Válogatott: nincs sumákolás, Storck rendszere mindent mér

Vágólapra másolva!
2016.01.19. 20:46
null
Az MLSZ a klubokkal együttműködve állandóan felméri a játékosok állapotát (Fotó: Hegedüs Gábor, archív)
A franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságra kijutó magyar válogatott játékosait különleges, személyre szabott módszerrel teszteli Bernd Storck szövetségi kapitány, aki az ünnepekre is úgy engedte el a keret tagjait, hogy egyéni edzéstervet, ajánlást adott nekik.

„Válogatott szinten erre még nem volt precedens, klubcsapatoknál természetesen volt alkalom, hogy kaptunk programot a téli felkészülésre, amit el kellett végezni. Vannak játékosok, akik elvégzik, és vannak, akik nem, de a futószalagot és a különböző műszereket nem lehet becsapni, úgyhogy ezeket erősen ajánlott elvégezni, hiszen ez a játékosnak a sorsát, a jövőjét szolgálja, az állapotát fejleszti. Nem butaságot adtunk nekik, hanem olyan anyagot kaptak, ami fejleszti őket" – mondta erről Szélesi Zoltán, Storck segítője a Sport TV Mai helyzet műsorában.

A tesztelésekre azért van szükség, hogy minden játékos azt a terhelést kapja, ami a szervezetének egyénre szabva megfelel. A szövetségi edző arról is beszélt, hogyan hangolják össze a válogatottban elvárt feladatokat a klubok elvárásaival.

„Ehhez az is kell, hogy az MLSZ jó kapcsolatban legyen az NB I-es klubokkal. Voltak tárgyalások, és hála az égnek minden klub segíti az MLSZ munkáját. Próbálunk egységes tesztelő rendszert, egységes pulzusmérő rendszert kialakítani, hogy az eredményeket össze lehessen hasonlítani, és teljesen egyértelmű eredményeket mutassanak. Van két különböző cég, amelyeknek az eredményei lehet, hogy eltérnek egymástól, ezt is megpróbáljuk egy kalap alá hozni, ha van rá lehetőség" – árulta el Szélesi.

Az edző a válogatott felkészülési programja kapcsán elmondta, több felkérés közül válogathatott a szövetség, de nem akartak kisebb csapattal játszani, ezért esett a választás márciusra Horvátországra.

„Gyenge ellenfél ellen nem motiválja úgy magát az ember, nem jönnek ki azok a pluszok, ami egy horvát válogatott ellen mondjuk biztosan ki fog jönni" – magyarázta Szélesi, aki szerint a válogatotton belüli hangulat már a Norvégia elleni pótselejtező előtt javult, a játékosok magabiztosabbak lettek és érzik, hogy nagy sikert érhetnek el.

„Valami olyat értünk el, amibe ha belekapaszkodunk, innentől kezdve az esélytelenek nyugalmával mindenki ki tudja magából adni ténylegesen a 100 százalékot" – mondta Szélesi.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik