Válogatott: „Ez meleg volt!”, „Elfáradtunk vagy ellustultunk?” – orosz lapszemle

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2020.09.07. 08:24
null
„Tisztelegnünk kell a magyarok edzője előtt, akinek cseréi meglepetést okoztak!” (Fotó: Szabó Miklós)
Mint arról beszámoltunk, a magyar labdarúgó-válogatott 3–2-es vereséget szenvedett a Puskás Arénában az orosz válogatottól a Nemzetek Ligája B-liga 2. fordulójában. A fordulatokat sem mellőző találkozót az orosz lapok többféleképpen tálalták, értelmezték. Ezekből mutatunk be néhányat.

 

„Huh, ez bizony meleg volt… Az orosz válogatott túlélte a háromgólos hátrányba kerülve magukra találó magyarok nagyszerű hajráját, megnyerte a meccset, és vezeti Nemzetek Ligája-csoportját” – állapítja meg a Szportsz.ru.

AZ ÁLLAMI HÍRÜGYNÖKSÉG IS INKÁBB KRITIKUS

A TASZSZ hírügynökség a szakvezető összegzéséből kiemelte, hogy a Puskás Arénában nézők nélkül rendezett meccsen az orosz válogatott 3–0-s vezetését követően, hatvan perc után kiengedett, aminek csaknem megfizette az árát, a hajrában végrehajtott cserékkel azonban sikerült egy gólt megőriznie előnyéből.
„Úgy tűnt háromgólos vezetésünknél, hogy a mérkőzés innen már csupán formalitás lesz, de a magyarok karaktert mutattak, és kihasználták a vendégek védekezésben elkövetett hibáit" – írta összefoglalójában az állami hírügynökség az MTI beszámolója szerint.

„Oroszország majdnem eldobta a győzelmet 3–0-ról Magyarország ellen, ám mivel összejött a siker, vezeti a csoportját a Nemzetek Ligájában” – írja kissé kritikus felütéssel a Szport 24. A cikkbe kattintva aztán hamar értelmet nyer az érces narratíva: Magyarországot a csoport „előzetesen leggyengébb csapataként” jellemzi a lap, amely aztán kiemeli, a találkozó elején Szoboszlai Dominik beadása komoly zavart keltett az orosz védelemben. Hiába a győzelem, a Szport tudósításának utolsó előtti bekezdése így indul: „A két győzelem tökéletes kezdésnek tűnik, ám a magyarok elleni játék több mint riasztó lett a végére. A csapatnak össze kellett volna roppantania az ellenfelét, kiütéses győzelmet aratva – ehhez képest majdnem kiengedte a sikert a kezéből.”

A legnagyobb orosz sportoldalnak számító Szport-Ekszpressz a budapesti győzelem jelentőségét hangsúlyozta, kiemelve, hogy bár a Nemzetek Ligája nem elsődleges sorozat a válogatottak és a szurkolók számára sem, jelentősége van a világbajnoki kvalifikációban – akár egyenesúton, akár a ranglistahelyezések miatt. „A szkeptikusok majd azzal kritizálják az egygólos sikert, hogy a magyarok még csak készülnek a bajnoki idény rajtjára, nálunk pedig már javában zajlik az. Ez igaz, de a házigazda épp a második félidőben játszott jobban, tehát bírta erővel. Lehet, hogy a körülmények kedveztek most Oroszországnak, de kár lenne gyengíteni a siker értékét” – olvasható a beszámolóban.

A Kommerszant című napilapszerzője ugyanezen a vonalon gondolkodik tovább. Szerinte bár kétségtelenül remek rajtot vett az orosz csapat, októberre, az NL következő két körére (Törökországot, majd Magyarországot fogadják), az az előnyük elvész, hogy már hetek óta játékban lehettek a labdarúgóik. „A mérkőzés elején úgy tűnt, a magyarok hasonlóan jó formát mutatnak, mint a törökök ellen – megvoltak a lehetőségeik. De a mieink visszatámadtak és hála az égnek a vezetés is összejött.” A Kommerszant szerint ezt követően meglepően simán alakult a játék képe, egészen a második félidő közepéig… „A végén a védelem talán túlságosan is megnyugodott, elnézett egy gyors indítást, majd a csereként beállt Nikolics Nemanja betörését is az ötös előterébe”, „Ám az orosz futballra jellemző óvatos, pragmatikus hozzáállás segített a hajrában kivédekezni a magyar támadásokat, annak ellenére is, hogy a kényelmes előnyből szorítónak ható, egyetlen gól maradt.”

„A magyar válogatott a második félidőben jelentős erőket megmozgatva csaknem ledolgozta tetemes hátrányát. Három gól a szerbek ellen, újabb három Magyarországon, ez kifejezetten biztató a jövőre nézve” – összegzett a szintén az optimistább irányvonalat képviselő Russia Today.

Csercseszovnak régi varsói ismerőse (játékosa), Nikolics Nemanja is okozott némi fejfájást (Fotó: Balogh László)
Csercseszovnak régi varsói ismerőse (játékosa), Nikolics Nemanja is okozott némi fejfájást (Fotó: Balogh László)

„Kontrasztzápor: a válogatott előbb leiskolázta a magyarokat, majd majdnem elengedte a győzelmet” – fogalmaz a Moszkovszkij Komszomolec sportrovata. „A házigazdák 3–2 után kétszer olyan gyorsan futottak, megérezték a vér szagát – de szerencsére az orosz labdarúgás természetes erénye, hogy amikor kell, képesek vagyunk megvédeni a szűk előnyt. A mieink felnéztek az eredményjelzőre és felébredtek. Aki csak a meccset látta, azt hihetné, nem is egy Nemzetek Ligája B-ligameccset láttunk, hanem azt az Európa-bajnoki pótselejtezőt, amelyre a koronavírus előtt készültünk” – dicséri a meccs tempóját a moszkvai lap.

„A második félidő elején a vendégek háromgólosra növelték az előnyt, utána vagy elfáradtak vagy ellazultak. Erre pedig a végén majdnem ráfizettek” – írja a Szovjetszkij Szport a címlapján, majd a cikkbe kattintva az alábbiakat olvashatjuk

„Az első félidő eredménye nem tükrözte a játék menetét, de szerencsére nekünk kedvezett. A hazaiak a 45 perc végén, majd 3–0-nál is többször nyomás alá tudták helyezni az orosz védelmet és Sunyin kapuját, ám szerencsére a technikai képzettségük és ügyességük nem tette lehetővé, hogy igazán meglepjék a mieinket” – fogalmazott a lap tudósítása. „Becsületükre legyen mondva, a második félidőben sem álltak le, Sallai Roland pedig ügyesen átemelte a kapujából kimozduló Sunyint. (...) Felpezsdült a hazaiak játéka, ütötték-vágták a védelmet, Bese Barnabás igazi légiveszély volt, Csercseszov régi ismerőse, Nikolics Nemanja pedig ki is fogott a kapuson, így nyolc perc alatt óriásit fordult a játék képe”. „A vége ideges lett, de így is sikerült megszerezni a győzelemért járó három pontot” – zárul a beszámoló.

Az Izvesztyija elégedetten nyugtázta honlapján a budapesti győzelmet, viszont bírálta is a válogatottat, amiért háromgólos előnyét csaknem teljesen elfecsérelte. „Tisztelegnünk kell a magyarok edzője előtt, akinek cseréi meglepetést okoztak és a vendéglátók játékának felgyorsulását hozták. Erre pszichológiailag nem voltunk felkészülve, két gólt is kaptunk, és nehézzé vált visszaszereznünk az irányítást. 3–2-es állásnál az orosz csapat kezdett pánikba esni, a magyarok pedig szinte a mérkőzés végéig beszorítottak minket a saját térfelünkre, bár már nem jutottak el igazán veszélyes helyzetig" – olvasható a Marco Rossinak szóló bók az Izvesztyija cikkében.

Bővebben itt olvashat a mérkőzésről!

NEMZETEK LIGÁJA
B-LIGA, 3. CSOPORT
2. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–OROSZORSZÁG 2–3 (0–2)

Budapest,
Puskás Aréna, zárt kapuk mögött. Vezette: Mariani (olasz)
Magyarország:
Gulácsi – Orbán, Lang, Szalai A. – Bese, Sigér (Kalmár, a szünetben), Nagy Á., Szoboszlai (Cseri, 82.), Holender – Sallai R., Szalai Á. (Nikolics, 67.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Oroszország: Sunyin – Fernandes, Szemjonov, Dzsikija, Kudrjasov – Ozdojev, Zobnyin, Ionov (Karavajev, 75.) – An. Mirancsuk (Gazinszkij, 67.), Dzjuba, Kuzjajev (Zsirkov, 57.). Szövetségi kapitány: Sztanyiszlav Csercseszov
Gólszerző: Sallai R. (62.), Nikolics (70.), ill. An. Mirancsuk (15.), Ozdojev (34.), Fernandes (46.)

A csoport másik mérkőzésén
Szerbia–Törökország 0–0

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Oroszország 2 2 6–3 +3 6
2. MAGYARORSZÁG 2 1 1 3–3 0 3
3. Törökország 2 1 1 0–1 –1 1
4. Szerbia2111–3–21
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik