Válogatott: Leekens megnézte a DAC magyar játékosait

Vágólapra másolva!
2017.11.29. 09:23
null
Georges Leekens éjjel-nappal a magyar válogatott sikeréért dolgozik (Fotó: Szabó Miklós)
Georges Leekens, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya Dunaszerdahelyen járt, hogy megtekintse a DAC bajnoki mérkőzését. A belga tréner le volt nyűgözve a szurkolóktól, s reméli, a válogatott is hasonló hangulatban játszhatja mérkőzéseit.

„Mindenekelőtt rengeteg mérkőzést nézek meg, mint például most is Szlovákiában. Szombaton a Vasas–Debrecen találkozóra látogattam el, hogy minél több információt szerezzek a magyar labdarúgásról és a külföldön szereplő futballistákról is. Vasárnap a klubtulajdonos meghívására érkeztem Dunaszerdahelyre, és még kell mondanom, hogy az első perctől az utolsóig fantasztikus volt a stadionbeli hangulat. A találkozó kissé ideges hangulatú volt, de legalább lesz összehasonlítási alapom arról, hogy milyen színvonalú a szlovák és a magyar élvonal” – idézi a DAC hivatalos honlapja Georges Leekenst.

„A csapatnak magyar futballistái is vannak, őket akartam látni. A magyar válogatott Costa Rica elleni felkészülési mérkőzését a DAC tulajdonosa mellett néztem végig, így született meg a Dunaszerdahelyre való meghívás. Orbán Viktor miniszterelnök és Csányi Sándor, a magyar futballszövetség elnöke is mellettünk foglalt helyet. Az itteni gárda kötelékéhez három magyar futballista is tartozik, és számomra érdekes tudni, melyik bajnokságban és milyen szinten szerepelnek. Az elkövetkező hetekben igyekszem minél több mérkőzést és játékost megtekinteni.”


A vasárnapi, Nitra elleni gól nélküli találkozón Kalmár Zsolt és Vida Kristopher kezdő volt, Mervó Bence pedig csereként lépett pályára.

„Nem elég egy meccset megnézni ahhoz, hogy az ember reális véleményt alkothasson a szlovák vagy a magyar élvonal színvonalát illetően. Egy találkozó alapján nem lehet ítélni. Igen, Kalmár és a többi magyar futballista miatt érkeztem, de mindenkit szemügyre veszek. Ezt természetesen nem csak én csinálom, hiszen több ember is segít nekem ebben. Ez hatalmas munka, de úgy vélem, segíthetünk egymásnak. Ezért beszéltem Rossi vezetőedzővel is, akivel érdekes eszmecserét folytattunk. Szerintem kölcsönösen segíthetünk egymásnak, amikor a klub futballistái meghívót kapnak a magyar válogatottba.”

„Nem hagyom, hogy bármi, akár a politika is befolyásoljon, és csak látni szeretném a futballistákat. Kalmár saját maga is tisztában van vele, hogy nem ez volt a legjobb mérkőzése, mivel nagyon harcos, feszült hangulatú és kevés helyzetet hozó kilencven perc van mögötte. Megeshet, azért volt ideges, mert a szövetségi kapitány jelen volt az összecsapáson. Tudom, hogyan gondolkodnak ilyenkor a játékosok, néha túlzottan is bizonyítani akarnak.”

„Szükségünk van a dunaszerdahelyi szurkolókra és a támogatásukra is. Nagyon tetszett a viselkedésük és az, hogy első perctől az utolsóig buzdították a csapatot. Övék a szívünk, és nagyon bízom benne, hogy a magyar válogatott is ilyen szurkolás közepette futballozhat majd.”

„A Costa Rica elleni mérkőzésen találkoztunk először Marco Rossival. Az a véleményem, hogy sok jót letett már az asztalra, és ennél a klubnál is jól dolgozik. A foci nem küzdelem, hanem esemény. Élveznünk kell, de ugyanakkor keményen edzeni is, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújthassuk a pályán. Ebben tudnak nekünk segíteni a sok tapasztalattal rendelkező klubedzők.”

„Szeretném, hogy a válogatott sikeres legyen, azért azonban keményen meg kell dolgozni. Egy dolog beszélni róla, másik pedig cselekedni. Éjjel-nappal azért dolgozom, hogy segíthessek az együttesnek. A sikerhez vezető úton hinni kell valamiben, megdolgozni azért, hogy az álmok beteljesülhessenek. Van némi tapasztalatom a szövetségi kapitányi poszttal, így kijelenthetem, hogy a siker nem a szerencse dolga. Hinni kell abban, hogy képesek vagyunk elérni a legmagasabb szinteket is. Ehhez azonban lépésről lépésre kell haladnunk. Tisztelnünk kell a múltat, ugyanakkor kijelenthető, hogy ez az esztendő nem volt túl sikeres a magyar válogatott számára. Jövőre szeretnénk rögtön az elejétől egy jó csapat kialakításán dolgozni, hogy a szeptemberi tétmérkőzésekre felkészültek legyünk. Erre a célra fogjuk felhasználni a barátságos meccseket, hiszen egy jó együttest nem lehet néhány hónap alatt összerakni.”

„A magyar emberek szeretik a focit, de gyűlölni is tudják egy-egy vereség után. Az Eb-re való kijutást és a csoportból való továbbjutást Budapest utcáin tömegek ünnepelték, és bízom benne, hogy az irányításom alatt az ország újra átélhet valami hasonlóan csodálatos eseményt. Ha ez sikerülne, akkor mindenki boldog lesz”
– zárta mondandóját a 68 esztendős szakember.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik