Marco Rossi: Nyerni megyünk, ezúttal mindkét mérkőzésre

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.03. 16:24
null
Marco Rossi győzelemért kel útra a válogatottal Finnországba (Fotó: Török Attila)
Sajtótájékoztatót tartott a magyar labdarúgó-válogatott a Finnország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzés előtt. Marco Rossi szövetségi kapitány elmondta, mindkét mérkőzésen a győzelem a célja, s jelenleg az idő a legnagyobb ellensége. A sajtótájékoztatón bemutatták a válogatott új mezét, és szót kapott a Bundesliga góllövőlistáját vezető Szalai Ádám, valamint a Mol Vidi védője, Fiola Attila is.

A magyar válogatott szombaton Finnország ellen először lép pályára Marco Rossi szövetségi kapitány irányítása alatt. A szakvezetőnek már a kerethirdetés után változtatnia kellett a meghívottak listáján. A ferencvárosi Botka Endre megsérült, helyette az Újpest védője, Litauszki Róbert került be a keretbe.

A sajtótájékoztató apropója azonban nem – csak – ez, sokkal inkább a finnek elleni első Nemzetek Ligája-mérkőzés volt.

Mi lesz a finn–magyar Nemzetek Ligája-mérkőzés eredménye?

Szép játékkal nagy győzelem Rossi debütálásán kibrusztolt siker A döntetlen a realitás Nagy csatában kikapunk Esélyünk se lesz Szavazok
Eredmények állása

Marco Rossi mellett Szalai Ádám és Fiola Attila állt az újságírók rendelkezésére.

„Úton van Telkibe Kádár Tamás, Gulácsi Péter és Stieber Zoltán is, utóbbi holnap csatlakozik, és vele lesz teljes a keret. Holnap és holnapután dupla edzés lesz, pénteken indulunk Tamperébe, szombaton pedig jön a mérkőzés” – kezdte Marco Rossi.

Elsőként Borbola Bence, lapunk munkatársa kérdezte a kapitányt, és a válogatottnál kialakítani tervezett hangulatról érdeklődött.

„A futball nem különbözik a más munkahelyektől, az a cél, hogy az ember szívesen járjon dolgozni. Szeretnénk jó hangulatú közösséget kialakítani” – hangzott a felelet.

„A rendelkezésre álló egy hét nem sok idő, sőt, jelenleg a fő ellenség épp az idő. Korábban klubcsapatokat edzettem, ahol több idő volt felkészíteni a csapatot. Az elődeimmel szemben is ez a hátrányom jelenleg, de bízom a játékosokban, akik vannak annyira profik, hogy az idő rövidsége ellenére is sikerüljön a tervünk” – felelte Rossi arra a kérdésre, hogy mire lehet elegendő az egy hét a kerettel.

„Milyen eredménnyel lenne elégedett a kapitány, hány pontot tervezett a következő két mérkőzésre?” – hangzott az újabb kérdés.

„Az előttünk álló ellenfelünktől függetlenül mindig úgy kell felkészíteni a csapatot, hogy nyerni megyünk, ez alkalommal mindkét meccsre. Minden tiszteletem mellett, aki nem győzelemre készíti fel a csapatát, az már a találkozó előtt elveszítette a mérkőzést” – válaszolta Rossi.

Az utolsó előtti kérdés a kapitány és a szurkolók közötti kapcsolattartásra vonatkozik, miután Rossi láthatóan igyekszik a közösségi felületeken aktív lenni a drukkerek felé.

„Nem én kezelem a saját profilomat, hanem az unokatestvérem. A futball a szurkolókért van, nélkülük nincs értelme az egésznek. Az első hazai meccsünket sajnos szurkolók nélkül kell lejátszanunk, ezért is fontos, hogy kapcsolatban legyünk velük.”

Az utolsó kérdés a védelemre vonatkozott: mekkora problémát okoz Botka Endre kiválása, illetve mi lehet a megoldás nélküle a védelem bal oldalán?

„Nemcsak Botka, Korcsmár Zsolt is sérült, Guzmics Richárd jöhetett volna még szóba, de ő Kínában keveset játszik, ezért esett Litauszkira a választás. A védelem ettől függetlenül rendben van, nem aggódom a játékosállomány miatt” – felelte a kapitány.

A sajtótájékoztató a válogatott új mezének bemutatásával folytatódott, majd következett Szalai Ádám és Fiola Attila.


Először Szalai kapott szót, aki elmondta, jól érzi magát, örül, hogy sérülésmentes felkészülésen van túl, örömmel és motiváltan várja az előttünk álló két mérkőzést.

„Örülök, hogy nincsenek már barátságos mérkőzések, és a Nemzetek Ligája indulásával két lehetőségünk is van, hogy kijussunk az Eb-re” – kezdte Szalai, majd Fiola is köszöntötte az egybegyűlteket.

„Én is jól érzem magam, nagyon hosszú időszak áll mögöttem a Vidivel, és ugyan nem sikerült bejutnunk a BL-csoportkörébe, az Európa-ligában azért ott vagyunk” – mondta a fehérváriak védője.

A 2016-os Eb óta a válogatott 18-ból 11 mérkőzést elvesztett. Szalaitól azt kérdezték, hogy miben látja ennek az okát, ám a Hoffenheim csatára röviden emlékeztette a kollégát arra, hogy erről ő egyszer már beszélt...

„Nem túl szerencsés, hogy megint új kapitánnyal vágunk neki egy sorozatnak. Öt napunk van felkészülni, de motivált vagyok, és remélem, hogy a válogatottal ismét sikeresek leszünk. Motivált vagyok, igyekszem a saját teljesítményemre koncentrálni” – mondta Szalai.

Szalai Ádám motiváltan érkezett a válogatotthoz (Fotó: Török Attila)
Szalai Ádám motiváltan érkezett a válogatotthoz (Fotó: Török Attila)

„Most érkeztünk meg, ezért elemzés, taktikai felkészítés még nem volt. A magam részéről én a görögöket jobban ismerem, őket tartom erősebbnek” – felelte Szalai a két ellenfélre vonatkozó kérdésre.

„Csatlakozom Adámhoz, még nem sokat tudok mondani, de én is úgy gondolom, hogy a görögök lesznek az erősebbek” – tette hozzá Fiola.

A Bundesliga góllövőlistáját vezető Szalai a formáját firtató kérdést kapott.

„Nem lehet a klubot és a válogatottat összehasonlítani. A klubnál hosszú felkészülésen vagyunk túl, itt meg öt új arcot láttam a válogatottnál, és csak öt napunk lesz a felkészülésre. Mindenesetre igyekszem a legjobbamat nyújtani” – reagált Szalai.

Dzsudzsák Balázs hiányára vonatkozó kérdésre Szalai elárulta, mindentől függetlenül ő egy ideje vezérként tekint magára a nemzeti csapatnál.

„Egy ideje már úgy jövök a válogatotthoz, hogy nekem itt vezérszerepem van. Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy Balázsnak olyan képességei vannak, amelyekre mindig szüksége van a válogatottnak, remélem, hogy mihamarabb talál magának klubot, és segíteni tudja majd a jövőben a nemzeti csapatot” – fogalmazott Szalai.

„Most találkoztunk először a stábbal, négy nap alatt nem lehet csodát tenni, de mi igyekszünk a magunk részéről mindent megtenni, hogy jó eredménnyel zárjuk a mérkőzéseket” – felelte Fiola a sajtótájékoztató utolsó kérdésére, amely azt firtatta, vajon kisebb-e a nyomás a csapaton az új szakmai stáb miatt.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:

Dibusz Dénes (Ferencváros)
Gulácsi Péter (RB Leipzig)
Kovácsik Ádám (Mol Vidi FC)

Védők:
Kádár Tamás (Dinamo Kijev)
Vinícius (Mol Vidi FC)
Lang Ádám (CFR Cluj)
Bese Barnabás (Le Havre)
Lovrencsics Gergő (Ferencváros)
Fiola Attila (Mol Vidi FC)
Litauszki Róbert (Újpest FC)
Tamás Krisztián (Mol Vidi FC)

Középpályások:
Kleinheisler László (FK Asztana)
Kalmár Zsolt (DAC)
Kovács István (Mol Vidi FC)
Pátkai Máté (Mol Vidi FC)
Nagy Ádám (Bologna)
Nagy Gergő (Bp. Honvéd FC)

Támadók:
Szalai Ádám (Hoffenheim)
Sallai Roland (SC Freiburg)
Sallói Dániel (Sporting Kansas City)
Stieber Zoltán (D.C. United)
Varga Roland (Ferencváros)
Eppel Márton (Kajrat Almati)

NEMZETEK LIGÁJA, C-LIGA
2. CSOPORT
Szeptember 8., szombat
18.00, Tampere: Finnország–MAGYARORSZÁG
20.45: Észtország–Görögország
Szeptember 11., kedd
20.45, Budapest, Groupama Aréna: MAGYARORSZÁG–Görögország
20.45: Finnország–Észtország
Október 12., péntek
20.45, Athén: Görögország–MAGYARORSZÁG
20.45: Észtország–Finnország
Október 15., hétfő
20.45, Tallinn: Észtország–MAGYARORSZÁG
20.45: Finnország–Görögország
November 15., csütörtök
20.45: Görögország–Finnország
20.45: Budapest, Groupama Aréna, MAGYARORSZÁG–Észtország
November 18., vasárnap
20.45: Budapest, Groupama Aréna, MAGYARORSZÁG–Finnország
20.45: Görögország–Észtország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik