UEFA: a Nemzetek Ligájával megvalósult Berzi Sándor terve

SZ. GY.SZ. GY.
Vágólapra másolva!
2017.09.21. 13:05
null
Berzi Sándor örül annak, hogy az UEFA-nál hozzá hasonlóan gondolkoznak (Fotó: Koncz György)
Berzi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség alelnöke üdvözölte az UEFA Nemzetek Ligájára vonatkozó törekvéseit, amelyek egybecsengenek azzal, amit 17 évvel ezelőtt ő maga is elképzelt.

 

Berzi Sándor az ezredfordulón az MLSZ akkori főtitkáraként benyújtott az Európai Labdarúgó-szövetséghez (UEFA) egy arra vonatkozó koncepciót, hogy miként lehetne a legerősebb piacot jelentő országok kiemelésével, továbbá nagyobb létszámú selejtezőcsoportokkal arányosabb és egyenletesebb a televíziós bevételek elosztása, illetve miként szoríthatnák ki a tétmérkőzések az egyre érdektelenebb felkészülési válogatott meccseket.

Nos, ha nem is a Berzi Sándor által másfél évtizede felvázolt módon, de mára úgy alakította az UEFA a szabályokat és a lebonyolítási rendet, hogy az egykor Magyarországról beadott tervben meghatározott mindkét célt sikerült elérni: a 2016-os Eb-selejtező óta központi televíziós- és marketingjog-értékesítés és pénzelosztás működik a selejtező esetében is.

Vagyis nem kell nagy televíziós piaccal rendelkező ellenfélben reménykedni ahhoz, hogy jelentős és tervezhető bevételhez jusson minden résztvevő válogatott nemzeti szövetsége, a Nemzetek Ligája bevezetésével pedig minimálisra csökken a tét nélküli mérkőzések száma.

„Ezentúl viszont a Nemzetek Ligája játéknapjain nem játszó csapatoknak kötelező felkészülési meccset játszaniuk, és ezek jogainak értékesítése is központosított az UEFA által – tudtuk meg az UEFA genfi kongresszusán tartózkodó Berzi Sándortól. Aligha az én egykori indítványom vezetett el a mai helyzethez, de – ha nem is az akkor elképzelt módon – a lényegi, már akkor égető kérdésekre mára választ adott az európai szövetség, amely a jövőre kezdődő selejtezőciklusban bevezeti a felkészülési találkozók jelentős részét kiváltó Nemzetek Ligáját."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik