Válogatott: komoly gondokat okozhat Storcknak a védelem összeállítása

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2017.08.15. 11:29
null
Kádár Tamás biztos pont, minden más kérdéses még (Fotó: Szabó Miklós)
Hiába szeretné felfrissíteni keretét Bernd Storck szövetségi kapitány, a német szakember nincs könnyű helyzetben, mert a hátvédsor összeállításánál is jelentős akadályokba ütközik.

 

Figyelemfelkeltő mondatok voltak. „Most ismét megpróbáljuk a játékosokat professzionálisabban felkészíteni, és talán visszatérünk a korábbi erősségeinkhez. Kompaktabb csapat, szorosabb védekezés, közelebb egymáshoz, és nem annyira a támadásokra és a gólszerzésre fókuszálva, inkább elsősorban elkerülendő a kapott gólt.” Ezt mondta Bernd Storck a napokban a Sport Televízió kamerái előtt (bővebben itt). De mire gondolt pontosan a kapitány?

VARIÁCIÓK A VÉDELEMRE

Az elmúlt időszakban többféleképpen is felállt a válogatott védelme. A jelenleg rendelkezésre álló labdarúgók közül talán ezek a négyesek tűnnek a legerősebbnek, listánkban elöl az általunk legmasszívabbnak, hátul a leggyengébbnek vélt összeállítás szerepel. Az andorrai kínos (1–0) vereség alkalmával a Bese, Vinícius, Lang, Tóth Bence négyes kezdett. Adódik a kérdés, Bernd Storck ezúttal kiknek szavaz bizalmat augusztus 31-én a lettek, és szeptember 3-án a portugálok ellen.

BeseGuzmicsKádárKorhut
FiolaGuzmicsLangKádár
BesePintér Á.KádárKorhut
FiolaLangKádárKorhut

Emlékezhetünk, az 54 esztendős tréner szövetségi kapitányi kinevezése óta úton-útfélen hangoztatta, hogy szakítani szeretne elődje, a Dárdai Pál által előnyben részesített, kontratámadáson alapuló taktikával. Nála a labdáé, a labdatartásé a főszerep. A tréner erre példát is mondott a kamera előtt üldögélve: „Dárdaival úgy nyert a csapat Feröeren, hogy ötvennyolc százalékban az ellenfélnél volt a labda. Legutóbb az oroszok ellen hatvanöt százalék volt a labdabirtoklásunk, mert én szeretem, ha mi döntjük el, mi legyen a labdával, és nem az ellenfél, szétesett a védelmünk, és a labdavesztéseknél jöttek a bajok. Most visszatérünk az alapokhoz, a védekezéshez, és abból kell gólokat szerezni, ahogyan azt az Eb-n is tettük. Mindenképpen változtatnunk kell.”

De min? És hogyan? Legfőképpen kikkel?

Hétfői lapszámunkban a válogatott csatárproblémáit elemeztük, ezúttal a hátsó alakzatot vettük górcső alá, hiszen ezen a téren sem állunk túlzottan jól. Hol van már az Európa-bajnoki selejtezőn és az Eb-n látott masszív védősor? A válogatott az utóbbi időben mindennek elmondható, csak stabilnak nem. A jövő évi oroszországi világbajnokságra nem sok esélyünk maradt kijutni. Talán a szövetségi kapitány is felteszi magának a kérdést, hogy mikor húzzon vonalat, mikor kezdje el a jövőt építeni, ha nem most? Augusztus 31-én Lettországot, szeptember 3-án Portugáliát fogadjuk, s nem tudni, Bernd Storck kapitány kivel képzeli el a jövő válogatottjának védelmét.

Nem gondolnánk, hogy a német tréner a hadrenden változtatna, minden valószínűség szerint marad a négyvédős felállás. Ebben (nagyjából) két labdarúgónak biztos a helye: a Dinamo Kijevben immár alapembernek számító Kádár Tamásnak, valamint a hosszú idő után ismét egészséges Guzmics Richárdnak. Ha Kádár Tamás a bal oldalon jut szerephez, középre kell találni valakit, ha belül kezd, akkor a bal szélre. Ez utóbbi megoldás talán egyszerűbbnek tűnik, Korhut Mihály személyében légiósként sokat játszó hátvédünk van, aki nemzetközi kupamérkőzéseken is szerephez jut.

Meglepődnénk, ha a közelgő kerethirdetésnél Bernd Storck jelentős vérfrissítést tartana szükségesnek a védők között – már csak azért is, mert nincs honnan merítenie. Külföldi bajnokságokban alig van futballistánk, idehaza pedig egyetlen fiatal sem tépi le a mezt Guzmics Richárdékról. Mert kit is lehetne bátran mély vízbe dobni – tegyük fel – Portugália ellen?

A Honvédból Baráth Botondot? Az Újpestre visszatérő Litauszki Róbertet? A diósgyőri Tamás Márkot? A Puskás Akadémiából Poór Patrikot? Netán Paksról Szabó Jánost?

Hazai viszonylatban mindannyian remek futballisták, ám nemzetközi szinten több kell.

SZAVAZÁS

Milyen összeállításban szerepeljen a magyar válogatott védelme a lettek és a portugálok ellen?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Véletlenül sem szeretnénk megvédeni a válogatott szakmai stábját, ám a probléma sokkal összetettebb, végtére is miért nem képes a magyar futball kinevelni legalább egy-két olyan futballistát, aki európai középcsapatban is megállja a helyét? Nézzünk szét szomszédainknál: a szlovákok topklubokba adnak el légiósokat, az osztrákok szintén sokkal jobban állnak nálunk, az ukránokról, románokról, szerbekről és horvátokról ne is beszéljünk. Nálunk már az is nagy szó, ha valaki a francia másodosztályban állandó játéklehetőséghez jut, mint Bese Barnabás.

A kérdés tehát egyszerű: kik alkossák a jövő válogatottjának a védelmét?

Nehéz erre választ adni. A csapatrészt mindenesetre nem ártana a lehető leggyorsabban gatyába rázni, Cristiano Ronaldo szeptember elején a Groupama Arénában aligha kérdezi meg, hogy beleadhat-e apait-anyait.

A BEVETÉSRE VÁRÓ MAGYAR HÁTVÉDEK IDEHAZA ÉS KÜLFÖLDÖN

KÁDÁR TAMÁS
Életkor: 27
Klubcsapata: Dinamo Kijev (ukrán élvonal)
Válogatottság/gól: 39/0
Az elmúlt idényben szerződött Ukrajnába, klubváltása alaposan megosztotta a közvéleményt. Eleinte kevesebbet játszott, ám remek felkészülés van mögötte, a szakmai stáb pedig immár bízik benne, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a Dinamo eddigi öt bajnokijából ötöt végigjátszott. Ott a helye a magyar válogatott kezdőcsapatában.

GUZMICS RICHÁRD
Életkor: 30
Klubcsapata: Jenpien Funde (kínai élvonal)
Válogatottság/gól: 22/1
Súlyos sérülése miatt hónapokat volt kénytelen kihagyni, jó hír vele kapcsolatban, hogy már teljes értékű játékos. Annak ellenére is, hogy a közelmúltban fejsérülést szenvedett, hat öltéssel kellett összevarrni a sebet. Bernd Storck alighanem örömmel hívja meg ismét a válogatott keretbe, Lettország ellen ott lehet a kezdőcsapatban, térdsérülése már a múlté.

LANG ÁDÁM
Életkor: 27
Klubcsapata: Dijon (francia élvonal)
Válogatottság/gól: 21/1
A hétvégén a kezdőcsapat tagja volt a Monaco ellen hazai pályán 4–1-re elveszített találkozón, a magyar válogatott védőjének sajnos finoman fogalmazva sem ment jól a játék. A negyedik kapott gólt követően, az 54. percben lecserélték, amely aligha tett jót az önbizalmának. Saját bevallása szerint nagyszerű felkészülésen van túl, az erejével nincs probléma.

BESE BARNABÁS
Életkor: 23
Klubcsapata: Le Havre (francia másodosztály)
Válogatottság/gól: 7/0
Alapember a Le Havre együttesében, és ez akkor is nagy szó, ha a csapat csupán a másodosztályban szerepel. Bese Barnabás leginkább a védelem jobb oldalán jut szóhoz. Gyorsaságával, lendületességével többször is hasznára van a támadásoknak. A Le Havre élcsapat a ligában, idén is a feljutás a célja, eddig háromból három bajnokit nyert meg. A fiatal magyar hátvéd hosszú távon a válogatottban is alapember lehet.

KORHUT MIHÁLY
Életkor: 28
Klubcsapata: Hapoel Beer-Seva (izraeli első osztály)
Válogatottság/gól: 9/0
Izraelben a bajnokság még nem kezdődött el, így Korhut Mihály egyelőre a nemzetközi színtéren lejátszott mérkőzéseken edződik. Ott remekül helytáll, a korábbi debreceni védő a Bajnokok Ligája selejtezőjében a Honvéd és a bolgár Ludogorec elleni találkozókon is pályán volt. Korhut Mihály a válogatottban a védelem bal oldalán juthat szóhoz, ebben az esetben Kádár Tamás behúzódhat középre, ami stabilitást adhat a csapatnak.

FIOLA ATTILA
Életkor: 27
Klubcsapata: Videoton (magyar első osztály)
Válogatottság/gól: 19/0
Hosszú idő után ismét kilencven perceket játszik klubjában. A válogatottban többnyire a védelem jobb oldalán szerephez jutó futballista jelenleg belső védő a Videotonban, a csapat legutóbbi két bajnokiján az első perctől az utolsóig pályán volt. Kérdés, Bernd Storck kivel képzeli el a jövőt, s a nemzeti együttesben ismét Fiola Attila lesz-e a jobb oldali bekk vagy a Franciaországban megbízható teljesítményt nyújtó Bese Barnabás.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik