Válogatott: Kocsis Sándorra és az Aranycsapatra emlékeztek a bazilikában

Vágólapra másolva!
2017.09.20. 14:21
null
Tisztelgés a bazilikában (Fotó: Földi Imre)
Kocsis Sándor olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes labdarúgóra, az Aranycsapat 88 éve született kiváló csatárára emlékeztek szerda délelőtt sírjánál, a Szent István-bazilika altemplomában.

Az Aranycsapat Emlékév keretében megtartott eseményen a Ferencváros, a Bp. Honvéd, majd az FC Barcelona színeiben játszó Kocsis Sándor életműve előtt tisztelgett Sárfalvi Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős helyettes-államtitkára, Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök, Szöllősi György, a magyar futballhagyomány és a Puskás-ügyek nagykövete, Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Emlékév Testület elnöke és ifj. Buzánszky Jenő sportszervező.

A rövid megemlékezésen Lomnici Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy az olyan kis nemzetek esetében, mint a magyar, a tudósok, a művészek és a sportolók jelentik a kitörési pontot.

„Ha valaki bárhol a világban azt hallja, hogy Kocsis, Puskás, Czibor és Grosics, rögtön tudja, hogy Magyarországról van szó. Ezért az Aranycsapat tagjai megérdemlik, hogy emléküket ápolva visszaadjunk nekik valamit azért, hogy az évszázad mérkőzésén elért győzelmükkel világhírnevet szereztek az országnak” – fogalmazott.

Szöllősi György beszédében kiemelte: Kocsis Sándor az 1954-ben elért 11 találatánál csak egyszer, négy évvel később tudtak többet szerezni egy tornán, a meccsenkénti gólátlagot tekintve még mindig ő a legjobb. Hozzátette: a kiváló csatár életútját tragikus fordulatok kísérték.

Felidézte, hogy a Ferencváros játékosaként húszévesen behívták katonának, és hűtlenségre kényszerítették, mivel csak a Bp. Honvéd futballistájaként maradhatott élvonalbeli játékos. Megemlítette azt is, hogy a Barcelonával Vásárvárosok Kupáját nyerő Kocsis számára később nagy törést jelentett, hogy nem tudott beilleszkedni Katalóniában, így erős honvágya miatt visszavonulása után hitehagyott, mélabús emberként élte mindennapi életét.

„Az emigráns játékosok közül orvosi kezelése miatt a hetvenes években elsőként ő jött vissza Magyarországra, de a hazatérés még jobban felzaklatta, majd a barcelonai kórházban a magyar pártállam titkosrendőreitől rettegett” – elevenítette fel a múltat Szöllősi, aki szerint egyelőre nem bizonyított, hogy reális volt-e a félelme, de egyes visszaemlékezések szerint ez kergette őt a halálba.

Lomnici Zoltán és Szöllősi György az MTI-nek elmondta: az Aranycsapat Emlékév keretében az egész Kárpát-medencére kiterjedő vetélkedőt rendeznek majd az Aranycsapatról általános és középiskolásoknak, útjára indul egy vándorkiállítás is, megünneplik több játékos születésének kerek évfordulóját, az eseménysorozat lezárása pedig az új Puskás Ferenc Stadion átadása lesz 2019-ben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik