néha ez is kulcs lehet a sikeres szerepléshez. És ebben a csapatban szeretnék fontos embernek számítani. Ha csak ezt a mérkőzést nézzük: nagyon sokat számított a szervezettség, a gyors walesi támadókat kontrollálni tudta a védelem, csupán hosszú labdákkal tudtak próbálkozni. Egy jelentősebb helyzete volt Walesnek a második félidőben, ezt pedig egyedül akaratos, fegyelmezett csapatmunkával lehetett elérni.

– Azért a gól mindig különleges pillanat, és a vb-ezüstérmes Horvátország után kedden Wales kullogott le a Groupama Aréna gyepéről szomorúan, vesztesen – egy Pátkai Máté-gól miatt.
– Mégis, nem az a típus vagyok, aki a góljaival dicsekszik. Jó érzés, persze, de nekem nem ez a fontos. Az visz előre, hogy Budapesten Európa-bajnoki mérkőzést játszhasson a csapat. Ha ezért azt az árat kérné valaki, hogy utólag elveszi tőlem ezt a két gólt, de ott vagyunk az Eb-n, már el is fogadnám az ajánlatot.

– Azért beszéljünk erről a gólról. Megérzett valamit? Azért indult el?
– Alighanem igen, különben nem kerülök oda, de ilyen pillanatokban nem mindig tudatos a döntés, egyszer csak futni kezd az ember, és szerencséje van, elé pattan a labda, és gól lesz akkor is, ha egy védő beleér a lövésébe.

– Az aligha szerencse meg véletlen, hogy megint ön ért oda…
– Része volt a taktikának, hogy az úgynevezett második labdákat, a lepattanókat próbáljuk begyűjteni, ha valaki párharcot vív, legyünk hozzá közel, hátha – ez most bejött. A szünetben is ez volt a téma, és lám, egy ilyen helyzetből született végül a gól. Nem az a játékos vagyok, aki huszonöt méterről hatalmas erővel megcélozza a kaput, mint mondjuk Kleinheisler László, nekem közelebb kell kerülnöm a kapuhoz, hogy gól legyen belőle.

– Kicsit komolyabban: győztes gólt szerzett a horvátok ellen, mégsem volt kezdő a következő mérkőzésen, Azerbajdzsánban. Nem furcsa ez? Nem bántotta a döntés, vagy inkább motiválta?
– Talán azért kezdett Bakiban Kleinheisler László, mert az azeri alacsonyabban rangsorolt ellenfél volt, több támadó szellemű játékost akart Marco Rossi a középpályán. Az is benne lehetett a pakliban, hogy két selejtezőt játszottunk egymás után, ezt is figyelembe kellett venni. A klubomban hozzászoktam ahhoz, hogy amikor sorozatban játszod a meccseket, akkor a rotáció elkerülhetetlen, nem lehet minden mérkőzést végigjátszani, akkor sem, ha szíved szerint azt szeretnéd. Az eredmény a fontos, márpedig hat pontot szereztünk, mondhatjuk tehát, hogy mindkét alkalommal jól sikerült a csapat összeállítása.

– Mennyi pihenője lesz?
– Egy hét, azt a családdal töltöm. Ez nem túl sok, de a klubtársaim már edzőtáboroznak, közelít az Európa-liga-selejtező, hamarosan csatlakozom hozzájuk.

– Kilenc pont… Milyen érzéssel várja az őszi folytatást?
– Jól állunk, de még nincs vége a munkának. Szeptemberben, Szlovákia ellen nagyon fontos mérkőzés vár ránk.

EB 2020, SELEJTEZŐ
4. FORDULÓ
Magyarország–Wales 1–0 (0–0)
Budapest,
Groupama Aréna. Vezette: Jug (szlovén)
Magyarország: Gulácsi – Lovrencsics G., Baráth, Orbán, Korhut – Pátkai, Nagy Á. – Dzsudzsák (Kleinheisler, 70.), Szoboszlai (Bese, 83.), Holender (Varga R., 59.) – Szalai Á. Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Wales: Hennessey – Gunter, A. Williams, J. Lawrence, B. Davies – Allen, Ampadu (M. Smith, 84.) – T. Lawrence (Vokes, 79.), Brooks (H. Wilson, 73.), D. James – Bale. Szövetségi kapitány: Ryan Giggs 
Gólszerző: Pátkai (80.) 

KÖVETKEZIK
Szeptember 6., péntek
 
20.45: Szlovákia–Horvátország
20.45: Wales–Azerbajdzsán
Szeptember 9., hétfő 
18.00: Azerbajdzsán–Horvátország
20.45: Magyarország–Szlovákia

A CSOPORT ÁLLÁSA 
1. MAGYARORSZÁG 4 3 1 6–  4 +2 9
2. Szlovákia 3 2 1 7–  2 +5 6
3. Horvátország 3 2 1 5–  4 +1 6
4. Wales 3 1 2 2–  3 –1 3
5. Azerbajdzsán 3 3 3–10 –7 0
 
2019.12.08 04:13:39

Magyar válogatott S. TÓTH JÁNOS, PUSZTAI VIOLA (Monte-Carlo)

Amancio Amaro élete legszebb négy évének tartja, amikor együtt játszott a Real Madridban a magyar futball-legendával.

2019.12.07 23:45:26

Magyar válogatott S. TÓTH JÁNOS, PUSZTAI VIOLA (Monte-Carlo)

A Világ Sportlegendái-díj ünnepélyes átadásán az Aranycsapat és a Real egykori sztárját posztumusz díjjal tüntették ki.

2019.12.06 23:25:50

Magyar válogatott S. TÓTH JÁNOS, PUSZTAI VIOLA (Monte-Carlo)

Fotók. Videó! Posztumusz díjjal jutalmazzák Puskás Ferencet, az F1-es világbajnok is megnézte a legendás labdarúgó karrierjének emlékeiből rendezett kiállítást.

2019.12.03 21:29:53

Magyar válogatott S. T. J.

A Nemzeti Sport szerdai számából ajánljuk.

2019.12.03 20:49:08

Magyar válogatott THURY GÁBOR

ALAPVONAL. Felvetődik a kérdés: nem kellene-e egy korszerű követelményrendszert bevezetni, s ezen keresztül ellenőrizni az utánpótlásban folyó munka hatékonyságát?